Polonez1.6 GLI+LPG z 95r.Problemy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam od niedawna mam poloneza caro 1.6GLI+LPG.Na początku dobrze jeździł na gazie a na paliwie nie chciał.Gdy był zimny[na benzy]i dodawało się gazu to bardzo nim szarpało.Okazało się,że w zbiorniku było mnustwo białego proszku.W polmozbycie przeczyścili cały zbiornik i przedmuchali układ.Wymienili pompke paliwa i sondę lambda.Przez jakiś czas było dobrze.Dodam,że w międzyczasie musiałem wymienić termostat cieczy gdyż ciągle był otwarty silnik ciągle niedogżany i spalał kosmiczne ilości lpg.Teraz nadal chodzi na lpg dobrze a na paliwie znowu zaczyna szarpać.Nie wiem jaka może być przyczyna.Czasami tylko na gazie zapala mi się kontrolka check engine.CZy może uszkodzony wtrysk czy może jakiś brud znowu dostał się do układu?NIe wiem jeszcze czy mam dobry przelącznik paliwo gaz.W pozycji uniwersalnej najpierw gdy silnik jest zimny powinien chodzić na benzynie i powinna sie palić kontrolka czerwonaA on przełańcza się błyskawicznie na zieloną czyli gaz.Dodamjeszcze że w pozycji tylko paliwo to silnik pracuje i nie gaśnie.Zawsze robię tak jak jest zimny,że parę minut chodzi sobie na benzynie a gdy się troszke podgrzeje to przełańczam go na gaz.Jaka może być tego przyczyna?Czasami mi tak na przemian pstryknie parę razy w przełączniku.Czyzby był uszkodzony przełącznik.Wszystko dla mnie jest nowe w tym temacie bo nigdy wcześniej na gazie nie jeździłem.Poza tym w moim gazowym układzie nie mam typowego filterka.tylko ponoć metalową siateczkę.Czy przez zanieczyszcze nia w gazie prędzej nie zużyje mi sie silnik?zastanawiam się nad zamianą jej na normalny filterek.Ale wiadomo wszystko wiąże się z kosztami.Proszę o jak najwięcej rad w tym temacie.

Przepraszam,wbiłem się w złą kategorię!!!

x

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-13 16:08:35 ]

Zamiast napisać post przejrzyście, podałeś miliard informacji i milion pytań zarazem - skoro oczekujesz pomocy od innych - postaraj się ich zachęcić. Nikomu nie będzie się chciało 3 razy czytać i analizować. Ja przeczytałem raz i tak naprawdę nie wiem o co Ci chodzi...

@automatic - nie ma co sie śmiać to problem polityczny przecież

@tygrysek79 - pierwsze co zrób to RESET kompa, odłącz akumulator na kilka minut, podłacz spowrotem i odpal samochód bez naciskania pedału przyśpieszenia! i tylko na benzynie - tak odpalony samochód zostaw do czasu włączenia się wentylatora chłodnicy

jeżeli nic się po tym nie zmieni - napisz

pozwoliłem sobie na zmianę kategorii

Zrobiłem reset kompa i jest troszkę lepiej ale na benzynie w dalszym ciągu przerywa.Może znowu jakiś paprok blokuje przepływ.Ale tankuje tylko na dobrych stacjach.

momik dzięki za pomoc.nie wiem jakim cudem wbiłem się w politykę

Wie ktoś może gdzie można dobrze w łodzi wyregulować sobie gaz?