Wymiana oleju w skrzyni biegów .......

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! Kiedy lepiej wymienić olej - teraz czy na wiosnę. Od wymiany minęło jakieś 65 tys km, gdzieś słyszałem że lepiej poczekać do wiosny bo olej jest teraz gęsty i takie tam pierdy - ile w tym prawdy?

olej wymienia sie co 40tys km a jak jest swierzy to lepiej dla skrzyni w zimie, przynajmniej tak mi sie wydaje, i tak wymieniasz przy cieplym silniku i tak wiec co za roznica....

Ja wlasnie obtarłem sobie tylnie nadkole przy wjezdzie do garazu ale kosztem zamontowania z tyłu dodatkowych glosnikow.
Z face liftingiem poczekam do wiosny ...

Cytat:
2007-01-27 13:03:58, Cromm pisze:
olej wymienia sie co 40tys km a jak jest swierzy to lepiej dla skrzyni w zimie, przynajmniej tak mi sie wydaje, i tak wymieniasz przy cieplym silniku i tak wiec co za roznica.... ...

WIAM.
Wymieniasz olej w skrzyni biegów ? W książce którą posiadam nic nie mówią o wymianie oleju w mechanicznej skrzyni biegów, zalecaja kontrole stanu co 40000 km ; w automacie wymiana co 60000 km

podzielam twoje zdanie w mojej książce też pisze o okresowej kontroli to jest co 40.000km i dlatego nie wymieniam oleju mimo że silnik ma prawie 200kk.pozdro.

w jakiej ksiażce ?
W haynesie pisze zeby wymieniac z tego co pamietam nie wspominajac o ksizce TRMS

z tego co czytalem to TMP zaleca wymiane co 60 tys. km ale niektorzy nigdy nie wymieniaja i jezdzi