Corolla: komputer wykrywa uszkodzony katalizator????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Mam pytanie do znawców tematu.
Czy jak się podłączy komputer, to w przypadku uszkodzonego katalizatora wykryje to - pokaże jakiś błąd czy nie????.
Wiem , że jak jest uszkodzona sonda to coś tam pokazuje a co z katalizatorem?
Dzięki i pozdro.

Z tego co mi wiadomo, to dokładnie błędu katalizatora nie wykryje. Byłem w piątek na sprawdzaniu komputera i mam błąd 21. Facet powiedział, że może być kilka przyczyn. Między innymi lambda, katalizator... trzeba szukać dziury w całym.
Powodzenia

Cytat:
2007-03-11 12:11:31, labelthc pisze:
Z tego co mi wiadomo, to dokładnie błędu katalizatora nie wykryje. Byłem w piątek na sprawdzaniu komputera i mam błąd 21. Facet powiedział, że może być kilka przyczyn. Między innymi lambda, katalizator... trzeba szukać dziury w całym. Powodzenia

kod 21 to sonda lambda ,jest przed katalizatorem wiec usterka katalizatora nie moze spowodowac powstania tego kodu.
Nie trzeba kopac tylko wykonac 2 podstawowe pomiary...sygnal okolo 0.5V,mierzony na odpietej sondzie na kostce z instalacjii grzanie 12V mierzony na tej samej kostce

Jezeli zmierzymy te 0.5V i 12V to znaczy ze komputer i instalacja jest ok a sonda do wymiany ...mozna tez zmierzyc opor grzalki sondy 2 biale lub 2 czarne przewody,ale w zasadzie niema po co.