Swist powietrza w cordobie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam.koledzy mam problem,jadac cordoba slysze wzmozony swist powietrza z lewej strony siedzac za kierownica.okna zamkniete.mam antene radiowa na lewym blotniku pszednim.rok 94 auta.czy ktos ma w ww,czy seacie taki problem?czy ktos moze cos pomoc,doradzic,czy to normalka?pozdrawiam.

to nie normalne zobacz czy lusterkok tego nie powoduje czy nie odstaje cos od karoseri czy lusteerkok czy moze drzwi nie odstaja? Masz owiewki? spraawdz jeeszcze uszczelkee szyby przdniej przy słupku .

witam.tak kolego.mam odczucie ze kiedys te szumy byly mniejsze.kiedys ta uszczelke na dachu z lewej strony,ta listwe ozdobna,mialem oderwana i blad bo ja lakiernik odgial,zamiast calkiem zdemontowac.bo pod nia malowal,bo byla rdza.teraz wiem ze w srodku jest aluminium i to juz nie wruci do pierwotnego ksztaltu,pomimo ze kupilem nowe kolki plastikowe do montazu tej listwy.blad lakiernika i niewiedza.ta listwa sie chowa wlasnie z pszodu pod uszczelka szyby pszedniej i tam jest szparka,pekla uszczelka szyby.ale woda sie nigdzie nie dostaje bo robilem proby.a na calej dlugosci slupka lewego pszedniej szyby gdzie idzie ta listwa,wcisnelismy silikon bo tak jakby lekko odstawala.juz nie siadla jak orginalnie.teraz wiem ze listwy nie wolno zginac,ale to lakiernik powinien wiedziec,a terazja mam zajebisty dyskomfort jadac samochodem,a lakiernik ma w d....da sie cos z tym szumem zrobic?moze ktos tak mial?

ciezko bedziie cos z tym zrobic teraz momze kup nowa listwe gdzies na szrocie???

myslisz ze glownym powodem szumu bedzieta listwa?peknietej uszczelki szyby nie wymieni.chyba ze szybe razem z uszczelka jak mi kiedys peknie,jest mala dziurka od kamienia.kuzyn chcial dobrze pomalowac,ale lepiej bylo doczyscic co bylo widac,pomalowac,niz odginac listwe.jestem pedantem i wczesniej czy pozniej zmusze sie do zmiany auta z tego powodu,bo to naprawic bedzie trudno.ktos sie moze uczyc na moim bledzie.wiec warto bylo napisac ten post ku pszestrodze innych.nowa listwa okolo 300 do 400zl.auto orginalne,nie bite to sukces kupiecki,tego nic nie zastapi.pozdro.

kolego no jaa bym szukał sam i probował sprawdz doklej zaklej listwe tasma tak zeby powietrze opływało pozniej zaklej mocowanie lusterka przy drzwiach mmusisz wykluczac a moze okaze sie ze lusterko odstaje i dlatego tak sie dzieje zastanów sie czy nie warto tasma i wszytsko sie wyjasni

Miałem podobny przypadek, sprawdź uszczelki szyby drzwi kierowcy, uszczelkę lusterka oraz przyleganie listwy ozdobnej na drzwiach.
W moim przypadku okazało się jednak, ze problem był w przyleganiu szyby kierowcy do uszczelki.
Pozdrawiam

[quote]
2007-03-17 19:00:21, uszek pisze:
kolego no jaa bym szukał sam i probował sprawdz doklej zaklej listwe tasma tak zeby powietrze opływało pozniej zaklej mocowanie lusterka przy drzwiach mmusisz wykluczac a moze okaze sie ze lusterko odstaje i dlatego tak sie dzieje zastanów sie czy nie warto tasma i wszytsko sie wyjasni
[/ DZIEKI,NIE WPADLEM NA TO,A LUSTERKA WOGOLE NIE BRALEM POD UWAGE.SPROBUJE Z TA TASMA I DAM ODPOWIEDZ CO TO POMOZE.tzn,ze lusterko moze odstawac i szumiec?

Cytat:
2007-03-17 20:15:10, bralinek pisze:
Miałem podobny przypadek, sprawdź uszczelki szyby drzwi kierowcy, uszczelkę lusterka oraz przyleganie listwy ozdobnej na drzwiach. W moim przypadku okazało się jednak, ze problem był w przyleganiu szyby kierowcy do uszczelki. :: Pozdrawiam

fakt ze linka mi pekla odszyby drzwi ze strony kierowcy i wymienilem na inny mechanizm z dobralinka tylko zaczep pszesuwu musialem pszelozyc bo w tym nowym go nie bylo.zamontowalem.ale juz wczesniej mialem ten swist.owiewek na szybach,ani listew ozdobnych na drzwiach niemam,wiec to odpada.ale jak opuszcze lekko szybe to nie jest ten gwizd.tamten jest o wiele glosniejszy i dokuczliwy.mysle ze to moga byc lusterka.zobaczymy.dzieki narazie za logiczne podpowiedzi.jesli chodzi o cordobe to moze i ja bede mogl kiedys cos komus doradzic?troche sie pszy niej podlubalo.ale na razie dzieki serdeczne.w skodzie 125 tak mialem,to wlasmie welurowe uszczelki pszy szybie sie zsunely na dol.podnioslem je w gore spowrotem i pszestalo szumiec.to prawda.

[ wiadomość edytowana przez: grzesiek1 dnia 2007-03-17 23:34:06 ]

no jak zakleisz tasma tam gdzie momze wpadac poieetrze to zobaczysz co i jaak;D mysle ze lusterko;D jak tak to odkrec i mlotek i jakas rurka i dobij otwory na s ruby zebyy sie bardziej chowało proboj;D

Cytat:
2007-03-16 12:00:03, uszek pisze:
to nie normalne zobacz czy lusterkok tego nie powoduje czy nie odstaje cos od karoseri czy lusteerkok czy moze drzwi nie odstaja? Masz owiewki? spraawdz jeeszcze uszczelkee szyby przdniej przy słupku .

tam pszy slupku szyby pszedniej,gdzie leci w dol ta listwa ozdobna z dachu,dalem na calej dlugosci silikon.o to uszczelke ci chodzilo?

Cytat:
2007-03-17 23:39:35, grzesiek1 pisze:
tam pszy slupku szyby pszedniej,gdzie leci w dol ta listwa ozdobna z dachu,dalem na calej dlugosci silikon.o to uszczelke ci chodzilo?

tak o ta uszczelke i ten silikon zakleej i wykluczaaj bo szkoda tak ekspeerymeentowac aa tasma duzo nie kosztuje

Cytat:
2007-03-17 23:34:41, uszek pisze:
no jak zakleisz tasma tam gdzie momze wpadac poieetrze to zobaczysz co i jaak;D mysle ze lusterko;D jak tak to odkrec i mlotek i jakas rurka i dobij otwory na s ruby zebyy sie bardziej chowało proboj;D

wiesz,tez mysle ze to beda lusterka.bo z prawej strony tez dochodzi mnie szum.wiadomo ze jestem kierowca to slysze glosniej od lewego okna.jak tak,to jestesmy w domu.a taki mialem problem z tym szumem,ta listwe to ze dwa razy zrywalem i zakladalem,silikon i wogole klopot.widze ze slaby ze mnie szachista.to dlatego ze dawno nie gralem.dlamnie to byl szach mat.ale ze mnie los hihihi!

Cytat:
2007-03-17 23:45:03, grzesiek1 pisze:
wiesz,tez mysle ze to beda lusterka.bo z prawej strony tez dochodzi mnie szum.wiadomo ze jestem kierowca to slysze glosniej od lewego okna.jak tak,to jestesmy w domu.a taki mialem problem z tym szumem,ta listwe to ze dwa razy zrywalem i zakladalem,silikon i wogole klopot.widze ze slaby ze mnie szachista.to dlatego ze dawno nie gralem.dlamnie to byl szach mat.ale ze mnie los hihihi!

jak sprawdzisz to mii powieesz kto wygrał;D heh maaam nadzieje ze ja z tasma;D tylko uzyj porzadnej zeby nie zostawialaa kleju moze byc maaalarska szeroka ale niie ta brazowa do paczek bo klej zostawia

Cytat:
2007-03-17 23:42:43, uszek pisze:
tak o ta uszczelke i ten silikon zakleej i wykluczaaj bo szkoda tak ekspeerymeentowac aa tasma duzo nie kosztuje

masz na mysli zwykla tasme lakiernicza,papierowa tak?tania jest.nie odkrecalem lusterek nigdy.jak je odkrece,to tam beda na drzwiach osadzone gniazda z gwintem na sruby?i one sie maja bardziej zaglebic do srodka?czyli uderzac w te miejsca?oczywiscie zaglebienia blachy drzwi na lusterka zostaja takie same,tylko samo osadzenie mocowania lusterek ma bardziej pszylgnac do karoserii drzwi?tak mysle.

Cytat:
2007-03-17 23:47:45, uszek pisze:
jak sprawdzisz to mii powieesz kto wygrał;D heh maaam nadzieje ze ja z tasma;D tylko uzyj porzadnej zeby nie zostawialaa kleju moze byc maaalarska szeroka ale niie ta brazowa do paczek bo klej zostawia

tez mysle ze ty wygrasz z tymi lusterkami.i chyba pierwszy ruch to zakleje lusterka w miejscu styku z blacha.tak?i to powinno byc to.jak nie to kleje dalej.kojarzysz?czy samo lusterko,czyli szklo w okolo ma szczeline?bo sie nim reguluje,wiesz.czy moze tam ma byc jakas uszczelka?

Cytat:
2007-03-17 23:53:01, grzesiek1 pisze:
masz na mysli zwykla tasme lakiernicza,papierowa tak?tania jest.nie odkrecalem lusterek nigdy.jak je odkrece,to tam beda na drzwiach osadzone gniazda z gwintem na sruby?i one sie maja bardziej zaglebic do srodka?czyli uderzac w te miejsca?oczywiscie zaglebienia blachy drzwi na lusterka zostaja takie same,tylko samo osadzenie mocowania lusterek ma bardziej pszylgnac do karoserii drzwi?tak mysle.

heh lussterko ma sobie 3 takie wypustki ktoree wchodza w karoserie drzwi i od srodka sie je przykreca na 3 sruby najpierw sprawwdz czy to lusterka tak najlepiiej tasma malasrka tylko szeroka i dobrze przyklej i odtłusc plynem do mycia naczyn lustrko i karoserie i pozniiej przyklejaj jak to to to zostaje mlotek i podginaniee delikatni blachy drzwi zeby sie lusterka chowały bardziej i przykrecenine ich od srodka dobrze jaak chcesz to Ci momge podpowiedzic na GG co i jak i moge pomoc

http://allegro.pl/item172882738_seat_ibiza_cordoba_lusterko_zewnetrzne.html

tak wygladaja mocowaniaa troche slabo alee widac co i jak

http://allegro.pl/item173657625_seat_ibiza_94_98r_lusterko_manualne_prawe.html

[ wiadomość edytowana przez: uszek dnia 2007-03-18 00:01:48 ]

Cytat:
2007-03-17 23:58:32, uszek pisze:
heh lussterko ma sobie 3 takie wypustki ktoree wchodza w karoserie drzwi i od srodka sie je przykreca na 3 sruby najpierw sprawwdz czy to lusterka tak najlepiiej tasma malasrka tylko szeroka i dobrze przyklej i odtłusc plynem do mycia naczyn lustrko i karoserie i pozniiej przyklejaj jak to to to zostaje mlotek i podginaniee delikatni blachy drzwi zeby sie lusterka chowały bardziej i przykrecenine ich od srodka dobrze jaak chcesz to Ci momge podpowiedzic na GG co i jak i moge pomoc

to dzieki.dam znac jak sprawdze co tam gwizda.

Cytat:
2007-03-17 23:47:45, uszek pisze:

tak kolego,wygrales!zakleilem tasma od dolu od samego podszybia w gore po lewym slupku pszedniej szyby ta czarna listwe ozdobna,az po dach i 30cm jeszcze po dachu.w aucie byla cisza teraz tasme oderwalem,od podszybia po jakies 30cm ponizej dachu.a zostawilem zaklejona ta listwe dalej w gore.zobacze teraz czy bedzie cisza.bo moze szumiec albo na szybie,albo na tej wlasnie listwie w miejscu zagiecia jej, z szyby pszedniej na dach.to nikt na forum nie mial takiego problemu?