Za krótka szpilka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przy wymianie koła okazało się, że jedna szpilka jest za krótka jak się się to wymienia, czy to jest wkręcane, czy spawane? można to sobie samemu zrobić

Szpilki są wprasowywane.

Ja musze właśnie wymienić szpilki z przodu na dłuższe,bo mi do alusów nie pasują i z tego co obadałem,to poprostu trzeba wybić młotkiem i wbić nową.

tak wyglądają
Nie wymieniałem, ale są szanse, że to wybijesz i wbijesz w stare gniazdo (trzymaja się na zębatej części).

Polecałbym jednak prasę, a nie młotek.

Jaką prase masz na myśli (raczej nie mam dostępu do takiego sprzętu)?Gdzie i ile mogą sobie wołać za taką przyjemność (chodzi mi o cały przód)?

Jakąkolwiek. Operowanie młotkiem może zniszczyć radełkowania na szpilce i w piaście. Sądzę, że w jakimkolwiek warsztacie ślusarskim powinni mieć. Ewentualnie można się wyręczyć dużym mocnym imadłem i odpowiednimi tulejkami.

Nie dość,że szpile tanie nie są to jeszcze jakieś kombinacje dochodzą,ale nic nie poradze,alusy muszą być na miejscu.

Cytat:
2007-04-03 07:56:34, WilK pisze:
Jakąkolwiek. Operowanie młotkiem może zniszczyć radełkowania na szpilce i w piaście. Sądzę, że w jakimkolwiek warsztacie ślusarskim powinni mieć. Ewentualnie można się wyręczyć dużym mocnym imadłem i odpowiednimi tulejkami.

albo ściągacz do łożysk...
Niemniej jak mówi Wilk, prasa byłaby najlepsza, przynajmniej wsuniesz to prostopadle. Nie jestem pewien, ale dla ułatwienia możanby podgrzać zapewne sam otwór...

jak bedziesz kupował to zwróc uwage na twardosc, mój dziadek kiedys szukał srub i wszedzie były po 5zł za sztuke a on kupił po 2,30 ale sie okazało ze te co kupił miały twardosc 4,8 a pozostałe 10,9, takze nie warto oszczedzac, bo kiedys sie moze ukrecic szpilka i bedzie klops.

Cytat:
2007-04-03 08:07:58, fryszard pisze:
jak bedziesz kupował to zwróc uwage na twardosc, mój dziadek kiedys szukał srub i wszedzie były po 5zł za sztuke a on kupił po 2,30 ale sie okazało ze te co kupił miały twardosc 4,8 a pozostałe 10,9, takze nie warto oszczedzac, bo kiedys sie moze ukrecic szpilka i bedzie klops.

To raczej wytrzymałość jest, 5.8 to najmniejsza, a 8.8 to minimum w kole, najlepiej 10.9.

Fryszard ma rację. Na twardość koniecznie trzeba zwrócić uwagę. 10,9 to minimum dla szpili.

Będę kupował szpile w miarę dobrym sklepie z felgami,więc chyba będą mieli co trzeba.

Cytat:
2007-04-03 08:13:22, surec pisze:
To raczej wytrzymałość jest, 5.8 to najmniejsza, a 8.8 to minimum w kole, najlepiej 10.9.

No fakt. Ja też zamieniłem definicje. Na szczęście jedna jest pochodną drugiej