| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2007-04-23 21:14:47 no bez jaj..... chyba głupoty Ci naopowiadali.... może opony huczą???
P.S. Powinieneś założyć 205/55 R16... teraz masz mniejszą niż w serii średnicę koła.... |
Jac Leganza Warszawa | 2007-04-23 22:09:04 ale jak zakładałem opony w warsztacie to były sprawdzane i są ok. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-04-24 09:46:43 wg mnie nowe felgi mogą wywołać taki efekt, gdy mają inny środek symetrii niż stare - inne (mniejsze lub większe ET). Wówczas jedna strona łożyska jest bardziej obciążona niż druga i łożysko szybko się skończy.
Zwróćcie uwagę na niektóre auta - np. stare golfy czy bmki - 'tjuningowcy' wkładają koła wystające poza obrys lub dokładają dystanse i po pewnym czasie tylne koła rozkraczają się jak u kaczki. niestety espero reaguje podobnie - zbyt duże odstawienie kół na zewnątrz powoduje efekt kaczki |
Jac Leganza Warszawa | 2007-04-24 18:06:01 dodam, że alusy mam od mazdy, więc założone są pierścienie centrujące. Na standartowych oponach i też alufelgach takiego efektu nie ma. |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2007-04-24 18:24:20 Pytanie:Czy opony są fabrycznie nowe,czy jakieś używki????
Bo nawet,jeżeli wyglądają idealnie tamten samochód mógł mieć delikatnie inną geometrię. Przykład z własnego podwórka:służbowa Octavia,bezwypadkowa!! Po wymianie opon z zimowych na letnie (używane z zeszłym roku) i standardowym przełożeniu przez gumiarza z tyłu na przód nie dało się jeździć .Odgłos padniętych łożysk.Po ponowniej zamianie w pozycje jak w zeszłym sezonie-błoga cisza. |