(126) krotka skrzynia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam takie pytanie apropos krotkiej skrzyni. lezy w garazu u mnie po remon ie krotka skrzynia (3,4) zastanawiam sie nad tym zeby zamienic 4 bieg krotki na seryjny.
jak mam 150 km dojazdowek to wsciec sie mozna jadac 60 km/h i 4 tys obr/min
Czy ktos cos takiego juz robil? jak to pracuje? czy wogole ma sens.
Pytam bo jak dotad 4 bieg wrzucilem tylko 2 razy na kajtkach.

Bez interwencji tokarza sie nie obedzie, bo jak na choinke zapodasz IV-ke?
W/g mnie bez sensu, lepiej juz zmienic skrzynie na krotkie 2,3 albo serie, bo sama krotka 3 to tak jakos dziwnie by sie jezdzilo.

ja wiem ze nie jest to normalne, ale ja czworka bylaby tylko na dojazdy, bo trojke o wiele czesciej wrzucam niz 4, ktora mozna powiedziec ze wogole.
Ja wiem ze bez tokarza to sie nie obejdzie. Ja tylko pytam czy to nie bedzie takiej sytuacji ze 3 bede musial dociagnac do 6 tys obr/min zeby po wbiciu 4 bylo 1500.

pewnie bedzie cos w tym stylu, bo 3 nie jest wiele dłuzsze niz 2.

ale czy ktos juz cos takiego testowal?

jakbyś dokręcił na dwójce do 6000 rpm to na czwórce miałbyś już 2500rpm, trójka a grupowa nie jest tak dużo krótsza w stosunku do serii jak np czwórka i przy tych 6000 było by około 3500 teoretycznie, bo obrotny spadną pewnie, ale w stosunku do serii będą to obroty mniejsze jakieś 500-1000 to max
więc niechodzi tu o obroty ale przejście z krótkiej 3 na serie 4 to będzie wielka kupa (w seryjnej skrzyni to już jest kupa )

[ wiadomość edytowana przez: snail dnia 2007-05-08 08:17:09 ]

wiem ze bylaby kupa, ale na odcinkach wogole nie uzywam 4. uzywalbym jej tylko na dojazdowkach.
Dzisiaj dowiadywalem sie o koszty i chyba zrezygnuje z tego pomyslu, choc wydaje mi sei ze nie jest on glupi, tylko nie warty tego w stosunku do ilosci razy kiedy wrzucam trojke

Moim zdaniem 3,4 to jakiś fanatyzm.
Najwązniejsze przecież jest 2,3 krótkie i 4 na dojazdówki .
3,4 do rallycrosu jest a nie do kjsów.

w takim razie u nas KJS w połowie próby mają 'dojazdówke'. bo własnie tam czesto zapinam 4.

Kazdy sobie moze przeliczyc ile zyska na tym zapieciu czwórki na chwile a ile będzie się meczył z dojazdem gdziekolwiek .

Jakies dziwne te KJSy macie bo u nas jak Pit juz mowil 4-ka w krotkiej skrzyni sie bardzo przydaje

Nie wiem tylko jakie wtedy sa predkosci bo nie mam linki w predkosciomierzu juz dawno, ale generalnie na 4 odcinki jakie sie u nas jezdzi, to czworeczka sie przydaje na 2

A co do samego pomyslu... krotka skrzynia 3,4 to pewnie Kaluza na prostych zebach, powiedz, jak bys chcial tam wrzucic seryjna czworke na krzywych? Nowa dorobic??

Lapek

Sztos sprzedaj krótką 3,4 i kup 2,3 krótkie, tak będzie najprościej.

co to za skrzynia 2,3?? i 4 seryjna? jaki jest sens stosowac taka skrzynie?

po co wam jeszcze krótsza 2??

dokładnie, to jest bezsensu.

Na KJS optymalne jest krótkie 3,4.

Na dwójce seryjnej brakuje mocy aby zrobić np nawrót, liczy się to jak wychodzisz z zakrętu nawrotu. Nikogo nie mam zamiaru zmuszac do takich skrzyn, dla głuchoniemych polecam 4 krótkie

NO tu sie zgodze, przy nawrotach krotsza 2 by sie przydala, na cale szczescie u nas ich prawie nie ma, a tam gdzie sa wbijam 1

a ja popieram Art126 z tym 2,3 krotkim. mam takowy wynalazek i na kjsy w sam raz. ale to wszystko zalezy od specyfiki proby bo jak widze chlopaki na pomorzu to maja odcinki specjalne a nie kjsy oczywiscie zazdorszcze po cichu ;p

u nas czworka wogole sie nei przydaje a 3 rzadko kiedy. dlatego sie zastanwiam nad tym.
Natomiast krotkie 2 ma swoje plusy i minusy. Plus jest taki ze rzeczywiscie przy nawrotach jest o wiele lepiej, natomaist charakterystyka 2 seryjnej jest rowniez taka ze idealnie pasuje i wiekszosc prob przejzezdzam na samej 2 nie msuzac wbijac trojki. Gdyby byla krotka to 3 musialbym o wiele czesciej wpinac na "ostanie" 50 m przed nawrotem (przyklad). natomaist jest na tyle krotka ze malacz jednak przyspiesza.

Cytat:
2007-05-09 00:29:09, MikeVTi pisze:
a ja popieram Art126 z tym 2,3 krotkim. mam takowy wynalazek i na kjsy w sam raz. ale to wszystko zalezy od specyfiki proby bo jak widze chlopaki na pomorzu to maja odcinki specjalne a nie kjsy oczywiscie zazdorszcze po cichu ;p

Podaj prosze przelozenia poszczegolnych biegow w swojej skrzyni.