Czy znacie paski rozrządu firmy Optimal ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Czy macie może jakieś doświadczenia z tą firmą (no chyba że troche nazwe przekręciłem) ?
Mechanik założył mi takiej firmy pasek rozrządu, twierdzi że sa w podobnej cenie i jakości jak Gatez i Bosch. Co o tym myślicie??
Dzieki

Optimal to tylko konfekcjoner części. Kupują części od różnych tanich firm i pakują w swoje pudełka i sprzedają pod marką Optimal. Z porównywaniem Optimala do Gatesa byłbym bardzo ostrożny, albo w ogóle bym nie porównywał.

Ja raz kupiłem pasek rozrządu jakieś Duńskiej firmy (nie pamiętam jakiej) i po 30 000km poszły ząbki na nim.
Na szczęście silniki Omegi A są znany, że jako nieliczny znają być uratowanymi od zniszczenia zaworów i nie tylko.

No nie wiem czy można tak porównywac firme której praktycznie nikt nie zna z firmami renomowanymi.
Pasek nalezy do jednych z części na jakiej nie nalezy oszczedzac bo mozna zaoszczedzić, ale pare złotych kosztem kilkuset, ale zeby cie niemartwić napisze ze optimal pakuje też lepszych marek paski w swoje opakowania ale niekonieczne porównywalne jakosciowoo z Gates, Dayko czy Bosch.
Najlepiej sprawdź cene tańszego i porównaj w sklepie z innymi lepszymi ale to tak na przyszłość W razie czego zachowaj rachunek od mechanika i jak coś bedzie nie tak zawsze mozesz reklamować. A jeżeli nie ma takiej opcji to nastepnym razem uważaj gdzie zmieniasz pasek i dopytaj sie jaki ci wewala.
pozdrawiam

takie części jak pasek rozrządu czy tarcze hamulcowe powinno się kupować samemu. Ja części do samochodu kupuje sam a po montażu sprawdzam czy faktycznie zostały zamontowane te które powinny.

Mam rachunek także nie ma problemu. Dostałem od nich gwarancje 80 tyś.!! na ten pasek, także myślę że nie będzie jakiś słaby. No zobaczymy.

Cytat:
2007-05-14 21:25:03, mutra pisze:
takie części jak pasek rozrządu czy tarcze hamulcowe powinno się kupować samemu. Ja części do samochodu kupuje sam a po montażu sprawdzam czy faktycznie zostały zamontowane te które powinny.

A i tu sie do końca z toba nie zgodze bo jeżeli znasz sie na autkach to spoko ale jeżeli nie masz pojecia to włazisz do sklepu i wygląda to tak:
Klient-Jest pasek do takiego i takiego auta z takim silnikiem i roku takim
Sprzedawca- a dokładnie z jakiego miesiaca bo była zmina w połowie tego roku i jeden ma 70 koni a 2-gi 80
K- ooooo panie napewno ten wiekszy i mocniejszy silnik
S-OK prosze

Po paru godzinach zjawia sie mechanik albo klient Panie pasek nie pasi albo pretensje ze gówno bo coś nie tak
I niestety tak to wygląda w wiekszości przypadków.
A poza tym nie wieże ze sprawdzasz wszystkie cześci bo jak naprzykład sprawdzisz czy uszczelka jest taka sama, jakis simering lub inne czeci na codzień nie widzialne dla uzytkownika.
Dlatego jest podstawa jeżeli oddaje sie auto do naprawy w rece specjalisty, że musi to być gość który zna sie na tym i ma swoich klientów a nie gosc co naprawia gdzieś za garażem kolegi.
No i pozostaje jeszcze naprawa samemu ale to tylko jezeli ma sie troszki pojecia bo w innym przypadku i tak i tak skończymy u mechanika tylko, że wyjdziemy od niego z wyzszym rachunkiem

Witam
Ja mam z optimale zle doswiadczenia - lozyska szybko sie zuzywaja, zawieszenie kiepskietuleje met-gum.
Osobiscie polecam Contitech-a, Gates
Moje zdanie o boszu - Bosza do kosza lubie ich elektronazedzia ale nie czesci w samochodzi wiekszosc zeczy skupuja i bija na tym swoje logo i kupujemynp. swiece equim pod marka bosch za +60%
pozdrawiam

Zgadzam sie co do BOSCHa
Tylko tam jest taka akcja ze pod logiem boscha robia firmy w jakis krajach smiesznych i tez w polsce i wychoodzą z tego wałki jakieś Marka przez to bardzo traci!!
Tak jest z większością ich produktów (paski,świece itp...)
Jak słysze mam pasek boscha za 100 zł to...
Cena orginała od conajmniej 200 sie zaczyna