Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2007-05-29 09:00:01 Witam!
Buduję garaż na samochód. No i z racji, że lubię majsterkować i bardzo często pomagam w drobnych naprawach kolegom, a i do swojego Esperacza nigdy nie wołam „mechaników” postanowiłem wykopać sobie kanał w garażu. Moja prośba jest taka. Czy jest ktoś na forum co dobrze zna się na budowlance, lub z własnego doświadczenia wie, jak najlepiej zrobić taki kanał? W sieci znalazłem bardzo fajny opis Kanał w garażu ale jakoś nie przekonuje mnie ta studzienka. Chciałbym mieć suchy i czysty kanał. Koledzy, proszę o pomoc. |
![]() kylos Klubowy Weteran Audi A4/Opel Corsa C ... Katowice/Piekary Śląskie | 2007-05-29 09:48:31 Ten opis jest zawily jak swinski ogon ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: kylos dnia 2007-05-29 09:52:43 ] |
![]() lothaar Sympatyk Klubu Espero Peugeot 407 SW Wawa | 2007-05-29 10:07:32 Ech... niektórzy to mają dobrze... kanał sobie budują w garażu... a ja nawet garażu nie mam... ![]() |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2007-05-29 10:24:21
Pytanie. Czy wiosną przez tą kratkę podchodzi mu woda? Kurcze, jakoś mam opory do tych kratek ![]()
![]() ![]() ![]() |
![]() Maestro Klubowy Weteran Toyota Avensis Rzeszów | 2007-05-29 11:27:27 Witam, widzę, że roboty postępują.
Daruj sobie tę kratkę i raczej zadbaj o uszczelnienie całości. Po co kratka, jak będziesz miał wodę tylko jak sam sobie rozlejesz lub zajedziesz z całym śniegiem do środka. Przerabiałem temat jakieś 20 lat temu - robiliśmy z ojcem kanał w garażu budowanym na podobnych łąkach jak u Ciebie. Zrobiliśmy na wymiar taki "worek" z folii i w nim metodą: szalunek + zbrojenie + beton wylaliśmy dno i ściany. Na wierzch ramę z kątownika i deski. Najpierw sąsiedzi się podsmiewali, a potem się okazało, że wiosną jako jedyni nie mieliśmy wody w kanale. Teraz nie problem z folią - kup najtańszą do oczka wodnego - daje się bardzo łatwo kleić i zrobisz kształt dowolny. I jeszcze jedno - warto zamiast paru desek dać taka kratę przemysłową - da to wymianę powietrza i nie będzie zapachu stęchlizny w środku. -- Powodzenia, Wiesiek |
![]() QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2007-05-29 11:31:16 Przeciez do kanalu nie napada Ci deszczu ![]() Moim zdaniem wystarczy zrobic spadek w jedno miejsce, zeby bylo i juz. U mnie w kanale leza na podlodze kartony, zeby olej jak kapnie nie brudzil podlogi ![]() ![]() |
![]() kylos Klubowy Weteran Audi A4/Opel Corsa C ... Katowice/Piekary Śląskie | 2007-05-29 12:14:17
Pyrek to dobrze ujal to zalezy od poziomu wod gruntowych a swoja droga ja nie lalem nigdy tam wody czy rzucalem sniegu ![]() ![]() |
![]() Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2007-05-29 12:57:14
lothaar nie widzę żadnego kłopotu byś mi pomgół wykopakć dziurę pod kanał w moim garażu ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: Kiniusia dnia 2007-05-29 12:59:23 ] |
KeyJey Volvo C70 Cabrio Warszawa | 2007-05-29 14:12:53
Ja Ci moge pomoc .. szczegoly mozemy uzgodnic na prv ![]() ![]() |
andrzej197710 Klubowy Weteran octavia warszawa-grochów | 2007-05-29 14:25:35 odnośnie kanału to kuliśmy młotem z kumplem 1 dzień, kopanie jakieś dwa dni, a kanał jest długi (dłuższy niż espero ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2007-05-29 14:32:41
![]() Tak, Wieśku, szalunki juz rozebrane, teraz czas przystąpić do wylewek. Tylko zastanawiam się, czy wstawić tylko mały szalunek taki na zarys kanału, czy już zrobić konkretnie pod cały kanał. Chodzi o wysokość, a raczej głębokość ![]() Puki co to ceny płyt szlunkowych mnie rozwalają - prawie 1000zł ![]() Jadę jeszcze po pracy do tartaku popytać o deski, pewnie będzie taniej, kwestia tylko o ile? Andrzej rozumię przez co przeszedłeś. Kylos odnośnie innych kanałów. My budujemy nowy rząd garaży. w poprzednich rzędach jest różnie, jedni mają inni nie. Puki co to jestem za tym, że zrobię w miarę szczelny "worek" foliowy na kanał. No chyba że wyleję wylewkę na całości, w w przyszłym roku będę kopał kanał... KINIA Nawet nie wiesz jak teraz ciężko o jakiegoś gościa do kopania. Wiem, bo znajomi z którymi buduję poszukiwali do kopania fundamentów za 100zł dniówka i chętnych było niewielu... No ale nie dziwię się, tyle co tam było gruzu i starych śmieci produkcyjnych z Fabryk Śrub to nasze ![]() ![]() |
![]() krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2007-05-29 15:47:37 Kisztan, nie wiem czy wiesz, ale na kanał w garażu trza mieć pozwolenie ![]() Oczywiście budując/kopiąc kanał musisz też założyć wentylację ![]() Chodzi głównie o szkodliwe pary oleji i benzyny ![]() |
![]() kylos Klubowy Weteran Audi A4/Opel Corsa C ... Katowice/Piekary Śląskie | 2007-05-29 19:16:48
Kisztan a nie prosciej by bylo kupic plyty OSB w jakims markecie chyba taniej by bylo tylko dobrze je rozeprzec i powoli lac. A tego nie zostawiaj na pozniej bo Ci sie nie bedzie chciec bedzie sie gorzej robic i nie bedzie kasy tak jest zawsze a ja pisalem po co placic 100 zl za dniowke jak za 100 wykopiesz koparka za godzine? |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2007-05-29 20:34:51
O dziurze Ty może i myślisz, ale nie w ziemi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2007-05-29 20:48:29 To jest budowa legalna 22 garaży szeregowych.
Mamy plany, zezwolenie na budowę, Plan zagospodarowania terenu, książkę budowy itp, itd..... Jeśli idzie o wentylacje to też będzie. Tego raczej mi nie trzeba przypominać choćby z racji zawodowych (BHP) ![]() Natomiast odnośnie płyt OSB to wcale nie są tak tanie. Na szalunki pasuje dać płytę ok. 20mm (sztywność) a te kosztują ok. 30zł za m kw. więc na cały szlunek na kanał 4,5x1,2 trzeba ok. 700zł |
![]() Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2007-05-29 22:00:07 No niestety, każda kondygnacja podraża budowę o około 100%. Więc nawet niepełna musi troche wynieść. Na podanym przykładzie staje się jasne dlaczego coraz rzadziej buduje się podpiwniczone domy. |
SlawekH Klubowy Weteran Audi Q5 Gdańsk | 2007-05-29 23:24:40
Jeśli projekt budowlany garażu nie przewidywał w nim kanału, to jego wykonanie jest odstępstwem od projektu budowlanego i narusza warunki pozwolenia na budowę, a tym samym stanowi samowolę budowlaną. Aby sprawę przeprowadzić w zgodzie z przepisami prawa budowlanego, potrzebna będzie Ci zgoda Projektanta, rysunki wykonawcze (lub powykonawcze) zatwierdzone przez autora projektu lub projektanta z uprawnieniami, plus oświadczenie autora projektu, że wprowadzone w projekcie zmiany są nieistotne z punktu widzenia prawa budowlanego. Inaczej możesz mieć kłopoty z odbiorem obiektu i uzyskania pozwolenia na użytkowanie. Projekt kanału powinien być zatwierdzony przez rzeczoznawcę d/s BHP i ergonomii. Wentylacja kanału to konieczność, możliwe że rzeczoznawca będzie się upierał przy schodach zejściowych lub drabince. Możesz oczywiście zrobić kanał po cichu i nic nie grzebać w papierach, ale wówczas w myśl prawa budowlanego staniesz się przestępcą i np. po jakimś donosie "życzliwego" będziesz miał wizytę Inspektora Nadzoru Budowlanego i albo wstrzyma Ci budowę, albo każe przywrócić do stanu zgodnego z projektem, albo zrobić inwentaryzację rzeczy wykonanych i przedstawić nowy projekt garażu (z kanałem) do zatwierdzenia. W każdym z tych przypadków dodatkową przyjemnością będzie mandat lub grzywna. Wczytaj się dokładnie w projekt i warunki pozwolenia na budowę czy jest w nich furtka dopuszczająca wykonanie kanału indywidualnie np. sposobem gospodarczym. |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2007-05-30 08:08:51
Zgadzam się z Tobą Sławku, z jednym ale.... Sprawa schodków i wentylacji jak najbardziej OK. Sam jestm od jakiegoś czasu (1,5 roku) BHP-owcem i przepisy odnośnie wymiany powietrza mie są mi obce. Więc ta sprawa jest do załatwienia ![]() Natomiast odnośnie kanału na projekcie, to oczywiście projektant nie przewidział takiego rozwiązania. Ale sprawa wcale nie wyglądatak jak piszesz. Wystarczy tylko wpis kieownika budowy w książce budowlanej, że w kilku garażach powstaną kanały. W zasadzie to nawet zmieniamy poszycie dachu, oraz zakładamy inne drzwi wjazdowe, i już wiemy, że tu również wystarczy tylko wpis kierownika o zmianie. Jest to informacja pewna i potwierdzona przez nadzór budowlany. Generalnie budynek nie może zmieniać swojej kubatury, jest to związane z planem zabudowy. |
![]() Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2007-05-30 08:57:49
OK,,,,idę na to,,,,,,,trzymam za słowo ![]() ![]() |