Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
marczello HF MEMBER Hyundai Accent Łódź | 2007-06-03 14:12:55 Mysle, ze kazdy z nas boryka sie z tym problemem i pytaniem. Mianowicie, jak mozna poprawic osiagi mojego autka nie nadwyrezajac zbytnio portfela.
Macie jakies propozycje?? Czytalem ze strumienica wraz ze stozkowym filtrem powietrza powinna dac rade, ale czy to prawda?? Z tego co sie orientuje (czytalem), to takie zabiegi nie sa zbytnio kasztowne i daja jakias poprawe osiagow. Co wy na taki myk?? Gra jest warta swieczki?? Moze sa jakies inne sposoby, bardziej sensowne, by poprawic osiagi autka?? Nie zalezy mi na jakis kosmicznych efektach, ale poprawa przyspieszenia jest zawsze mile widziana P.S jesli temat byl wczesniej poruszany, to przepraszam, za "zasmiecanie" forum. Chcialem dodac, ze nie znam sie na tuningu i poprawie osiagow auta...jeszcze [ wiadomość edytowana przez: marczello dnia 2007-06-03 14:20:50 ] |
PPEERR HF MEMBER Hyundai Accent Olsztyn | 2007-06-03 17:27:44 Witam.
Warto zmienić świece, przewody, zamontować lepszy filtr powietrza, trochę zmenić układ dolotowy i wydechwy. Pozdrawiam PPEERR. |
marczello HF MEMBER Hyundai Accent Łódź | 2007-06-03 23:07:29 pomidor... |
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2007-06-04 10:00:27 co wg. Ciebie oznacza poprawa osiągów?
a) zmniejszenie zużycia paliwa? b) zwiększenie mocy maksymalnej? c) poprawa elastyczności? |
marczello HF MEMBER Hyundai Accent Łódź | 2007-06-04 11:31:08 poprawa momentu obrotowego czyli porzyspieszenia i dorzucenie kilka koni.
Mi nie chodzi o jakies super hiper modyfikacje, bo wiem, ze mozna wiele zrobic ciekawych rzeczy z silniekiem. Chcialbym poprawic "osiagi" autka tak jak w temacie napisalem bo jakis niewielkich kosztach. I czy gra jest warta swieczki?? |
mAkArOn HF MEMBER Landryna 1.8 GT 93' Białystok | 2007-06-04 17:48:01 U mnie po wycięciu kata i wstawieniu strumienicy łuskowej byly juz efekty. Zadne tam stozkowe filtry!!! pogarszają tylko chyba ze mowa o tych w granicach 200zl i profesjonalnym montażem ze zmiana dolotu... Ja kupiłem sportowa wkładkę k&n w seryjne miejsce i jest miazga, zwłaszcza noca gdy jest chlodniejsze powietrze Z passatem 1,8 T nie ma problemow xD
[ wiadomość edytowana przez: mAkArOn dnia 2007-06-04 17:50:05 ] |
marczello HF MEMBER Hyundai Accent Łódź | 2007-06-04 23:38:54 czyli co, strumienica i filtr powietrza sportowy daly efekty??
tez myslalem w sumie o "wkladce", bo ze stozkiem sa kombinacje i trzeba jakies montowac bajery, zeby nie zasysal cieplego powietrza od silnika. A ze strrumienica nie ma problemow?? montuje sie ja zamiast kata i juz?? |
mAkArOn HF MEMBER Landryna 1.8 GT 93' Białystok | 2007-06-05 23:42:28 I nie kabinuj ze stozkiem ;] Kupisz wkladke i tez bedziesz zadowolony i przynajmniej masz pewnosc, ze nie pogorszysz osiagow jak to ze stozkiem jest Smiac mi sie chce jak ktos otwiera mache i pokazuje swoj stozek kolo silnika... xD
Polecam wkladke k&n. U mnie np. nie wiem czy tak jest przy kazdej wkladce, jest ten efektowny swist slyszalny gdzies przy wyzszych obrotach. Do tego kupujesz k&n servis pack (olejek i spray do czyszczenia) i co roku na wiosne wyciagasz, czyscisz i nawilżasz i wkladasz. Taka wkladka ma zywotnosc do 50 000 mil Strumienica, kupujesz, wycinasz kata i montujesz. Polecam w obudowie kata. Za kata jeszcze dsotanisz z 200zl jak nie wiecej Efekty, zauwazalne Odmula sie strasznie fura i szybciej sie wkreca, a nawet polepsza prace silnika i ladnieszy jest dzwiek przy wyzszych obr. i nie tylko xD |
speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2007-06-07 17:11:59 ten temat był już chyba omawiany na tym forum i napisze to co wtedy bawię się w tuning wizualny i mechaniczny od prawie 10 lat i przy każdym następnym aucie będę stosował sprawdzoną drogę czyli zakup auta --> odkładanie kaski --> wizyta w renomowanym warsztacie tuningowym jest to wg mnie jedyna słuszna metoda wydasz trochę więcej poczekasz trochę dłużej ale będziesz miał pewność że efekty będą i że niczego nie spie.... stosowanie półśrodków wg mnie mija się z celem
a np wycięcie katalizatora nie zawsze pomaga, a czasami nawet może pogorszyć osiągi |
Vex HF MEMBER Hyundai Accent Warszawa | 2007-06-08 15:41:41
Ciekawe teorie glosisz. Dlaczego nie kombinowac ? Ja kombinowalem i wyszlo tak: http://www.youtube.com/watch?v=D9jDe0TkFDc Moze i spadly osiagi, ale i tak jestem zadowolony
Sila sugestii to silna sila Wkladajac sportowy wklad powietrza w miejsca oryginalnego niby jak ma sie zmienic dzwiek, skoro uklad dolotowy jest w identyczny sposob wyciszony ? Chcesz miec glosniej zrob sobie dziure w puszcze |
gt115pssss HF MEMBER scoupe gt wawa | 2007-06-08 19:54:04 dokladnie tak bartez
mozna od lantry.... i mozna zeszlifowac krawedz w naszym..... tylko co to ma dac...... chodzi o srednice..... wiecej powietrza ??? nie wiem jakie daje to efekty ale przy tc to moze miec jakis sens |
doman1001 HF MEMBER Hyundai sCoupe GT Kielce | 2007-06-08 22:54:56 Ja wiem ja wiem Równie skutecznym i tanim sposobem na poprawę osiągów poprzez zainstalowanie strumiennicy, sportowego filtra powietrza, magnetyzerów i tego typu badziewnych patentów jest szeptanie codziennie samochodowi żeby jeździł trochę szybciej |
Vex HF MEMBER Hyundai Accent Warszawa | 2007-06-09 13:27:00
U mnie osiagi znacznie sie poprawily po polerce lakieru. |