Uszkodzony przepływomierz?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Dręczy mnie jedna rzecz,jeśli potraficie proszę o pomoc.

Ostatnio przy wymianie filtra powietrza w mojej lantrze 1,8 16v DOHC zobacczyłem że w przepływomierzu na tzw. plastrze miodu jest dziura wielkości dwóch palców.Przed wymianą świec i przewodów samochód kilkakrotnie porządnie strzelał więc pewnie z stąd ta dziura. mój znajomy stwierdził jednak że ten otwór nie powstał po strzałach lecz ktoś mógły go zrobić specjalnie. Może gazownik przy zakładaniu instalacji LPG?Zastanawia mnie tylko w jakim celu?. Założyłem inny przepływomierz z całym plastrem miodu i nie zauważyłem różnicy w pracy silnika i w jeżdzie

Moje pytanie brzmi? Czy ten rozwalony tzw. plaster miodu świadczy o uszkodzeniu przepływomierza? Jaki wpływ może to mieć na pracę silnika?
Dodam że tym autem jeżdzę dopiero 3 miesiące.
Nie bardzo się znam na mechanice samochodwej dlatego liczę na to że ktoś z Was mnie uświadomi o co chodzi z tym przepływomierzem.
Z góry dzięki.
Pozdrawiam

Zadam takie pytanie - jezeli nie widać żadnej różny poco inwestować w jakieś nowe częsci?
Rozumiem chek sie pali, zle jeździ, gaśnie itp. Ale wymiana na widzimisie jest niepotrzebna, szkoda czasu i pieniędzy, zresztą jak sam napisałeś chodzi jak chodził czyli wszystko gra.

Moja diagnoza silnik i osprzęt do wymiany po będzie chodzil tak samo, a moze nawet lepiej

Ps. jezeli gazownik coś uszkodził niech zaplaci za to. Proste.

wystarczy jak przeczytasz przykładowo to:

http://autoswiat.redakcja.pl/poradnik/wydania/artykul.asp?Artykul=15416

http://www.auto-online.pl/serwis/poradnik/elek_autom/czujniki/przeplyw.htm

sorry ale mój komp nie chce wstawiać url

jak ktoś ma dostęp to niech to poprawi

Jesli mowisz o okraglbym plastiku prawie jak z maszynki do miesa, to pelni on tylko funckje zabezpieczenia zeby nie wpadl gigantyczny chrabaszcz albo kamien do przepustnicy ale od tego jest filtr powietrza. Wywal caly ten plastik dla rownomiernego przeplywu powietrza. Poprawisz droznosc dolotu i nie ma sie czym martwic. W przeplywomierzu wazny jest element za tym plastikiem. Wyglada to jak kawalek blachy (bynajmniej w moim).

Powiem tak jesli cos jest w przeplywce to niech tam pozostanie (po cos w sumie tam to jest)

Takie sitko moze jest po to oby przeplywka pokazywala dokladniejsze dane

Umnie w przeplywce byla taka ,,bibulka '' z tego co wiem sluzyla do prostowania strugi zasysanego powietrza i do zbierania resztek pylkow ktore przeszly przez filterek. (ile w tym prawdy to nie wiem ale ja nic nie usuwalem ze swojej przeplywki)

Identyczne sitko jest w obudowie filtru powietrza (bynajmniej w accencie). Nie wiem przed czym to ma zabezpieczac.

Dziękuję za Wasze odpowiedzi i sugestie. Poruszyłem ten wątek bo gość chce mi sprzedać przepływpmierz z całą tą siatką za 200zł.Założyłem go na próbę i tak jak pisałem nie widzę różnicy, dlatego chciałem się upewnić czy mój mając dziurę w tej siatce jest uszkodzony.gość twierdzi że tak i że to musi być całe.

Pozdrawiam

Wszystko musi być całe; i jeszcze jedno, instalacja gazowa nie pobiera informacji z przepływomierza - ale dla Pb ma to znaczenie.

To co... ze ja swoj popsulem ?

a dziala i to fajnie

Cytat:
2007-07-08 22:30:06, e-gen pisze:
Wszystko musi być całe; i jeszcze jedno, instalacja gazowa nie pobiera informacji z przepływomierza - ale dla Pb ma to znaczenie.

mam uszkodzony przepływomierz i obecnie jest odłączony(wtyczka) i to znaczy że mogę jeździć na gazie z odłączonym?