Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-07-12 18:23:33 wydaje mi się, że wersja z abs różni się tylko przyspawanym uchwytem kabla czujnika |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2007-07-12 18:51:43
na odwrót mógłbyś się martwić (gdybyś miał abs...) a tak to kupuj. |
GalderW Daewoo Espero Katowice | 2007-07-12 18:59:21 No to wielkie dzięki za pomoc, najprawdopodobniej kupię te kolumny - bo nowych sie nie opłaca a tu mam wszystko w komplecie taniej niż 1 gołą zwrotnicę. Nie wiem gdzie poprzedni właściciel trzymał mojego Espero ale chyba w kopalni soli bo tak go ładnie rdza łapie - cały talerz podtrzymujący sprężynę w kolumnie poprostu przerdzewiał.
Korzystając z okazji proszę o radę: co jeszcze warto przy wymianie kolumny wymienić,żeby nie trzeba było dwa razy tej samej roboty powtarzać. [ wiadomość edytowana przez: GalderW dnia 2007-07-12 19:06:37 ] |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2007-07-12 20:44:00
Przy okazji warto sprawdzić/wymienić: -mocowania kolumny (poduszki) - końcówki drążków kierowniczych i wahacza - warto zobaczyć w jakim stanie są przeguby - w jakim stanie są zaciski hamulcowe i ewentualnie przesmarować tłoczki, - tak poza tym łączniki stabilizatora - można oblukac tuleje metalowo-gumowe na wahaczu - zobaczyc albo odrazu wymienić łożyska przednie Wszystkie te rzeczy po zdjęciu kolumny będą praktycznie na wierzchu, więc warto je dokładnie sprawdzić i ewentualnie wymienić. Prawdopodobnie po wymianie kolumny będziesz musiał pojechać na ustawienie zbieżności kół. |
GalderW Daewoo Espero Katowice | 2007-07-12 21:09:56 No to ładnie się szykuje , ale dla przyjemności jazdy Espero warto!!!
A wszystko to bo zachciało mi się wymienić klocki hamulcowe no i przy okazji wyszedł taki problem ze zwrotnicą. Lepiej jednak teraz niż gdyby miało mi się gdzieś w trasie rozpaść Dzięki za dokładną listę, wydrukuje ją sobie i będę odhaczał po kolei . Przy okazji, poleccie w Katowicach jakiś solidny warsztacik bo chyba sam tego nie dam rady zrobić |
grizzli66 Poznań | 2007-07-12 22:05:12 Po wymianie kolumny na pewno czeka Cię zbieżność. |
mariusz_u Member Klubu Espero Espero 1,8 CD Władysławowo | 2011-08-30 15:07:27 Dopadło i mnie. Talerz podtrzymujący sprężynę prawej przedniej kolumny opadł już tak, że do opony pozostało może ze 2 cm. W związku z tym mam pytanie:czy ktoś stosował zwrotnice od lanosa. Podobno jest taka możliwość pod warunkiem wymiany obu stron wraz ze sprężynami. Różnica tkwi podobno tylko w poduszce amortyzatora, bo lanos ma na 3 a espero na 2 śruby. Tak zapewniał mnie sprzedawca, że będą pasowały. Proszę o pilna odpoweiedź. |