Espero - zwrotnica. PILNE!!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jaka jest różnica pomiędzy zwrotnicą (Mc Personem) w Espero z abs i bez abs? Ja mam 1.5 bez abs-u, potrzebna jest pilna wymiana, a znalazłem gościa który sprzedaje komplet za rozsądną cenę, ale twierdzi ze nie ma różnicy, a we wszystkich cennikach osobno podają dla abs i bez abs. Sprzedający twierdzi ze różni się to tylko przegubem.

wydaje mi się, że wersja z abs różni się tylko przyspawanym uchwytem kabla czujnika

Cytat:

wydaje mi się, że wersja z abs różni się tylko przyspawanym uchwytem kabla czujnika

czyli rozumiem że do mojego Espero bez ABS-u powinny nadać się obie wersje zwrotnicy? Człowiek który sprzedaje te kolumny (całe używane komplety - L i P strona) w rozmowie telefonicznej powiedział ze nie pamięta, czy espero z którego je wyciągnął był z abs-em, ale gwarantuje mi na 200% ze bedą pasować, narazie stanęło że na jutro postara mi się sprawdzić z jakiego samochodu to wyciągnął.

Cytat:
2007-07-12 18:35:32, GalderW pisze:
czyli rozumiem że do mojego Espero bez ABS-u powinny nadać się obie wersje zwrotnicy? Człowiek który sprzedaje te kolumny (całe używane komplety - L i P strona) w rozmowie telefonicznej powiedział ze nie pamięta, czy espero z którego je wyciągnął był z abs-em, ale gwarantuje mi na 200% ze bedą pasować, narazie stanęło że na jutro postara mi się sprawdzić z jakiego samochodu to wyciągnął.

na odwrót mógłbyś się martwić (gdybyś miał abs...) a tak to kupuj.

No to wielkie dzięki za pomoc, najprawdopodobniej kupię te kolumny - bo nowych sie nie opłaca a tu mam wszystko w komplecie taniej niż 1 gołą zwrotnicę. Nie wiem gdzie poprzedni właściciel trzymał mojego Espero ale chyba w kopalni soli bo tak go ładnie rdza łapie - cały talerz podtrzymujący sprężynę w kolumnie poprostu przerdzewiał.
Korzystając z okazji proszę o radę: co jeszcze warto przy wymianie kolumny wymienić,żeby nie trzeba było dwa razy tej samej roboty powtarzać.

[ wiadomość edytowana przez: GalderW dnia 2007-07-12 19:06:37 ]

Cytat:
2007-07-12 18:59:21, GalderW pisze:
No to wielkie dzięki za pomoc, najprawdopodobniej kupię te kolumny - bo nowych się nie opłaca a tu mam wszystko w komplecie taniej niż 1 gołą zwrotnicę. Nie wiem gdzie poprzedni właściciel trzymał mojego Espero ale chyba w kopalni soli bo tak go ładnie rdza łapie - cały talerz podtrzymujący sprężynę w kolumnie poprostu przerdzewiał. Korzystając z okazji proszę o radę: co jeszcze warto przy wymianie kolumny wymienić,żeby nie trzeba było dwa razy tej samej roboty powtarzać. [ wiadomość edytowana przez: GalderW dnia 2007-07-12 19:06:37 ]

Przy okazji warto sprawdzić/wymienić:
-mocowania kolumny (poduszki)
- końcówki drążków kierowniczych i wahacza
- warto zobaczyć w jakim stanie są przeguby
- w jakim stanie są zaciski hamulcowe i ewentualnie przesmarować tłoczki,
- tak poza tym łączniki stabilizatora
- można oblukac tuleje metalowo-gumowe na wahaczu
- zobaczyc albo odrazu wymienić łożyska przednie
Wszystkie te rzeczy po zdjęciu kolumny będą praktycznie na wierzchu, więc warto je dokładnie sprawdzić i ewentualnie wymienić.
Prawdopodobnie po wymianie kolumny będziesz musiał pojechać na ustawienie zbieżności kół.

No to ładnie się szykuje , ale dla przyjemności jazdy Espero warto!!!
A wszystko to bo zachciało mi się wymienić klocki hamulcowe no i przy okazji wyszedł taki problem ze zwrotnicą. Lepiej jednak teraz niż gdyby miało mi się gdzieś w trasie rozpaść
Dzięki za dokładną listę, wydrukuje ją sobie i będę odhaczał po kolei .
Przy okazji, poleccie w Katowicach jakiś solidny warsztacik bo chyba sam tego nie dam rady zrobić

Po wymianie kolumny na pewno czeka Cię zbieżność.

Dopadło i mnie. Talerz podtrzymujący sprężynę prawej przedniej kolumny opadł już tak, że do opony pozostało może ze 2 cm. W związku z tym mam pytanie:czy ktoś stosował zwrotnice od lanosa. Podobno jest taka możliwość pod warunkiem wymiany obu stron wraz ze sprężynami. Różnica tkwi podobno tylko w poduszce amortyzatora, bo lanos ma na 3 a espero na 2 śruby. Tak zapewniał mnie sprzedawca, że będą pasowały. Proszę o pilna odpoweiedź.