Klima. Hałas przy włączaniu :(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie.

Dźwięk przy wciśnięciu dobiega ze sprężarki. Sprężarka ma 2 lata, wymieniona na gwarancji. Była nabita. Jak włączy się to pracuje w miarę cicho. Ale zanim to nastąpi jest normalne wycie...
Czy to brak oleju ? Można dolać samemu ? Czy tylko "kombajn" da radę ? Zrobiło się po zimie, i ostatnio się pogłębiło...

Wymyśliłem jeszcze jeden powód. Mianowicie za słaby naciąg paska To jeszcze jest do sprawdzenia.

Teraz OT, żeby za jednym razem.

Do wszystkich używających środka "Motor-life".

Jest to podróbka, która nie ma nic wspólnego ze środkiem "Militec-1".
Najprawdopodobniej jest to mieszanka środków uszlachetniających...

Jeden z linków opisujących sprawę => www.autka.pl

Może też wyć rolka napinasza klimy, choć dokładny odsłuch sprężarki powinien wyjaśnić sprawę...
Widzę że jednak temat klimy jest poważny... a więc porady chyba moga się przydać..

Dzięki za sugestię

A dział porad

1. potwierdzam tezę Maćka GT o napinaczu. Wymiana łozyska za 25zł (to cena przy najlepszych).

2. Bardziej jednak prawdopodobne (sam to miałem) to łozysko w sprzęgiełku. A teraz uwaga (co prawda pisałem o tym kiedyś na forum), NIE NALEŻY kupować całego-chociaż tak wystepuje jako część. Jest tam specjalne łozysko do tychże sprzegiełek jakiejś japońskiej firmy, która jest prawdopodobnie monopolistą w tym zakresie. Łożysko kosztuje 100-150zł.Wymiana raczej nie powinna nastręczać trudności. Podpowiedź:do sciagania sprzegiełka z ze sprężarki doskonale pasuje ściągać od motorynki, odradzam walenie młotkiem bo pokaleczysz koło pasowe.

3. Sama sprężarka. Nic Ci nie powiem bo moja chodzi 7 lata bez zarzutu.Byc może podczas uzupełniania-wymiany czynnika w klimie ktoś pożałował oleju.

Życzę wersji 1 ostatecznie 2. Wspólczuję, jeśli bedzie 3

Z poprzednią były podobne jaja. Ale to działo się zanim, ojciec kupił auto. hmm... może na wyrost wymienili sprężarkę ? Oby tak było

Dziękuję za odpowiedzi

Cytat:
2003-06-23 23:08:12, SPERmOjadEk pisze:
Jest tam specjalne łozysko do tychże sprzegiełek jakiejś japońskiej firmy, która jest prawdopodobnie monopolistą w tym zakresie.

pytanko: co to jest za łożysko dokładnie tj jakis nr katalogowy, parametry. W jaki sposób można go wyłowić wśród całej masy różnego rodzaju łożysk??

Cytat:
2004-03-31 12:37:26, DeDorsz pisze:
Cytat:
Jest tam specjalne łozysko do tychże sprzegiełek jakiejś japońskiej firmy, która jest prawdopodobnie monopolistą w tym zakresie.

pytanko: co to jest za łożysko dokładnie tj jakis nr katalogowy, parametry. W jaki sposób można go wyłowić wśród całej masy różnego rodzaju łożysk??

Halo halo, może jednak znajdzie się ktoś, kto udzieli mi konkternej odpowiedzi.. z góry dziękuję

Witam wszystkich.
Mam problem, dzwoni mi sprzęgiełko od klimy do tego stopnia że musiałem zdjąć pasek. Poszukuję łożyska do tego właśnie sprzęgiełka i człowieka, który doradzi mi jak to wymienić oraz powie mi co mogę popsuć w razie gdy mi się nie uda ciezki_@poczta.onet.pl

[quote]
1. potwierdzam tezę Maćka GT o napinaczu. Wymiana łozyska za 25zł (to cena przy najlepszych).[quote]

Gdzie można dostać takie łożysko w Warszawie i jaki ma symbol. Pytam, bo mam do wymiany, a w tamtym roku cena jaką usłyszałem za oryginalne łożysko to było 150 zł.