Reczny hamulec

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Troszke zaspamowalem te forum no ale sytuacja tego wymaga... Nie dziala mi hamulec reczny wogole. I wlasnie na co zwrocic uwage? Co najpierw sprawdzic? Jaka moze byc tego przyczyna bo jednak bez recznego to troszke cienko czasami.
Pozdrofka

Zacznij od sprawdzenia linki (naciągnij ją). Jak nie pomoże rozbierz tylne piasty i sprawdź czy okładziny dobrze leżą...

btw. jak wygląda Omega A Kombi? Szukałem chyba ze dwie godziny po necie i w książce "Opel Omega A --> obsługa i naprawa" i nikt nie wspomina o takim modelu... prototyp czy cuś?

Młody bo to miało być Omega A Break ale takowego też nigdzie nie ma, to chyba jakaś konspiracja producentów.

Cytat:
2003-06-24 22:04:20, Mlody_Omega pisze:
Zacznij od sprawdzenia linki (naciągnij ją). Jak nie pomoże rozbierz tylne piasty i sprawdź czy okładziny dobrze leżą...

btw. jak wygląda Omega A Kombi? Szukałem chyba ze dwie godziny po necie i w książce "Opel Omega A --> obsługa i naprawa" i nikt nie wspomina o takim modelu... prototyp czy cuś?

hmm to to samo co Ty masz ale caravan to mi sie jakos negatywnie kojarzy

Hmm z ręcznym to jest następująca melodia. Linka to musowo do sprawdzenie. Żeby do niej się dostać trzeba zdjąć osłonę katalizatora aczkolwiek nakrętki które je trzymają są tłoczone z blachy i nie maja i dealnego wymiaru i trzeba trochę kombinowac z kluczami ale spoko. Z drugiej strony nawet jak wyregulujesz i zacznie łapać warto sprawdzić stan okładzin na szczękach jeżeli są do bani prędzej czy później staniesz przed zadaniem ich wymiany.

Pozdrówka

Na którym ząbku dźwigni hamulca ręcznego w Beci zaczynają Wam łapać bębny, oraz ile maksymalnie ząbków daje się dźwignia ręcznego podciągnąć do góry ?
JaC

Najpierw trzeba rozebrać tarczobębny i zobaczyć co się dzieje ze szczękami, prowadnikami. Potem linka. Polecam lekturę w PORADY moich bojów z tarczami kotwicznymi, myślę, że powinno dostatecznie wyjaśnić o co chodzi.
Ręczny na 3 zapadce łapie, na 5 powinno trzymać jak mur.
Pozdr

i nie inaczej jak pisze Janusz u mnie jesgt dosładnie tak jak mówi, a dodam że szczęki i linka po wymianie więc taki jest standard.