Usprawnienia naszych aut

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam taki pomysł, żeby założyć temat w którym będzie można pochwalić się usprawnieniami w naszych Hultajach. Mam na myśli np. jak założyłem podgrzewane lusterka lub opóźniacz wyłączenia światła wewnętrznego... Sam niestety jestem słabym elektrykiem ale myślę, że przy dobrym opisie każdy mógłby z takich rad skorzystać. sam chciałbym trochę usprawnić swojego Poniacza, obecnie mam w głowie podgrzewane lusterka (założyć maty grzewcze z allegro), może ktoś z Was już to robił i może jakoś pomóc?
znalazłem stronę z ciekawymi usprawnieniami, jednak ona jest dla mnie za bardzo fachowa KLIK!

Założyłem u elektryka podgrzewane lusterka w Getzu (podpięte pod ogrzewanie tylnej szyby). Powiedział mi, że lepiej szukać na Allegro oryginalnych podgrzewanych wkładów, bo mniejsze ryzyko pęknięcia szkła. Najlepiej jeśli już ryzykujesz, mieć pewność że masz w razie czego dostęp do zapasowych wkładek do lusterek. Pomysł popieram ,bo w zimie jest wygoda.

bo mniejsze ryzyko pęknięcia szkła?
takie maty grzewcze mają po 12W a więc nie ma możliwości że pęknie szkło zakładam takie w każdym moim aucie

jest to rewelacja

Gdzie sie wpinasz???

Najrozsadniej wpiąć sie pod ogrzewanie szyby! W wiekszoci fabrycznych instalacjach tak jest.

Cytat:
2007-09-16 10:09:06, Judek pisze:
bo mniejsze ryzyko pęknięcia szkła? takie maty grzewcze mają po 12W a więc nie ma możliwości że pęknie szkło zakładam takie w każdym moim aucie jest to rewelacja

Chodzi o pęknięcie przy odklejaniu szkła od plastikowej podkładki montażowej, a nie o temperaturę. W Getzu lusterko jest bardzo mocno przyklejone.

hmm, ja narazie ciągle walczę z niesprawnościami mojego auta

u mniue podgrzewanie tylnej szyby wcale nie dziala wiec o lusterkach moge pomazyc

lusterka - myslałem ... ale bardziej mi przeszkadzaja tam krople niz szron czy tez para, a jeszcze bardziej krople na szybie przed lusterkiem ...

usprawnienia ... (Pony i Sonata)...
1) podswietlanie (zegarów/włącznikó) to nie jestem pewny czy to usprawnienia
2) włozenie przekaźników do drzwi (opuszczanie/podnoszenie szyby).
3) koło zapasowe (dojazd) na płasko przed tylna kanapą
4) automatycznie właczenie świateł mijania po uruchomieniu alternatora (Sonata)
5) obszycie skórą kierownicy
6) stop z czerwonymi lampami na klapie (Sonata)
7) przekaźnik świateł na obu przewodach do zarówki.
przekaźnik do klaksonu (fanfary od Wartburga - Sonata)
9) nadkola do Sonaty (prżód Galant tył Golf IV) - znacznie modyfikacje
10) płyta pod silnik Sonaty - niestety na lato cut za czesto jak na mój gust sie wentylator załanczał ale na zime zaloze spowrotem (od Alfaromeo jakiegoś - przeróbki)
11) wydech łaczony na spoiny (spawany)
12) dystane na tylną oś po 25mm.

To narazie chyba tyle

Pozdrawiam.
Misio

Witam!
Wiadomo jakie słabe światła ma Scoupe,
żadne żarówki +50% światła nie pomagają.
Dziś w moim aucie założyłem zestaw H4 BiXenon 8000k.
Rewelacja 650 zł + 2h roboty. Polecam efekt naprawde super.
Inne usprawnienia:
- ściemniacz oświetlenia w kabinie (za 5zł i cieszy)
- kiera momo 300mm
- mieszki szyte na miarę ze skóry + gałka jacky skóra-chrom + rączka ręcznego jacky skóra-chrom
- aluminiowe przykręcane nakładki na pedały + stopka odpoczynku
- dystanse na tylną oś 25mm
- przelotowy wydech z UPGRADE na końcu
- intercooler + zawór upustowy
- stożek pipercross
- sprężyny -40 mm
- amortyzatory BILSTEIN B6 gas Sport (za 2 tygodnie)
I to jeszcze nie koniec. Jeśli coś zamontuje to się pochwale.

Pozdro dla wszystkich pasjonatów

--Kierownica obszyta skóra to samo galka zmiany biegów
--BiXenon 6000K ostatnie z bialych pozniej zaczynaja sie niebieskie
--elektryczne sterowane szyby
--przyciemnianie zegarów
--sciemniacz kabionwy
--wlacznik radia bez kluczy
--domykacze szyb
--nowy klakson
--automatyczne wlacznie sie swiatel po uruchomieniu silnika
--dodatkowe wyciszenie pod maska i klapa bagaznika
-- jak dotad wszystkie czesci zamienne oryginalne hyundai z aso

To penwie jescze nie wszystko ale tyle teraz pamietam.

W najblizszym czasie planuje lustra asferyczne plus ogrzewanie oraz czujnik parkowania.

w moim poniaczu duzo cześci wymieniłe, a co do udoskonaleń to między innymi:
-elektryczna antena
-podgrzewane lusterka
-dystanse na tył, po 14 mm na strone
-gumy miedzy zwojami spręzyn na tył
-żarówki na przód jakieś 30% światła więcej, z biedronki za 6,99 komplet - naprawde warto-rewelacja

bedzie jeszcze
-automatyczny włącznik świateł
-podgrzewany płyn spryskiwaczy na zime
-podłokietnik dla wygody

Cytat:
2007-10-09 20:21:06, pioter2647 pisze:
-żarówki na przód jakieś 30% światła więcej, z biedronki za 6,99 komplet - naprawde warto-rewelacja

Co do zarowek to zakupilem w biedronce rok temu 2 komplety takich niebieskich H4 jedna mi sie spalila bo pokazywalem dla kumpla a on paluchami chwycil za szklo i po wlozeniu zrobila sie biala plama w zarowce i przestala swiecic.

Wiec odnioslem i zwrocili mi kase. Teraz sa takie same zarowki tylko ze 2 zl tansze bo po 6.99zl wiec kupilem 2 kompl. odrazu.
Jesli tamte wytrzymaly rok i jeszcze swieca to starcza mi na dluzszy czas. swieca tak samo jak Philipsy +50% swiatla (ktore mialem wczesniej i mi sie zarnik przerwal od wstrzasow) Jako kolejny zadowolony uzytkownik tanich zarowek z ,,BIEDRONKI'' moge je szczerze polecic kazdemu.

tak jest karol208
ja jak tylko zobaczyłem te żarówki w biedronie to poleciałem po 4 komplety. a mój ojciec kupił dla wszystkich znajomych - wziął ich 10 kompletów, a teraz rozdaje jako prezenty bo są naprawde dobre, no i jedyne 6,99zł

kurde ciekawe czy u mnie w biedrze takie beda to bym sobie kupil zeby miec na zas bo narazie mam philips night vision plus. a jak te zarowki sie nazywaja? te z biedronki one sa takie biale (czyli zarniki niebieskie) i swieca "alalalala xenon" i jeszcze maja + xx% wiecej swiatla?

mi sie troche nie chce wypisywac usprawnien bo ich i duzo i troche zapomnialem ale samochod jest fajny i zadbany i mi tam wystarczy taki jaki mam tylko niech jeszcze dluuuuugo i bezproblemowo jezdzi

Biedra górą!! hyhy
Po przeczytaniu postu wsiadłem w swojego Accencika i do Biedronki
Zalapałem się na ostatnie 2 komplety - są naprawe super no i tanie
dzieki i polecam

kurde a ja zapomnialem o nich

Ja dołożyłem
- cb
- żarówki Philips NightGuide
- kołpaczki
wymieniłem
- amortyzatory przód
- przegub