Lewe koło strasznie traci przyczepność przy hamowaniu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
mam taki problem :
Po kilku km od ruszenia , po iluś tam hamowaniach gdy hamulce są cieplejsze lewe koło od razu po nacisnięciu hamulca blokuje sie i traci przyczepność . Nie jest to ostre hamowanie , tylko normalne przy dojeżdzaniu do czerwonego swiatła . Dzieje się tak również na zupełnie suchej nawierzchni . Jakieś 2 miesiące temu zmeniałem tarcze , po miesiącu zwichrowały sie makabrycznie , oddałem i wziąłem droższe i obawiam sie że też już może być z nimi coś nie tak .
Jak sądzicie co to może być ?

sprawdz czy koło swobodnie sie kreci na postoju. moze wezyk elastyczny jest niedrozny i nie odpuszcza płynu spowrotem? i zacisk sie szybciej blokuje?

Miałem to samo.
Powyżej 1995 roku wężyk do cylinderka koła przedniego jest przytrzymywany w dwóch miejscach:
1. tuż przy połaczeniu z rurką jest blaszka przynitowana do ścianki wewnetrznego nadkola
2. Dość grubą blachą zawiniętą na wężyku i przykręconą do amortyzatora na przeciw uchwytu łacznika stabilizatora.

W miejscu gdzie ta gruba blacha zawinięta jest wokół wężyka zbiera się gruba warstwa rdzy i ściska wężyk.
Mniejszy przekrój wężyka oznacza osłabione hamowanie tego koła i wolniejsze odpuszczanie hamulca po zwolnieniu pedału hamulca.

Druga opcja to zapieczenie się tłoka w cylinderku.

Warto przyjżeć się temu wężykowi a oszczędzi się pracy i kasy.

zapomniałem dodać:

Oczywiście w przypadku zaciśnięcia się wężyka z jednej strony koło z drugiej strony będzie mocniej hamować.

Więc jeżeli blokuje się koło lewe to sprawdź wężyk z prawej.

sprawdź hamulce z tyłu, u mnie tarcza się zwichrowała, bo tylne koło nie hamowało i cała siła szła na przód...

Cytat:
2007-11-23 20:07:15, DoktorB pisze:
...Powyżej 1995 roku wężyk do cylinderka koła przedniego jest przytrzymywany w dwóch miejscach: 1. tuż przy połaczeniu z rurką jest blaszka przynitowana do ścianki wewnetrznego nadkola 2. Dość grubą blachą zawiniętą na wężyku i przykręconą do amortyzatora na przeciw uchwytu łacznika stabilizatora.

Hmmm ja mam MK6 1993 i mam takie same mocowanie...wiec to nie do konca prawda, ze tylko powyzej 1995 wystepuje takie mocowanie...