Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
piotr0437 TOYOTA DRIVER Corolla E11 Liftback Warszawa | 2007-12-22 21:31:35 A po wzbudzeniu alarmu syrenka wyje? |
Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2007-12-22 21:35:23 hm... nie wiem. sprawdzę. W każdym razie dioda miga po zamknieciu auta. |
Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2007-12-22 22:22:41
Diagnoza piotra0437 jest o tyle dobra że faktycznie, alarm po aktywacji jedynie mruga awaryjnymi. Kluczykiem przekręciłem w prawo, zamknąłem auto, otworzyłem auto i nic, cisza. Przekręciłem z powrotem w lewo, otworzyłem i zamknąłem i też nic. Przekręciłem jeszcze raz i złamałem kluczyk... Na szczęście wyciągnąłem go pensetą i mam drugi, zapasowy (da sie takie coś dorobić?). Wyglada to jakby ten mechanizm kluczykowy był zepsuty lub wogóle odpięta syrena? |
MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2007-12-22 23:12:38 Jeśli to taki kluczyk jak u mnie (taki jak w starych PC-tach) to można go śmiało zastąpić agrafką |
Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2007-12-22 23:35:55 Wydaje mi sie ze agrafka nie pojdzie, no a sam kluczyk to kurde jakis papierowy bo nie krecilem mocno i sie zlamal...
Chyba musze jeszcze sprawdzic przy roznych pozycjach (po przekreceniu kluczyka) jak wyglada sytuacja z wzbudzeniem alarmu. Moze wszedl w jakis tryb cichego uzbrajania a syrena jest wylaczona kluczykiem... i akurat sprawdzilem to w takim ustawieniu. Ale w sumie watpie. |
piotr0437 TOYOTA DRIVER Corolla E11 Liftback Warszawa | 2007-12-22 23:56:11 Jak wymieniali aku, to musieli wyłączyć syrenkę. A że dawno jej nikt nie ruszał, zapewne była "nadszarpnięta zębem czasu", to i nie zaskoczyła. Ja miałem kiedyś podobną sytuację i chyba WD40 lub coś podobnego pomogło, chociaż starałem się jej więcej już później nie ruszać .
Te zamki są bardzo delikatne, a kluczyki jeszcze bardziej. |
kajjo TOYOTA DRIVER Toyota RAV4 Kraków | 2007-12-23 09:11:55
Dlatego warto wymienić syrenkę alarmu na nową i to najlepiej na TAKĄ bo ten kluczyk praktycznie nie da się złamać. Pozdrawiam |
MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2007-12-23 11:46:32
O, taki właśnie kluczyk zastępuje się agrafką, szpilką itd |
Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2007-12-23 12:05:40 Próbowałem jeszcze poprzekręcać kilkanascie razy ze moze cos zaskoczy i nic... Zanim zmienie syrene to i tak musze miec pewnosc ze to to. Bez wizyty u elektryka chyba sie nie obejdzie.. :/ |
MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2007-12-23 12:13:37 Sprawdź może miernikiem czy pojawia się napięcie na syrenie. Jeśli tak - syrena do .. kitu. Jeśli nie, to gdzieś wiązka która do niej idzie jest urwana lub wręcz odłączona (przy alarmie).
Pzdr |
Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2007-12-25 14:22:51
Tylko nie wiem gdzie się tam wpiąć miernikiem. Muszę zlokalizować gdzie jest centralka alarmu chyba. Gdzie się ją montuje zwykle? Gdzieś pod deską rozdzielczą? |
MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2007-12-25 15:35:23 Tak, za zwyczaj po lewej stronie pedałów (bo tam bezpieczniki i wiązki od stacyjki) - niżej lub wyżej zależnie od tego gdzie jest miejsce.
A przewody idące do syreny? Nie widać na syrenie jakichś zacisków? Jeśli nie to zawsze można "obrać" dosłownie 1mm izolacji z przewodu i tam sprawdzić. Powodzenia |
AdS TOYOTA DRIVER nissan almera Warszawa | 2007-12-28 23:04:57 Miałem niemal identyczną sytuację. Pierwszy objaw to właśnie to że "nie piknął", okazało się że syrena w ogóle nie działa. U mnie stało się to bez żadnej ingerencji z zewnątrz. Kręcenie kluczykiem na wszystkie strony nic nie dało, dopiero wymiana syrenki na nową rozwiązała problem.
Wymiany dokonałem we własnym zakresie, ale nie było to takie proste jakby mogło się wydawać. Fachowcy od alarmów odrazu stawiali na awarię syreny, bo te alarmy ponoc sie nie psują... Suchy: chyba wszystkie syreny z własnym akumulatorkiem są wyposażone w kluczyk., mniej lub bardziej łamliwy [ wiadomość edytowana przez: AdS dnia 2007-12-28 23:16:52 ] |
Suchy (M) TOYOTA SPAMER Yaris, Carina i Aven ... SPAM | 2007-12-28 23:11:16 co to za syreny z kluczykami
co to jest do licha |
pyrekcb TOYOTA DRIVER gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2007-12-28 23:35:19
Od siebie dodam, że wydaje mi się, iż to się zmieniło po wymianie aku - ale ręki sobie nie dam uciąć... Może wcisnąłem coś niechcący...? Tak na marginesie dodam, że swego czasu kolega włączył mi (jeszcze w espero - dla jasności ) jakiś "tryb serwisowy", czy coś takiego i potem musiałem pojechac do serwisantów alarmu, co by to ustrojstwo wyłączyć... Także - nie wykluczajcie innych hipotez... |
pankuba TOYOTA DRIVER Renault Megane 220 GT Wawa | 2008-01-03 13:20:45
tylko że wtedy dioda od alarmu powinna się palić cały czas, przerabiałem w Corolli ciotki |
Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2008-01-11 11:31:36 Bigelektron i kajjo mieli rację. Wczoraj odstawiłem auto do elektryka. Teraz dzwoniłem i faktycznie 'skończyła się' syrenka od alarmu. Wymieniona na nową z własnym zasilaniem. Koszt w sumie 100 zł |