Problemy z ogrzewaniem niemusza sie wiazac z nagrzewnica

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mialem problem, kompletny brak ogrzewania... nawet chlodne powietrze nie lecialo tylko extremalne zimno.

Mysl nad wymiana nagrzewnicy mnie przerazala ze wzgledu na naklad pracy, kosztow z tym zwiazanych a jako ze ostatnio byly mrozy duze a jazda w kurtce czapce i rekawiczkach niezalicza sie do przyjemnych zaczalem kombinowac, pierw dodalem dodatku do plynu ktory rozpuszcza jakies syfy... nie pomoglo, poznie wyplukalem i dalej nic w koncu zaczalem myslec co by tu zrobic zeby nagrzewnicy nie wyjmowac a bylo ciepelko.

Na przewodzie wylotowym z nagrzewnicy mam podlaczenie rownolegle parownika, ten trojnik rozpialem, podlaczylem tam zwykla pompke samochodowa i okazalo sie ze jest kompletnie zapchane, musialem calym dzialem stanac na pompce az w koncu cos trzasnelo w tym przewodzie i udroznilo, pozniej kilka razy popompowalem podlaczylem spowrotem przewod zalalem woda, przeplukalem, i zalalem plynem - efekt - powrot cieplego powietrza z nawiewow.

Podsumowujac - udalo mi sie naprawic ogrzewanie bez wymiany nagrzewnicy.

Cytat:
musialem calym dzialem stanac na pompce

Masz jakieś foty?

Witam

Mam taki problem ze ciepłe powietrze wieje mi przez około 10-15 sekund pozniej przestaje wiac cieple i takie letnie wieje natomiast zimne czuc
Termostat zostal wymieniony.
Czy to problem z nagrzewnica??
Czy moze macie jakis inne sugestje?
Moze ktos wymieniał i ma dobry opis i np fotki?? bede wdzieczny
Pozdrawiam

Zapowieczone cheba-cza odpowieczyć ...znaczy się odpowietrzyć Zawsze po wymianie termostatu,płynu i jakiegokolwiek elementu układu chłodzenia trzeba ten układ odpowietrzyć,żeby grzało jak należy...
Jeśli na wolnych obrotach nie grzeje,a jak dodasz gazu to zaczyna grzać lepiej to na pewno zapowietrzony układ...

[ wiadomość edytowana przez: leszek_espero dnia 2010-01-12 02:34:18 ]

Ale przed wymiana było tak samo. z grzaniem
Co do rady czy grzeje mocniej jak dam gazu to sprawdze dzisiaj wieczorekiem.
A moc kilka słow jak odpowietrzyc??
Pozdrawiam

Cytat:
A moc kilka słow jak odpowietrzyc??

Odkręcić korek zbiornika wyrównawczego i trochę silnik po kręcić ???

[ wiadomość edytowana przez: Ikarus260 dnia 2010-01-12 16:33:38 ]

Zrobilem tak i nic dalej zimne powietrze.
Tzn letnie a nie ciepłe
Dobralem sie do nagrzewnicy ale zastanawia mnie fakt czy jak ona jest goraca i sie nagrzewa to jest jej wina??
Prosze o rady
I jak mozna szybka odp bo musze to do jutra skrecic

Cytat:
2010-01-10 23:46:18, as1799 pisze:
Witam Mam taki problem ze ciepłe powietrze wieje mi przez około 10-15 sekund pozniej przestaje wiac cieple i takie letnie wieje natomiast zimne czuc Termostat zostal wymieniony. Czy to problem z nagrzewnica?? Czy moze macie jakis inne sugestje? Moze ktos wymieniał i ma dobry opis i np fotki?? bede wdzieczny Pozdrawiam

Jeżeli termostat masz wymieniony to temp wody jest w normie?
Jak masz to weź a jak nie to pożycz miernik elektryczny z termometrem i sprawdz jaka temp leci z kratek
u mnie na 1 biegu po przejechaniu kilku ładnych km leci do 60oC na 4tym ok 46-48oC i u mnie jest i tak kicha bo u innych leci srednio o 10-15oC cieplejsze powietrze, jesli po dodani gazu leci cieplejsze powietrze to tez może być problem z nagrzewnicą, swoją czyściłem tylko jakimś preparatem prestone i dużo nie pomogło fakt że postąpiłem zgodnie z instukcją i po 15 min przepłukałem układ, podobno trzeba zostawić na troszkę dłużej, jak masz możliwość to podnies auto odłącz 2 przewody od nagrzewnicy i jeden podłącz pod bierzącą wodę najlepiej ciepła a drugi do studzienki kanalizacyjnej. powodzenia

jak się nagrzewa cała to dobrze jak nie to płukanie, kanały są dosyć cienkie i podatne na zapychanie po kilku latach eksploatacji i jeżdzie na wode

[ wiadomość edytowana przez: Kula69 dnia 2010-01-12 20:05:31 ]

Ok upewniam sie czy dobrze rozumiem. Jak sie nagrzewa to znaczy ze nie wina w nagrzewnicy?? i niemusze jej czyscic??

A i jeszcze jak dodam gazu to leci cieplejsze powietrze

A Co wtedy jeszcze mam sprawidzic?? co moze byc powodem??

[ wiadomość edytowana przez: as1799 dnia 2010-01-12 20:26:34 ]

Cytat:
2010-01-12 20:14:17, as1799 pisze:
Ok upewniam sie czy dobrze rozumiem. Jak sie nagrzewa to znaczy ze nie wina w nagrzewnicy?? i niemusze jej czyscic?? A Co wtedy jeszcze mam sprawidzic?? co moze byc powodem??

Analogicznie jak jest ciepła to powinno być ciepło jak jest ciepła i nie jest ciepło to jak masz gaz może być coś z podłaczeniem reduktora gazowego są 2 szkoły równolegle i szeregowo i któreś wpływa na ciepłote wnętrza ale to byś musiał na forum poszukać gdzieś głębiej

Ok
Ale tak jak dopisalem ze przy dodawaniu gazu leci cieplejsze powietrze. To jak na to patrzec?

moze byc problem z zasyfiona nagrzewnica i nie ma ona swojej calkowitej skutecznosci. Ja w clio swoja nagrzewnice plukalem przez pol nocy i pomoglo. potrzebne elementy to troche wezy aby to wszystko polaczyc do wezy od nagrzwnicy , zbiornik z woda z kroccami i pompka do wody. Ja taki zestaw kiedys mialem (bo plukalem bojler bo mi sie zakamienila wezownica) wlalem troszke wody goracej troche kwasku cytrynowego i zwykla grzalke do wody (jak byly 20 lat temu) i wlaczylem pompe w obiegu (pompka akurat z diamonda do CO ale wystarcza) i po pol nocy w zbiorniku zrobil sie taki syf (co oznacza ze nagrzewnica byla bardzo brudna) ze myslalem o wymianie wody i ponowieniu plukania ale brak checi i wiara ze to juz bedzie dzialac wystarczyly. Zrobilo sie duzo cieplej w aucie, nie wiem czy to w 100% grzala bo nie mialem porownania do innych clio ale bylo duzo cieplej)

Dzieki za wskazowki
Mi jakos sie juz po prawilo z tym grzaniem najlepiej grzeje jak włonczony jest obieg wewnatrz ciepla a tak to w nissanie lepiej grzało

Cytat:
2010-01-13 17:33:01, as1799 pisze:
Dzieki za wskazowki Mi jakos sie juz po prawilo z tym grzaniem najlepiej grzeje jak włonczony jest obieg wewnatrz ciepla a tak to w nissanie lepiej grzało

No właśnie bo się auto odpowietrzyło-sprawdż teraz poziom płynu i uzupełnij jak będzie mało...