Skrzynia biegów Accent

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zamierzam kupić w Niemczech używanego Accenta już po liftigu z roku 2002-2004. Pytałem w warsztacie na co trzeba szczególnie zwrócić uwagę to mi mechanik odpowiedział, ze na skrzynię biegów, bo Niemcy leją do skrzyni zły olej. Co jak co ale myślałem, że w Niemczech samochodami bardziej opiekują się i decydują jaki olej wlać warsztaty, a nie sami wlaściciele. Poza tym jakość niemieckich olejów jest dobra jak słyszałem.

nie kumam po co zmieniaja,jesli producent tego nie przewidzial?ja w kazdym razie nie mam zamiaru zmieniac u mnie.moja ma 100kkm i jest jak nowa....

Wlad dlaczego przekazujesz nieprawdziwe informacje?
Mam ACCENTA z 2001r, pierwsza rejestracja 2002 i w instrukcji serwisowej jak"wół"pisz , że co 30tys. km. należy wymienić olej w skrzyni biegów.
Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: tomi44 dnia 2008-01-10 21:32:20 ]

Cześć! JAK przy każdym używanym aucie Musisz zwrócić uwagę na wiele rzeczy. Cz był faktycznie serwisowany,co ewentualnie wymieniono- będziesz miał przebyte usterki.... 1. olej, gęstość, zapach (benzyna, płyn chłodniczy), przeguby przy skrzyni, czy nie ciekną, trzymanie obrotów(wolnych), wchodzenie i schodzenie z obrotów, uszczelki(wszystkie), pracę mechanizmu elektrycznego szyb(czy równo i równomiernie schodzą i wchodzą), pracę popychaczy - czy nie stukają, amortyzatory itd... długo by to wymieniać, czy sprzęgło się nie ślizga i .......itd..... .Faktyczny stan silnik sprawdzisz podłaczając go pod kompa... Z tym olejem to chyba przegięcie nie wiem co Masz za mechanika.... Powodzenia i dobrego zakupu!!!Ja swojego nie żałuję!

Cześć! JAK przy każdym używanym aucie Musisz zwrócić uwagę na wiele rzeczy. Cz był faktycznie serwisowany,co ewentualnie wymieniono- będziesz miał przebyte usterki.... 1. olej, gęstość, zapach (benzyna, płyn chłodniczy), przeguby przy skrzyni, czy nie ciekną, trzymanie obrotów(wolnych), wchodzenie i schodzenie z obrotów, uszczelki(wszystkie), pracę mechanizmu elektrycznego szyb(czy równo i równomiernie schodzą i wchodzą), pracę popychaczy - czy nie stukają, amortyzatory itd... długo by to wymieniać, czy sprzęgło się nie ślizga i .......itd..... .Faktyczny stan silnik sprawdzisz podłaczając go pod kompa... Z tym olejem to chyba przegięcie nie wiem co Masz za mechanika.... Powodzenia i dobrego zakupu!!!Ja swojego nie żałuję!

Cytat:
2008-01-10 21:31:29, tomi44 pisze:
Wlad dlaczego przekazujesz nieprawdziwe informacje? Mam ACCENTA z 2001r, pierwsza rejestracja 2002 i w instrukcji serwisowej jak"wół"pisz , że co 30tys. km. należy wymienić olej w skrzyni biegów. Pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: tomi44 dnia 2008-01-10 21:32:20 ]

ja mam rok mlodszego i zarowno w ksiazce auta jak i wydruku z ASO pisze ze co 30 tys. SPRAWDZA sie poziom oleju.nic nie pisze o wymianie oleju,a rozpiska jest do 160 kkm.natomiast np. w atosie pisze jak wol,ze wymiana co 30 tys.km.

Częstą przyczyną złej pracy skrzyni biegów jest właśnie nie przestrzeganie terminów wymiany oleju.Cierpią na tym najbardziej synchronizatory. W Hultajach olej powinien być wymieniany co 30 tys.km lub co 3 lata. Wymiana nie jest droga(około 60 zł) więc warto tą regułę przestrzegać. Błędem jest mniemanie,że tego oleju się nie wymienia.Skrzynia biegów pracuje w ciężkich warunkach więc wymaga dobrego smarowania a olej się po prostu się starzeje i zmieniają sie jego właściwości smarne. Ciekawe czy do silnika wlaliście by przeterminowany olej? Terminowa wymiana płynów ustrojowych zapewnia długą bezawaryjną jazdę. Nie warto na tym oszczędzać.

[ wiadomość edytowana przez: Cezar46 dnia 2008-01-11 20:12:25 ]

Byłem w ASO i pytałem mechanika w temacie. Nic nie słyszał, aby w sprowadzanych Accentach z Niemiec coś działo się ze skrzyniami biegów. Pewnie to co mi powiedzieli w poprzednim warsztacie, był to jakiś kolejny wymysł pseudo fachowca. Dobrze, że jest takie forum i szybko można weryfikować takie bzdurne wiadomości. Jeżdżę jeszcze Tikaczem i własnie dzięki forum TICO uniknąłem nieraz kłopotów z niekompetentnymi warsztatami, a część regulacji i drobnych napraw robię sam z pożytkiem dla mojego auta i dla mojej kieszeni.

[ wiadomość edytowana przez: todo dnia 2008-01-13 15:02:21 ]

Faktycznie w książce jest kontrola stanu oleju w skrzyni biegów, niemniej jednak w ASO powiedzieli mi że nie wymienia się syntetyku, zalany raz starcza prawie do końca i nie powinno być żadnych problemów w działaniu skrzyni... no chyba że ściemniali w ASO bo im się nie chciało wymieniać... Jak na razie 60 tyś na tym samym oleju i bez problemów /choć fatycznie z 2 i 3 malutkie problemy no ale to standard w ACCNCIE/