Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
AdS TOYOTA DRIVER nissan almera Warszawa | 2008-01-17 18:16:20 Teoretycznie pomagają, praktycznie każda mgła i droga jest inna. Ogólne zasady mówią, że nie można używać świateł drogowych podczas mgły, faktycznie czasami tworzą białą ścianę, ale czasami można przy nich zobaczyć dużo więcej niż przy światłach mijania. Podobnie z moich obserwacji jest z światłami przeciwmgielnymi.
Ogólnie światła przeciwmgielne mają doświetlić pobocze, a którymś nowym fiacie włączają sie sie takie halogeny przy zakrętach, nie wiem jak odbiera to kierowca, ale innych uczestników ruchu to chyba wkurza... |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2008-01-17 21:14:14 Przepisy jasno okreslaja uzycie przeciwmgielnej tyl i przod jezeli widocznosc spada ponizej 50m,a wtedy nie oslepia sie odbiciem od asfaltu.Powinno sie lepic mandaty tym wszystkim debilom ktorzy je wlaczaja podczas deszczu,oslepiajac tych z tylu i z przodu. |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2008-01-18 01:02:41
Hmm... myślałem nad tym, żeby je ustawić równolegle do jezdni. Ani wznosząco, ani opadająco. Tak jak piszesz, to mogę im snop ustawić wznoszący, a wtedy na 40-50m mogą dawać po oczach. W Carinie jest dość duży odstęp w pionie między halogenami a mijania. Najpierw to muszę gdzieś na ścianie sprawdzić jak one w ogóle świecą Pozdro. |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2008-01-18 13:36:25
Niema obaw przeciwmgielne swieca pelnym odblysnikiem i szerokim katem wiec jak ustawisz plame tak, ze nie przekroczy linii cienia mijania to snop ci wyjdzie opadajacy a nie wznoszacy,zrozumiesz jak zobaczysz |
polakus TOYOTA DRIVER e18/mr2 w30 Ruda Śląska | 2008-01-18 15:05:01 dobre przeciwmgielne powinny zalatwic sprawe. nie pchaj sie tylko w podrobk bo zalatwisz sobie droga biala sciane przed maska i dalej nici z widzenia. ja juz tez pare razy w tym roku nacialem sie na mgle konkretna i chyba na nastepny rok sprawie sobie jakies hellenki. |
PiterK Toyota Carina 2.oD Kraków | 2008-01-19 15:11:53 Echhh to ja już z chyba sobie odpuszcze. Niebawem przenosze się z podmiasta do miasta więc pewnie będzie mniej sytuacji stresowych) A jak mam wiercić w zderzaku miejsca na halogeny i je jeszcze ustawiać to nie wiadomo co może z tego wyjść. W razie czego wsiąde w autobus albo w tramwaj i nie bedę się stresował) Pozdro. |
BabciaEwa TOYOTA FRIEND Mitsubishi Mirage Kraków | 2008-01-19 15:27:54 Ja już od pary lat się przymierzam do zamontowania swojej przeciwmgielnych - po każdej większej mgle przyrzekam sobie, że teraz, to już na pewno. A drogę mam wyjątkowo wredną - ok. 15 km wzdłuż Wisły. Czasem jest naprawdę ciężko. Żeby chociaż jakieś pasy były na jezdni pomalowane.
We wtorek wieczorem zawróciliśmy z połowy drogi i przesiedliśmy się do Rovera - ten ma co trzeba. |