Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
n0ras skośnookie z krzyżyk ... Kraków | 2008-02-22 08:39:48
Parę dni temu zadzwonił do mnie kumpel - zestresowany, że chyba będzie miał problemy. Rzecz była podobna - zobaczył w lusterku, że samochód potrącił kobietę na pasach. Złapał za telefon i zawiadomił policję. Jak wyszedł z samochodu, to zobaczył, że ktoś tą kobietę wziął na ręce i niósł do samochodu. Gdy na miejsce przyjachała karetka i nikogo nie znalazła, zadzwonili i opierdolili kumpla. IMHO zachował się właściwie, powiadomił policję, czy mógł się spodziewać, że ktoś zabierze poszkodowaną ?? Przecież nie mógł wp... gościowi i zabrać mu babę ??? Podejrzewam, że następnym razem chcąc oszczędzić sobie kłopotu, nic nie będzie widział. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-02-22 09:09:36 Bo jak mówi staropolskie przysłowie - "Gdzie kucharek sześć, (tam cycków dwanaście) tam nie ma co jeść". |
mifinka (S) Klubowy Weteran Ford Probe 2,5V, BMW ... Warszawa - Wola | 2008-02-23 00:01:45 Przepraszam, że wtrącam swoje 3 gr.
Mam coroczne kursy pierwszej pomocy przedlekarskiej i wiem, jak należy fachowo udzielić pomocy. ale w sytuacji jak ktoś kradnie kobitkę z miejsca akcji to może lepiej żebym załapała się na jakiś kurs judo, karate lub innych sztuk walki. Gratki Wojtku za prawdziwą postawę kierowcy, a nie użytkownika samochodu, bo nawet nie drogi.... P.S. Mifcia robi teraz prawko, ale tak właściwie to o pomocy zostało na wykładach tylko liźnięte, bo właściwie Polacy wszystko wiedzą.... |
Nerwica Klubowy Weteran Ford Mondeo ST220 Warszawa | 2008-02-23 02:39:39 Polak zawsze wszystko wie..I we wszystkim jest mistrzem świata..zwłaszcza zakierownicą.
dziękuję |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2008-02-23 10:34:17
Piter, czasami zabraknie Ci drobiazgu aby komuś pomóc, a każda pomoc się liczy. Nigdy nie wiesz, nawet przy najcięższych wypadkach, czy to co zrobiłeś nie uratowało komuś życia. |
JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2008-02-25 09:44:09
Tu podpiszę się obydwoma rękami. Udzielałem kiedyś pierwszej pomocy i stwierdziłem,że potrzebna jest woda utleniona,żeby przemyć rany na kolanach (nigdy w życiu nie odkaża się samej rany spirytusem, tylko oczyszcza skórę dookoła-tak gwoli przypomnienia). Tego nie miałem (w apteczce samochodowej tego raczej nie ma, bo ma krótki okres ważności), a zalecane "mokre" waciki były nasączone właśnie alkoholem. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-02-25 11:36:34
A jakbyś nie przemył to rozumiem, że ofiara by zmarła napóźniej w ciągu 2 godzin? Nie przesadzajcie... apteczki (obojetnie jakie) w autach nie służą ratowaniu życia, a raczej ułatwieniu w ratowaniu życia. Przecież zamiast bandaża można użyć koszuli, a i plaster czy woda utleniona niezbędne do ratowania życia nie są. |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2008-02-25 12:41:29 szczerze mowiac to apteczka przydala mi sie w aucie tylko gdy instalowalem sobie kable do radia dodatkowe i wjechalem nozem tapeciarskim w palec - wzialem kawalek bandaza owinalem skotta i dzialalo.
a reszta badziewi jakie tam sa to przewaznie szmelc, woda utleniona ktora by sie przydala aby zapobiec zakazeniu np przy obdarciu skory i tak ma krotki termin waznosci i w apteczkach juz jej teraz raczej sie nie widzi, alkoholowe sciereczki nie nadaja sie bezposrednio na rane a bandaz mozna zastapic naprawde czymkolwiek. jeszcze temblak by dawali do apteczek zeby bardziej udurnic sprawe. tak naprawde w apteczce maja byc rekawiczki, jednorazowy ustnik do usta-usta, bandaz, komplet gaz gęstych do tamowania krwotoku i woda utleniona - z niczego wiecej nie jestesmy w stanie korzystac. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-02-25 14:03:56 A prawdę mówiąc to wystarczy sam ustnik. Bandaż zastąpimy koszulą, bez rękawiczek sobie poradzimy, a i bez wody utlenionej czy temblaka ofiara w oczekiwaniu na pogotowie zapewne nie zejdzie z tego świata. Ja wożę i wożę ten szmelc (w wersji na Słowację - czyli full wypasior) i tylko plastrów ubywa. |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2008-02-25 14:15:26 A ja tak z głupia zapytam: apteczka nadal jest w Polsce obowiązkowa?
Przy żadnej kontroli nikt nigdy o nią nie zapytał, a ponieważ i tak nie wiedziałbym co z niż zrobić , więc czegoś takiego nie mam |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2008-02-25 14:18:08 nie, w polsce z tego co wiem nie ma takiego obowiazku ale... moge sie mylic. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-02-25 18:34:48
Obowiązkowa tylko w pojazdach świadczących usługi przewozu osób. Niestety jadąc przez Słowację musiałem mieć apteczkę z zaopatrzeniem jak wiejska przychodnia lekarska. |
Esperynek Klubowy Weteran Skoda Octavia 1,4 TSI Częstochowa | 2008-02-26 12:01:36
No niestety na Słowacji i w Czechach to można za to porządny mandat dostać. PS: My też nie wozimy apteczki. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-02-26 13:16:31
Wiedziałem o tym i wiedziałem też, że w/w sąsiedzi nie lubią nas zbytnio i dopieprzają się o byle co, toteż kupiłem apteczkę autobusową za 40 zł aż. |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2008-03-07 18:01:10 Wyobraźcie sobie, że sprawa ma ciąg dalszy, dla mnie bardzo miły.
Spotkałem dzisiaj sprawcę wypadku, gdy zajechałem zatankować gaz. Gość podziękował za okazaną pomoc, podał rękę... |
ogotay Espero 1.8 CD, LPG Bytom | 2008-04-14 23:24:31 Ja do elementów wyposażenia apteczki dopisałbym nożyczki. Czasem może być potrzebne odcięcie części odzienia po to by porządnie i szybko zająć się jakimś krawiewieniem....
Podobnie jak Mifinka mam szkolenia z pierwszej pomocy przedmedycznej mniej więcej co roku. Wniosek z nich płynie taki, że służą one głównie uświadamianiu potencjalnym gapiom, że proste czynności mogą komuś uratować życie. No i pomagają zlikwidować odruch chowania głowy w piasek w tego typu sytuacjach. |
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2008-04-14 23:46:40 A wracając do sensowności wożenia wody utlenionej, lub spirytusu i rękawiczek, to przydają się one w przypadku, gdy trzeba wykonać sztuczne oddychanie, a nie mamy np. ustnika do tego, albo musimy to zrobić większej ilości osób. wtedy konieczne jest przemycie ust poszkodowanego.
Pozdr. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-04-15 09:54:11
Wodą utlenioną Hardcore na maxa!!! |