Tuning

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Jestem nowy na tym forum, właśnie się zarejestrowałem. Mam toyotę Yaris TS 1,5 made in Japan z 2001 roku. Autko świetnie sobie radzi, przebieg prawie 150 tys. Chciałbym troszke zmodyfikować samochód. Modyfikację chciałbym rozpocząć od hamulców. Chciałbym wymienić tarcze i klocki na nowsze a przede wsztkim lepsze. Zastanawiałem się nad brembo, ale nie zbyt orientuje się w temacie. Czy możecie polecić jakąś dobrą firme tuningową lub tematyczny warsztat na terenie Warszawy, zajmujący się japończykami?

A tak na marginesie zastanawiam się, czy jest możliwe wsadzenie turbiny do Yarisa? Trzeba by było pewnie tłoki powymieniać na kute, przebudować trochę przód, żeby zmieścić gdzieś intercooler.... Ale to narazie tylko takie gdybanie i myślenie na głos

Turbinę można wsadzić do każdego auta. Najlepiej, owiniętą w folię, położyć w bagażniku.

Wszystko zależy od tego, ile chcesz dmuchać. Do 0,4-0,5 bara seryjne podzespoły wystarczają, potem zaczyna być coraz drożej, coraz ciekawiej, i coraz mniej niezawodnie.

W Wawie nie polecę Ci nikogo, bo nie jestem miejscowy.

Co do hebli, popatrz, czy przypadkiem któryś z wielkich producentów nie ma jakiejś ciekawej opcji ( Tarox, Brembo, EBC, Movit )

Tanio nie będzie, ale za to spowalniać należycie.

pzdr

Marcin ma rację, turbinę da się wsadzić wszędzie, pytanie tylko czy jest sens, czy nie lepiej kupić innego auta albo zrobić swap...

Jak montujesz turbo w aucie, w którym takich wynalazków nie było, to nie ma co oszczędzać, bo jak przyoszczędzisz, to będziesz często stał na awaryjnych... A czasem nawet najlepiej zrobione turbo rozwala silnik - patrz przykład jednego IS200 z Warszawy, któremu silnik wybuchł w czasie jazdy i ostatecznie przeszczepili potem z Supry a jest też jeden fajny przykład z Wrocka, gdzie zapaleniec wsadził do Cytryny C2 turbo z Volvo S60 + cały osprzęt, dużo rzeźbienia, poszła na to kasa, a ostatecznie auto jest tak podsterowne (ciężki przód), że się tym da jeździć z wykorzystaniem mocy tylko na prostej

Tato ma Yaris 1,3 2003 r. i bardzo ładnie chodzi, w porównaniu do mojej Cari 1.6 to straszny zabijaka

Jak chcesz tanio przyspieszyć auto, to wybadaj taki temat magnetyzery na przewód z paliwem i powietrzem. Czytałem że daje trochę mocy..ale nie mam pojęcia czy to działa naprawdę. zastanawiam się na zakupem czegoś takiego do siebie

dawno temu też o tym czytałem
teoretycznie fajnie... +3-5% mocy, pracy przy tym niewiele...

udało mi się dotrzeć do jakiegoś fachowego badania.
i to naprawde działa !! robi z paliwem i powietrzem tak jak jest napisane na reklamówkach.
szkoda tylko, że za chwile znowu miesza się to wszystko i dupa z tego cudownego efektu
jeśli to byłoby takie zajebiste, to by kosztowało 200-300 zł w najdroższej wersji?

[ wiadomość edytowana przez: Talus dnia 2008-05-05 20:29:54 ]

najlepiej zalozyc wieksze kola z tylu , zawsze bedzie z gorki