Pomocy zapowietrza się E34 525

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Problem jest taki: Zapowietrza mi się co 2 - 3 dni mój 525 24v.
Jest malutki przeciek (dosłownie się sączy) przy zbiorniczku wyrównawczym. A jak otwieram korek to często słyszę jakby powietrze było zasysane do środka i podnosi się poziom płynu. Moze ktoś ,miał podobny problem i pomoże.

Witaj. Z mojej praktyki z bmw stwierdzam, że zawsze nawet przy dobrze odpowietrzonej chłodnicy odkręcając korek, zawsze usłyszymy syk, mniejszy lub większy w zależności od temperatury chłodziwa. Z tego co piszesz napewno zapowietrza się w jakimś stopniu przez tą nieszczelność, ale
Cytat:

A jak otwieram korek to często słyszę jakby powietrze było zasysane do środka i podnosi się poziom płynu.

w takim przypadku jakby zasysała to płyn by opadał.(wydaje mi się że wypuszcza ciśnienie a nie wciąga powietrze, chodziaż można stwierdzić że to jedno i to samo ale chyba nie do końca bo jak wypuści i tryśnie woda to już nie wciąga??? ) Jeżeli nie mam racji prosze o sprostowanie. Ja miałem kiedyś problem też przez praktycznie "mikro" dziurkę z której nawet nie leciało tylko zauważyłem że zaśniedziała pewna szparka i po wymianie chłodnicy już było ok. Jeszcze wracając do mojego przypadku jak mi się zapowietrzała chłodnica to poradziłem sobie tymczasowo lekko odkręcając śrubę na chłodnicy do odpowietrzania, tylko że to trzeba naprawde minimalnie popuścić aby na obrotach nie tryskała woda, spróbuj napewno wyczujesz, jak nie to daj jeszcze jedną podkładkę gumową napewno bedzie lepiej.

[ wiadomość edytowana przez: Mandrax dnia 2008-03-08 15:31:32 ]

Dzięki . Właśnie tak odpowietrzam. Ale co dwa dni silnik mi się przez to grzeje. A ta nieszczelność to chyba przez nadmiar płynu. Myślałem że ma być po kreskę na zbiorniczku ( jak silnik zimny) i przez to mi chyba wyrzycało nadmiar płynu. W poniedziałek zmienię chłodnicę i zobaczymy.

Może tylko pozornie sie Tobie grzeje silnik... Jak wskazówka dochodzi Tobie na czerwone tło to nie masz takiego efektu że jak pogazujesz auto pare razy to temperatura opada??? To wcale nie oznacza że silnik się grzeje (masz powietrze w układzie i to to właśnie powietrze myli czujnik bo jak wiadomo opary mają wyższą temperaturę) więc jeszcze nie ma tragedii. Jak chcesz to mam dobrą chłodnicę oddam ją za 6-cio pak piwa nie ma tylko tej śrubki do odpowietrzania ale to masz w swojej... pozdrawiam

Syk przy odkręcaniu korka to prawidłowy objaw.
Ma być pod kreskę na zimnym, czyli około połowa zbiorniczka.
Czasem trzeba kilka razy odpowietrzyć do pełnego odpowietrzenia.
Przegrzewa się silnik?

Jak temperatura silnika rośnie to chłodnica jest zimna ()czyli zamiast płynu w niej jest powietrze) po odpowietrzeniu wszystko wraca do normy