Ubywa petrygo - chyba pada pompa wody

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Ostatnio zaobserwowałem pod samochodem wyciek, prawdopodobnie petrygo. Od jakiegoś czasu muszę dolewać co trochę.
Wygląda na to że kapie gdzieś z okolicy tej bańki, do której wlewa się płyn. Sprawdziłem gumowy wąż ale był suchy. Pęknięć nie widać.
Jak myślicie wymienić odrazu cały wąż czy może z bańki kapie
Essi taki jak w opisie.

pozdrawiam
Piotrek

[ wiadomość edytowana przez: PiotrekA dnia 2008-04-01 13:01:33 ]

musisz zobaczyć czy nie jest zbiornik pęknięty czy wąż dobrze jest zamocowany

a może poprostu masz nie dokręcony od góry zbiornik - nakrętka i jak sie zagrzeje to ciśnienie wywala płyn

1. poodkręcaj wszystkie obejmy na gumowych wężach no chyba że są samozaciskowe,
2. sprawdź najlepiej rano z którego przewodu cieknie,
3. sprawdź też na gorącym silniku

Zbiornik jest dokręcony, teraz mam płyn na min.
Temperatura duża mi nie łapie więc przez korek chyba nie ucieka.
Muszę jeszcze sprawdzić obejmę, no gorzej jak bańka pękła.

Nowa banka jest to koszt okolo 40 zloty,jutro zakladam ja u siebie bo mialem dziurawa.

W poprzedniej Essinie też mi ubywało trochę płynu. Wszystko było szczelne, przynajmniej na zewnątrz, bo jak się okazało przedostawał się on do oleju. Łatwo sprawdzić. Na rozgrzanym silniku po odkręceniu korka wlewu oleju leciała para. Ale mam nadzieję, że u Ciebie to tylko jakiś drobiazg.

Cytat:
Nowa banka jest to koszt okolo 40 zloty,jutro zakladam ja u siebie bo mialem dziurawa.

A dużo u ciebie płynu ubywało jak bańka była pęknięta?
U mnie przez 24h ubyło około 1mm.

Cytat:
W poprzedniej Essinie też mi ubywało trochę płynu. Wszystko było szczelne, przynajmniej na zewnątrz, bo jak się okazało przedostawał się on do oleju. Łatwo sprawdzić. Na rozgrzanym silniku po odkręceniu korka wlewu oleju leciała para. Ale mam nadzieję, że u Ciebie to tylko jakiś drobiazg.

Myślę że to jakiś wyciek, bo jednak jest plama pod samochodem.
A jakieś objawy inne miałeś jak wodo szła do oleju?

U mnie też leci i od spodu wszystko jest mokre.Musze umyć silnik i będę obserwował gdzie ucieka.Dolewam gdzies tak raz w miesiącu może rzadziej.

Cytat:
2008-03-14 15:04:39, PiotrekA pisze:
Myślę że to jakiś wyciek, bo jednak jest plama pod samochodem. A jakieś objawy inne miałeś jak wodo szła do oleju?

Koledze chyba uszczelka pencła pod głowicą wtedy jak woda do olejku sie dostawała????? A objawem głownym bedzie wzrost temperatury

Cytat:
Myślę że to jakiś wyciek, bo jednak jest plama pod samochodem. A jakieś objawy inne miałeś jak wodo szła do oleju?

Koledze chyba uszczelka pencła pod głowicą wtedy jak woda do olejku sie dostawała????? A objawem głownym bedzie wzrost temperatury

Cytat:

Plamy nie miałem, jeżeli jest u Ciebie to raczej przewody lub baniak. U mnie to była uszczelka. Przejechałem tak ok 15kkm (potem sprzedałem auto) dolewając płyn ok 100ml na 1000km temperatura silnika nie rosła. Ale to był 1.8D nie do zdarcia.

U mnie uciekał płyn cały czas(lało sie ciurkiem) obecnie nie mam juz tego problemu

Dziękuję kolegom za podpowiedzi
Chyba jednak to bańka, tym bardziej że widać jakieś zacieki na nadkolu. Przez nockę ubyło mi jakieś 10ml płynu.

pozdr
Piotrek

[ wiadomość edytowana przez: PiotrekA dnia 2008-03-16 18:46:24 ]

A sprawdzałeś pompę wody czy z niej nie cieknie, one też lubią się rozszczelnić.

No mi tez lecialo od pompy wody, teraz gdzies przy termostacie

Cytat:
2008-03-17 08:03:12, zeberko pisze:
A sprawdzałeś pompę wody czy z niej nie cieknie, one też lubią się rozszczelnić.

Chyba kolega zeberko i _malizna_ mają rację. Dopiero dziś zauważyłem skąd cieknie. Petrygo spływa po tej plastikowej osłonie rozrządu. Czy to z pompy wody , a jeśli tak to ile można z tym jeździć

Piotrek

[ wiadomość edytowana przez: PiotrekA dnia 2008-03-30 20:19:11 ]

[ wiadomość edytowana przez: PiotrekA dnia 2008-03-30 20:57:57 ]

Panowie, co o tym sądzicie

Cytat:
2008-03-30 17:25:54, PiotrekA pisze:
Chyba kolega zeberko i _malizna_ mają rację. Dopiero dziś zauważyłem skąd cieknie. Petrygo spływa po tej plastikowej osłonie rozrządu. Czy to z pompy wody , a jeśli tak to ile można z tym jeździć Piotrek [ wiadomość edytowana przez: PiotrekA dnia 2008-03-30 20:19:11 ]

jak najkrócej

A czy w dieslu
wymiana pompy wody = zdejmowanie paska rozrządu

[ wiadomość edytowana przez: PiotrekA dnia 2008-03-31 08:25:40 ]