Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() PJB HF MEMBER Hyundai Accent I Łódź | 2008-04-02 18:18:25 Pytanie krótkie, czy możliwa jest podmiana tylko silnika (ściślej samej głowicy) G4FK w miejsce G4EK, czy taki swapik będzie wymagał także podmiany osprzętu m.in. skrzyni? Oczywiści komputer do przestrojenia. [ wiadomość edytowana przez: PJB dnia 2008-04-02 18:28:33 ] |
![]() Vex HF MEMBER Hyundai Accent Warszawa | 2008-04-02 21:30:48 Chcesz zrobic z SOHC silnik DOHC ? ![]() |
kpawel HF MEMBER Accent Warszawa | 2008-04-02 22:52:32 Czyli lepszym rozwiązaniem będzie wstawienie kompletnego silnika w raz osprzętem i ECU.
Czy silnik 1,5 16V nie jest zmniejszonym 1,6 16V? Nie wiem jak jest w Hyundaiu 12-zaworowym, ale np. różnica w silniku 8V i 16V to podcięcia na zawory na tłoku. PS. Czy skrzynie biegów w silniku 1,3 12V i 1,5 12V się czymś różnią oprócz przełożeń, czy są takie same obudowy? |
![]() PJB HF MEMBER Hyundai Accent I Łódź | 2008-04-03 02:54:24
Szczerze to dopiero początek planowanych modyfikacji. Jako, że w wyścigać WRC Hyundai pojawił się na krótko i pomimo zapowiedzi ponownego startu ekipa nie przygotowała ponownie pojazdu wpadłem na pomysł zbudowania własnej wersji ![]() Z podmianki dostanę niecałe 10 kucy, ale będę miał dwa wałki co mi da możliwość wykrzesania dodatkowych kilku procent w stosunku do SOHC. W kwesti finansowej... cóż, żaden tuning nie jest rozsądny ani opłacalny. W szczególności modyfikacja auta, które ma cel całkowicie odmienny niż kjs'y. Już pierwszy etap z wymianą wałków rozrządu, kolektora i "regeneracją" silnika może okazać się droższy niż wartość auta. Zobaczymy... W każdym razie, to co piszecie wygląda bardzo dobrze, o skrzynie nie muszę się na razie co martwić, gdyż i na nią przyjdzie pora, komputer będzie trzeba i tak na końcu przestroić. Dlaczego jednak w 16v idzie 6 przewodów WN? Do czego te 2 extra? |
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2008-04-03 09:55:44 Sądzę, iż bardzo trudno Ci będzie zdobyć samą głowicę od 1.5 16v.
Na twoim miejscu poszukałbym 1.6 16v z Accenta II i zrobił swapa - zaś stary silnik sprzedał. BTW Accenta WRC nie budowano na bazie sedana - wersja trzydrzwiowa ma sztywniejsze zawieszenie :: [ wiadomość edytowana przez: e-gen dnia 2008-04-03 09:57:56 ] |
![]() PJB HF MEMBER Hyundai Accent I Łódź | 2008-04-03 10:39:45
Oczywiście samochody WRC mają z autami naszymi wspólną praktycznie tylko nazwę, wszystkie części są zupełnie inne. Co się jednak tyczy zawieszenia to wszystkie wersje silnikowe i 3/5 drzwiowe mają takie same amortyzatory. Z czasem i tak w planie jest zakup kompletu sztywniejszych sportowych. Z tego co wiem to wersja 3 drzwiowa różni się jedynie tym, że słupek boczny jest lekko cofnięty i oczywiście całość jest troszkę sztywniejsza, bo nie ma tylnich drzwi. Ale nie jest to różnica, której nie można zniwelować. Co się tyczy swapa, to z Accenta II musiałbym pewnie wymienić całość z osprzętem i do tego zmieniać mocowania (chyba że łapy są w tych samych miejscach?). Jeśli już miałbym wchodzić w swapa przy wszystkich jego wadach, to wybrałbym silnik z innego auta, mocniejszy. [ wiadomość edytowana przez: PJB dnia 2008-04-03 10:46:36 ] |
Jarek_2 HF MEMBER UE | 2008-04-03 11:30:31
No właśnie ....tuning... zatem przenoszę do odpowiedniego działu. do PJB: skoro zamierzasz budować takie cudo to powinieneś więcej czasu poświęcić na studiowanie serwisówek, choćby stronki webtech |
![]() PJB HF MEMBER Hyundai Accent I Łódź | 2008-04-03 11:41:57
I tak i nie, moje pytanie było z działu czysto technicznego o różnicę między silnikami, a dopiero potem wyewulowało w tuning ![]() |
Jarek_2 HF MEMBER UE | 2008-04-03 11:54:57 Różnice o które pytasz wykraczają znacznie poza sprawy związane z naprawą auta i jego przywracaniem do fabrycznej sprawności.
Z przyczyn technicznych mamy na forum taki podział jaki mamy, wątek który założyłeś będzie kolejnym biciem piany (bez obrazy ![]() Wreszcie trzeba to usystematyzować, tyle tytułem wyjaśnień. [ wiadomość edytowana przez: Jarek_2 dnia 2008-04-03 11:56:20 ] |
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2008-04-03 12:14:50
oczywiście chodziło mi o sztywność budy - kołowaty dzisiaj jestem. |
![]() PJB HF MEMBER Hyundai Accent I Łódź | 2008-04-03 21:47:11 No dobra, to do rzeczy, konkretnie, głowica i skrzynia pasuje. Mój mechanik powiedział, że należy zmienić także cały osprzęt, ale co dokładnie to nie wie, bo 16v widział tylko raz w życiu. Raczej do wymiany idzie przepływomierz i niektóre czujniki w silniku. Lepiej także od razu zmienić kompa. Może ktoś orientuje się czym dokładnie się różnią?
Co do serwisówek, to z chęcią przestudiuję, proszę namiar i z góry przepraszam, bo to pewnie gdzieś leży na stronie. Zalogowałem się na hmservice.com, ale specjalnie nie mogę znaleźć intersujących mnie rzeczy. |
Jarek_2 HF MEMBER UE | 2008-04-03 22:13:34
Jeśli szukasz gotowej recepty jak zrobić z 12V 16V to się rozczarujesz ![]() Daj mechanikowi ten link klik. Po wybraniu modelu i rodzaju silnika masz obrazki. Z tych śmiesznych rysunków nawet ja ślepy ( w okularach) widzę różnice. |
![]() PJB HF MEMBER Hyundai Accent I Łódź | 2008-04-03 23:37:31 Dzięki Jarek za link, masz jeszcze więcej ciekawych odnośników hyundaiowych? Oczywiście nie szukam gotowego przepisu, bo nie wiem w ogóle czy ktokolwiek w Polsce coś takiego robił, ale pomocy, takiej jak Twojej.
Zatem wymiana samej głowicy może okazać się bardziej kosztowna od całego silnika, co i tak może być droższe od ściągniecia całego auta z zachodu. Zobaczymy jak mechanicy oszacują możliwości DOHC 16v w stosunku do 12v, bo może to i dla mnie okazać się nieekonomiczne w stosunku do rezultatu. |
Jarek_2 HF MEMBER UE | 2008-04-04 00:16:18
Powiem szczerze że ja bym sobie tym głowy nie zawracał, do takiej budy jak accent - wielkości i wagi, minimum to silnik 2,0. Takie rowerowe silniki 1,3-1,6 są dobre na sezon, potem pozbierasz z nich części. Japoński mivec czy vtec ma na maxa do 180KM (seryjny) a taka astra gsi ma na wejściu 150KM i dużo większą trwałość. wniosek: jak chcesz auto sportowe to poświęć czas na zarobienie kasy i kup coś gotowego na miarę możliwości, nawet zrobienie lekkiego remontu będzie korzystniejsze. Silnik to nie wszystko, poprawisz osiągi to skończą się hamulce itd... |
kpawel HF MEMBER Accent Warszawa | 2008-04-04 01:22:31 Coś takiego jest nie opłacalne, lepiej zmienić auto na GT.
Szybciej znajdziesz całe auto , niż ten silnik + graty. Ten silnik nie ma nic wspólnego z 1,5 12V, to jest pomniejszony 1,6 16V. Tutaj foto tego silnika http://www.cardomain.com/ride/3028691 |
![]() PJB HF MEMBER Hyundai Accent I Łódź | 2008-04-04 06:27:30
Bez przesady, hyundai jest lekki i silnik 1.6 w zupełności jest ok. Poza tym oprócz całej masy problemów z przkładką, to jak wrzucę cokolwiek ponad 1.6l to zmieniam klase w kalsyfikacji, a wyżej nie podskoczę ![]() |
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2008-04-04 09:44:59 uturbić 1.5 12v |
![]() PJB HF MEMBER Hyundai Accent I Łódź | 2008-04-04 12:25:19
Też odpada, jest wiele postów o próbach doturbiania, ale główny myk polega na tym że w kjs'ach posiadanie turbo wiąże się z przeskoczeniem do najwyższej kategorii (pojemność silnika razy 1.7) gdzie startują silniki 2.0 i większe, czyli auta takie jak m.in. subarki, quatro etc. Odpada. |