Kabel do monitora

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie: czy da się wymienić kabel monitora (ten, który jest na stałe zamocowany do monitora, a jego końcówka jest przykręcana do komputera), bo straciłem jeden z kolorów a dodatkowo czasem znika obraz i trzeba nim poruszać... Trzeba rozkręcić monitor, by go wymienić czy odciąć końcówkę i dolutować nową?

Dziękuję za z góry za pomoc

Kabel masz na stałe w monitorze?
Co to za wynalazek?

Cytat:
2008-04-08 20:53:18, pawel12356 pisze:
Kabel masz na stałe w monitorze? Co to za wynalazek?

Hyundai V770, stary, kineskopowy.

Kabel zasilający jest odłączany, a ten drugi nie i o ten drugi właśnie mi chodzi.

Sprawdź dobrze połączenie karty z monitorem
U mnie tez kolory i odcienie świrowały
Monitor to HIVISION cośtam z kablem na stałe, ale przy okazji wymiany karty grafiki na lepszą usterki te znikły
Teraz działa jak dawniej

Ja mam monitor z 1998 roku-działa znakomicie i jakoscią obrazu bije kazdego lcd

Inne monitory działają pod moim kompem w porządku, na 100% jest to kwestia kabla, więc pytam jak można go wymienić...

Z tym kablem to niestety nie tak łatwo ,ale jeśli chcesz to mogę Ci oddać w pełni sprawny monitor CRT.

Cytat:
2008-04-08 21:58:26, slawekk pisze:
Z tym kablem to niestety nie tak łatwo ,ale jeśli chcesz to mogę Ci oddać w pełni sprawny monitor CRT.

A jaki duży i za ile? Prawdę mówiąc to finanse studenckie u mnie debetowe, więc chyba i tak lipa. A mówisz, że z tym kablem to nie do ruszenia, czy jest cień szansy na naprawę? Ja mam drugi monitor sprawny, stara 14, ale śmiga, więc tragedii nie ma

wg mnie to nie jest wina samego kabla, tylko wtyczki. Obejrzyj ją i spróbuj porozginać delikatnie bolce.

Cytat:
2008-04-08 21:06:04, pawel12356 pisze:
Ja mam monitor z 1998 roku-działa znakomicie i jakoscią obrazu bije kazdego lcd

Znajomy znajomego zajmuje się profesjonalnie fotografią i gdy wszedł w posiadanie monitora LCD do obróbki zdjęć pozostawił monitor CRT, gdyż na LCD nie udało mu się w żaden sposób uzyskać kolorów jakie są we wzornikach.

To w przedmiocie kabla do monitora też pozwolę sobie zapytać:

Kiedy podłączam monitor CTR do komputera za pomocą ...specjalnego przedłużacza do monitorów, to obraz na monitorze staje mi się ...delikatnie rozmyty i zamazany - taki trochę bez ostrości
Dzieje się tak z każdym monitorem podłączonym za pośrednictwem przedłużacza... (przedłużacz oryginalny o dł. ok. 1,5m)
Co jest tego powodem ? Zależy mi na ...trochę duższym przewodzie sygnałowym bo mam tak głupio ustawiony komputer wzgl. monitora, że "inaczej się nie da"...

dla mnie monitor lcd ma same zalety. Niezbyt wierne kolory? A po czym mam to niby poznać? nie jestem fotopstrykaczem...
Z drugiej strony wyrazistość, rozdzielczość i stabilność obrazu biją na głowę crt.

Cytat:
2008-04-09 07:33:38, Robert_S pisze:
Niezbyt wierne kolory? A po czym mam to niby poznać?

Wzornikiem specjalnym dla fotopstrykaczy. LCD spełnia 99% potrzeb każdego komputerowca. Dla 1% pozostają monitory CRT.
A co do kabla to każdy co nie co kumaty elektronik będzie w stanie wymienić kabel.

Cytat:
2008-04-08 22:07:30, Skorupa-S1 pisze:
A jaki duży i za ile?

17"

Cytat:
2008-04-08 21:58:26, slawekk pisze:
oddać

za free

Cytat:
2008-04-09 07:32:08, nawigator5 pisze:
Kiedy podłączam monitor CTR do komputera za pomocą ...specjalnego przedłużacza do monitorów, to obraz na monitorze staje mi się ...delikatnie rozmyty i zamazany - taki trochę bez ostrości Dzieje się tak z każdym monitorem podłączonym za pośrednictwem przedłużacza... (przedłużacz oryginalny o dł. ok. 1,5m) Co jest tego powodem ?

Spróbuj pożyczyć inny kabel do przedłużenia.
Też miałem podłączony monitor z przedłużaczem 1,5m i nie było żadnych problemów. Dodatkowo jeszcze do kabla miałem przykręconą przejściówką RGB-RGB (nie jestem pewien czy tak się ona nazywa) do zabezpieczenia bolców w kablu (często podłączałem różne komputery pod monitor).

Cytat:
2008-04-09 08:30:45, piotr_ek pisze:
A co do kabla to każdy co nie co kumaty elektronik będzie w stanie wymienić kabel.

W serwisie około 100pln. Coś tam trzeba lutować ,ale niegdy nie zaglądałem do środka więc nie wiem dokładnie jak to wygląda.

Cytat:
2008-04-09 08:39:12, slawekk pisze:
W serwisie około 100pln.

To chyba w ASO Hundaja

Cytat:
2008-04-09 06:58:26, piotr_ek pisze:
Znajomy znajomego zajmuje się profesjonalnie fotografią i gdy wszedł w posiadanie monitora LCD do obróbki zdjęć pozostawił monitor CRT,

Racja - znajomy zajmujący się obróbką zdjęć i grafiki jakiś czas temu chwilę szukał CRT ponad 20". LCD do profesjonalnych zastosowań w tym zakresie się nie nadaje (np. słaba zmienność rozdzielczości).

Cytat:
2008-04-09 07:33:38, Robert_S pisze:
Z drugiej strony wyrazistość, rozdzielczość i stabilność obrazu biją na głowę crt.

Tak tak.. a swistak zawija w te sreberka.

Poszukaj sobie chociazby monitora CRT LG F900P kup do niego kabel DSUB -> RGBVH (taki kabel z 5-cioma BNC) koszt okolo 150PLN i zobaczysz co mozna wyciagnac z monitora CRT.
90% monitorow CRT bylo Low Price.

Ten F900P robi nawet do 160Hz - zaden LCD tyle nie osiagnie.
A przy zastosowaniu kabla BNC masz zero szumow na sygnale.

Cytat:
2008-04-09 08:51:41, piotr_ek pisze:
To chyba w ASO Hundaja

Takie są ceny warszawskie