Legalizacja butli zbliża się czas zero.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nadchodzi godzina "W" dla mojej butli. Mija 10 rok jej użytkowania a co za tym idzie kończy się jej legalizacja. Po kilku telefonowach dowiedziałem się że przedłużenie legalizacji na rok to koszt 320 zł. A nowa butla na 10 latwraz z montażem 600 zł. I teraz pytanie czy ktoś z was miał już kontrolę drogową wraz z kontrola butli? Bo wogle mi się nie opłaca tego zmieniac.

Kontrola drogowa to może być pryszcz
Gorzej z przeglądem technicznym

kontrola kontrolą (jak totolotek..ale jak trafisz na "tematyczną" akcję polciji ...pt. "Sprawdzamy LPG"..Twoje "wogole mi się nie opłaca"..stanie się wielce prawdziwe

Poza tem ...przeglądy rej. robisz na lewo ?...

...no i spokój o własną d... bezcenny...

Poszukaj na alledrogo...prawie nowe butle z papierami ..(np.na 8 lat) czasem można kupić w cenie legalizacji ..

Cytat:
2008-04-13 12:25:51, bogdan1 pisze:
no i spokój o własną d... bezcenny

Czyli butla mająca 9 lat i 11 miesięcy i 29 dni jest sprawna, a ta mająca 10 lat i 1 dzień jest już szmelcem?

Cytat:
2008-04-13 14:05:15, piotr_ek pisze:
Czyli butla mająca 9 lat i 11 miesięcy i 29 dni jest sprawna, a ta mająca 10 lat i 1 dzień jest już szmelcem?

nie noo....fakt...trochę wyolbrzymiłem...

Tak naprawdę to pewnie spoko kolejnych 10 lat by zdzierżyła....

Cytat:
2008-04-13 14:05:15, piotr_ek pisze:

Piotrek Twoje uwagi sa tak zenujace ze poprostu musze sie wpisac:] Bulta po 10 latach uzytkowania moze juz byc nie nadajaca sie do dalszego uzytkowania. I nie wazne czy ma 9 lat i 10 miesiecy czy 10 lat i 1 dzien. Po prostu po takim czasie trzeba to sprawdzic i tyle. Tak samo jak co roku masz badanie techniczne:] Wiec przestan pitolic i idz umyj zlomgume

Cytat:
2008-04-13 17:52:57, Torp12 pisze:
I nie wazne czy ma 9 lat i 10 miesiecy czy 10 lat i 1 dzien. Po prostu po takim czasie trzeba to sprawdzic i tyle.

Nie mówię, że nie, ale czy TY potrafisz czytać? Z obowiązku legalizacji wynika ni mniej ni więcej tylko to, że butla w przeciągu jednej sekundy z butli dobrej staje się butlą nagle wymagającą legalizacji!

Cytat:
Wiec przestan pitolic i idz umyj zlomgume

Wgrałem soft - automyjkacałodobowa... i sama się oczyszcza!

A czy tylko w przypadku legalizacji butli masz tak?? Badanie tez Ci sie konczy i nagle masz samochod niesprawny do uzytkowania. Albo co do oleju. Wymieniasz np co 15 tys. Czy to znaczy ze nie przejedziesz 5 km wiecej? Rozdrzad co 60 tys. Nie przejedziesz 400 km?? No kurna wez sie zastanow;]

Cytat:
2008-04-13 19:13:27, Torp12 pisze:
ABadanie tez Ci sie konczy i nagle masz samochod niesprawny do uzytkowania.

niestety tak bo podczas dzwona nawet nie z twojej winy jesli niemasz badania technicznego to Ty jestes sprawcą bo auto jest niedopuszczone do ruchu (mogło nie przejsc przeglądu bo coś jest nie tak ) czyli jechałes nie sprawnym autem

robiłem legalizację swojej 10-letniej butli i dostałem na kolejne 10 lat tak więc jest to jak najbardziej możliwe, butlę mam polską STAKO poj. 65 literków, jakby co to pisz na priv.

Cytat:
2008-04-13 19:23:11, Kula69 pisze:
niestety tak bo podczas dzwona nawet nie z twojej winy jesli niemasz badania technicznego to Ty jestes sprawcą bo auto jest niedopuszczone do ruchu

Nieprawda... wielka nieprawda.
Torp12 - weź się zastanów. Nie piszę, że butla 10-cio letnia jest sprawna. Podważam terminy - 10 lat i 1 sekunda = niesprawna!
Do 18 lat brakuje 1 sekundę - mówią, że wódy żłopać nie wolno. Masz 18 lat i 0,5 sekundy - jesteś pełnoprawnym pijakiem.
Zastanawia mnie również ta chora cena za legalizację butli...! Na czym ta robota polega? Na wymianie 2 czy 3 uszczelek i spojrzeniu, czy rdza nie wyłazi z butli.

[ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2008-04-13 21:21:24 ]

Cytat:
2008-04-13 12:24:15, krzychu_ch pisze:
Kontrola drogowa to może być pryszcz Gorzej z przeglądem technicznym

Przegląd można zrobić i bez samochodu.. Trzeba wiedzieć gdzie i jak

Cytat:
2008-04-14 11:31:35, Nerwica pisze:
Przegląd można zrobić i bez samochodu.. Trzeba wiedzieć gdzie i jak

I cieszyć się z wydania min.100 zł za pieczątkę. Też tak kiedyś durnie myślałem. Teraz płacę stówkę i niech wszystko posprawdzają. To najtańszy przegląd z możliwych, a wykryje większość niesprawności mechanicznych.

Oczywiście dla własnej wiedzy warto przywieźć auto żeby wiedzieć co do poprawy ew., ale nie wpływa to przynajmniej na wystawienie pieczątki Tak czy siak auto przechodzi przegląd wtenczas..