Sprężynująca klapa bagażnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy da się zrobić tak, aby po naciśnięciu guzika otwierania klapy (albo kluczykiem) nie otwierała się ona sama jak w dużym fiacie? Chcę założyć antenę CB i boję się, że przy otwieraniu ktoś może stracić oko, tfu, tfu, tfu...

Wypnij tą sprężynę/pręty odpowiedzialne za otwieranie klapy, albo rozłącz instalację elektryczną odpowiedzialną za jej otwieranie ...i otwieraj ręcznie z kluczyka

Cytat:
2008-04-17 07:28:25, nawigator5 pisze:
Wypnij tą sprężynę/pręty odpowiedzialne za otwieranie klapy, albo rozłącz instalację elektryczną odpowiedzialną za jej otwieranie ...i otwieraj ręcznie z kluczyka

A jak wytnę tą sprężynę to klapa nie będzie sama opadała kiedy będzie otwarta?

Cytat:
2008-04-17 10:23:42, Skorupa-S1 pisze:
A jak wytnę tą sprężynę to klapa nie będzie sama opadała kiedy będzie otwarta?

będzie

Cytat:
2008-04-17 00:11:14, Skorupa-S1 pisze:
Chcę założyć antenę CB i boję się, że przy otwieraniu ktoś może stracić oko, tfu, tfu, tfu...

Hmmm... jeśli antenę założysz na środku bagażnika to jakim sposobem może oko stracić.

A z trochę innej beczki czy jak nie działa otwieranie klapy z kluczyka to po awarii siłownika otwierającego klapę bagaznika da się jakoś do niego dostać? Padł mi zamek i nie wiem czy wymieniać czy dac spokój.

Tak, zdejmując oparcie kanapy.

-----------------
czasem tu zaglądam

Cytat:
Chcę założyć antenę CB i boję się, że przy otwieraniu ktoś może stracić oko, tfu, tfu, tfu...

Nie wiem jakim sposobem, skoro większość normalnych ludzi wsiada, wysiada i jeździ samochodem z głową w stronę przodu samochodu a nie tyłu.

-----------------
czasem tu zaglądam

Cytat:
Tak, zdejmując oparcie kanapy

A coś bliżej? Bo jeśli mam wejśc do bagażnika przez gródź albo jakimś patykiem przywalić w zamek od środka to odpada bo mam butlę słusznych rozmiarów przez całość bagażnika

Cytat:
Czy da się zrobić tak, aby po naciśnięciu guzika otwierania klapy (albo kluczykiem) nie otwierała się ona sama jak w dużym fiacie?.."

Da się...
Zamontuj spojler...albo w inny sposób spróbuj "dociążyć" klapę...
Tym sposobem nie będzie już "startować" do położenia "pionowego"...uchyli się ale bez szaleństwa ..

Cytat:
2008-04-17 13:20:31, bogdan1 pisze:
Da się... Zamontuj spojler...albo w inny sposób spróbuj "dociążyć" klapę...

Sposobem mercedesa możesz pomyśleć o zamontowaniu na klapie trójkąta ostrzegawczego (...) Będzie przyjemne z pożytecznym.

Cytat:
2008-04-17 13:09:19, Marcin_J pisze:
A coś bliżej? Bo jeśli mam wejśc do bagażnika przez gródź albo jakimś patykiem przywalić w zamek od środka to odpada bo mam butlę słusznych rozmiarów przez całość bagażnika

No jest tak jak piszesz. Nie ma możliwości wejścia do bagażnika bez demolki w inny sposób.

-----------------
czasem tu zaglądam

Cytat:
2008-04-17 12:59:58, Adam4302 pisze:
Nie wiem jakim sposobem, skoro większość normalnych ludzi wsiada, wysiada i jeździ samochodem z głową w stronę przodu samochodu a nie tyłu.

Chciałem założyć tak jak ma Kolber. Jak ktoś będzie stał przy drzwiach pasażera z przodu, a ktoś inny otworzy klapę przyciskiem to antena ustawi się poziomo, prawie na wysokości głowy...

Jak Ty kręcisz się koło samochodu to zawsze znajdujesz się "przodem do kierunku jazdy"? To chyba normalne, że przez przypadek można dostać z bata, tak?

Cytat:
2008-04-17 14:28:06, Skorupa-S1 pisze:
Chciałem założyć tak jak ma Kolber. Jak ktoś będzie stał przy drzwiach pasażera z przodu, a ktoś inny otworzy klapę przyciskiem to antena ustawi się poziomo, prawie na wysokości głowy... Jak Ty kręcisz się koło samochodu to zawsze znajdujesz się "przodem do kierunku jazdy"? To chyba normalne, że przez przypadek można dostać z bata, tak?

Był okres, że bardzo często jeździłem na prawym fotelu espero z właśnie tak założoną anteną, i ani razu nią nie dostałem. A jest to możliwe tylko w momencie wsiadania, bo antena przy całkowitym otwarciu klapy jest 2 cm na zewnątrz od linii dachu, także "kręcąc się przy samochodzie" musiałbyś sie na nim kłaść żeby stracić oko. No chyba że chcesz założyć antenę w taki sposób żeby jadąc kosić przechodniów

-----------------
czasem tu zaglądam

[ wiadomość edytowana przez: Adam4302 dnia 2008-04-17 14:43:59 ]

Cytat:
2008-04-17 14:39:48, Adam4302 pisze:
Był okres, że bardzo często jeździłem na prawym fotelu espero z właśnie tak założoną anteną, i ani razu nią nie dostałem. A jest to możliwe tylko w momencie wsiadania, bo antena przy całkowitym otwarciu klapy jest 2 cm na zewnątrz od linii dachu, także "kręcąc się przy samochodzie" musiałbyś sie na nim kłaść żeby stracić oko. No chyba że chcesz założyć antenę w taki sposób żeby jadąc kosić przechodniów [ wiadomość edytowana przez: Adam4302 dnia 2008-04-17 14:43:59 ]

Dobry sposób na nachylającego się policjanta

Cytat:
2008-04-17 14:28:06, Skorupa-S1 pisze:
przez przypadek można dostać z bata