Jak spuścić gaz LPG z butli ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Krótko i na temat ...
Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem wyjęcia butli z bagażnika. Czy operacja spuszczenia resztki gazu (i innych ciekawostek, które tam siedzą) musi być wykonana w zakładzie LPG czy można to zrobić samodzielnie ? Gazu jest tam sama końcówka, gdyż podczas jednej z ostatnich jazd na LPG-u auto już mi zaczynało zmułę łapać. Nie powinno być tam tego zbyt wiele.
A zatem - czy przystawić się z jakimś kluczem do któregoś króćca przy butli w bagażniku i delikatnie odkręcać, czy też jest tam jakiś specjalny inny zawór ? (bezpieczeństwa/upustowy - zwał jak zwał)

Fajnie, gdyby to przy okazji głowy mi nie urwało

Z góry dzięki za sugestię!

Cytat:
2008-04-26 15:47:53, Mihty pisze:
Witam, Krótko i na temat ... Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem wyjęcia butli z bagażnika. Czy operacja spuszczenia resztki gazu (i innych ciekawostek, które tam siedzą) musi być wykonana w zakładzie LPG czy można to zrobić samodzielnie ? Gazu jest tam sama końcówka, gdyż podczas jednej z ostatnich jazd na LPG-u auto już mi zaczynało zmułę łapać. Nie powinno być tam tego zbyt wiele. A zatem - czy przystawić się z jakimś kluczem do któregoś króćca przy butli w bagażniku i delikatnie odkręcać, czy też jest tam jakiś specjalny inny zawór ? (bezpieczeństwa/upustowy - zwał jak zwał) Fajnie, gdyby to przy okazji głowy mi nie urwało Z góry dzięki za sugestię!

To zalezy - jak tylko chcesz ja wysadzic z bagaznika to moze byc i pelna (tak swoją przemontowalem z nubiry) - zakrecasz tylko srube na wielozaworze, odkrecasz rurki miedziane i butla prawie twoja...

Natomiast moga byc jeszcze 2 przyapdki - brak zaworu odinajacego gaz na parownik albo chcesz wykrecic wielozawór i wtedy spuszczasz resztki ...
Mialem okazje byc poparzony przez gaz z butli bo rozszczelnil mi sie wielozawor (stara konstrukcja BRC ze zrywajacymi sie gwinatami) i spuszczalem 30 litrow cieklego gazu w atmosfere - trwalo to 2 godziny pod blokiem i nikomu sie nic nie stalo oprocz moich poparzonych palcow

Takze jesli zaczniesz okrecac ktoras ze srub na rurce butla - elektrozawor z filtrem to ci zejdzie bez zadnych problemow - zaloz tylko rekawice i nie pal wtedy fajki w poblizu . Do tego musisz odpalic elektrozawor na butli bo on odcina gaz jesli jest odlaczony i nici z twojego odkrecania...

Z gazem czy bez - chcę ją wyeksmitować z samochodu

Jeśli chodzi o ten wielozawór, to wygląda to tak:

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

[ wiadomość edytowana przez: Mihty dnia 2008-04-26 17:49:05 ]

Michał - Ty żyjesz ?

odkrecasz rurki daajesz +12v na elektro zawór i gaz leci

Cytat:
2008-04-26 20:42:39, DeeJay pisze:
Michał - Ty żyjesz ?

Hi hi ... jak widać na zalaczonym obrazku

PS
Oj, jak duzo miejsca w bagazniku mi sie zrobilo
Wytargałem butle razem z resztką gazu Zakręciłem ten zaworek (widoczny na zdjęciu pomiędzy wejściem i wyjściem butli), popuściłem 17-nastką i bodajże 14-nastką dwie nakrętki, odrobinkę zapsyczało i po zawodach

Cytat:
2008-04-26 22:22:24, Mihty pisze:
Hi hi ... jak widać na zalaczonym obrazku PS Oj, jak duzo miejsca w bagazniku mi sie zrobilo Wytargałem butle razem z resztką gazu Zakręciłem ten zaworek (widoczny na zdjęciu pomiędzy wejściem i wyjściem butli), popuściłem 17-nastką i bodajże 14-nastką dwie nakrętki, odrobinkę zapsyczało i po zawodach

a tak a propos to czemu LPG wywalasz, bagażnik potrzebny większy?

Cytat:
2008-04-30 19:52:26, rudi pisze:
a tak a propos to czemu LPG wywalasz, bagażnik potrzebny większy?

Nie. Dopieścił swoje dwazero i pali mu 3 litry benzyny.

Cytat:
2008-04-30 20:06:44, DeeJay pisze:

no bo lżejszy o ten zbiornik jest

Cytat:
2008-04-30 20:06:44, DeeJay pisze:

I tak dużo, mój przy butowaniu pali 4, a jak cisne na kropelce dokładnie 2.8

To i tak średnio Zotli, ja zszedłem prawie do 2,65 ... ale to dzięki pewnemu trikowi (nowa choinka zapachowa

A tak na serio - tak ... chciałem mięć pełno-gabarytowy bagażnik