[VECTRA A] zawieszenie co i jak

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
w najbliższym czasie chciałbym wymienic spręzyny i amortyzatory w mojej viki A.
było by to w dwóch etapach tył potem przód.

chciałbym lekko posadzic vectre niżej, bez przesady ale lekko w dół, zaznaczając że ma byc nieco twardziej niz seria.
ogladałem allegro i cięzko coś wybrać, każdy chwali swoje.
Jednym słowem chciałbym amortyzatory olejowo gazowe i spręzyny lekko niższe i twardsze.

prosze o porady i sugestie.

ps: czy stabilizator też mozna wymienić na twardszy czy ten co jest wystarczy?
co dodatkowo przy okazji warto wymienić, lub co dokupic bo bęzie potrzebne.

PS2: obecne zawieszenie juz prosi po tej zimie o wymiane, na małychg nierównościach jak sie ociepliło zaczyna mi szarpac autem, wyczuwam na zakręcie z nierównościami nadsterownośc spowodowaną własnie złym tłumieniem i miękkim zawiasem.

[ wiadomość edytowana przez: Forest dnia 2008-05-20 05:09:45 ]
[ powód edycji: TEMAT!!!! ]

czee. ja proponuje sprezyny progresywne H&R i amorki Kayaba Exel-G. mialem taki zestaw w lanosie i jest to niezły kompromis pomiedzy komfortem a sportowym zawiasem.....sprezyny moga byc i innego producenta(np.Jamex) aby nie obnizaly wiecej niz 35mm... chyba ze chcesz jeszcze blizej gleby. jesli chodzi o inne elementy w zawieszeniu to przy okazjii warto wymienic tuleje tylnej belki a z przodu gorne mocowania amortyzatorow, tulejki na wachaczach,gumy dr. stab. łaczniki i moze sworznie.......

wiec tył w miedzyczasie zostal wymieniony na bilsteina.
miało byc 30 minut pracy z wymianą a było 2 godziny z czego 1,5 odkrecałem jedną dolną śrube
juz myslałem ze nie dam rady, ale w ostateczności podgrzałem palnikiem mocno srube, klepnałem młotkiem dwa razy w łeb, i odkreciłem zlekka siła druga strona poszła błyskawicznie palnik i odkreciłem jak masełko.

wymieniłem same amortyzatory, spręzyny są seryjne, powiem ze róznica kolosalna, jest super, jestem zadowolony z wydanych 260 zł na 2 bislteiny.
miałem tez plany wymienic gumy stabilizatora ale niestety nie było , szukam dalej .