Airbag

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Interesuje mnie czy po odpaleniu w czasie wypadku poduszki bocznej później wystaczy zakupić nową i podłączyć czy jest to jakaś dłuższa procedura. Jeśli ktoś ma szersze pojęcie, to proszę o posty...
Pozdrawiam!

Z tego co wiem, to będziesz musiał wymienić czujnik poduszki, który jest pod podłokietnikiem.

Boczne jaśki i napinacze pasów można kasować 3 razy, póżniej wymiana sensora (lub czyszczenie crascha).

edit:

napinacze pasów mogą być wyzwalane 3 razy, dwukrotnie można je skasować. Odpalenie podusi zapisuje crasch data, czyli teoretycznie wymiana sensora i programowanie nowego po wymianie, a po polsku czyszczenie crasch daty.

[ wiadomość edytowana przez: omegolotC30NE dnia 2008-06-29 13:21:11 ]

Hmm... Czyli można poprostu wyrzycic z pamięci, że poducha była odpalana i założyć nową? Czy potrzebny do tego jest jakis specjalistyczny interfejs? Czy zwykłym kompem dostepnym u mechników to zrobi sie? Pozdrawiam!

Langi_84 jaki sensor ty masz w podłokietniku? chyba od katapulty!!! Chłopie jak nie wiesz to nie pisz pierdoł. Sensor jest w drzwiach przy rurkach wzmacniających (a one są w dolnej części drzwi) a nie w podłokietniku przy drzwiach.

Cytat:
Czyli można poprostu wyrzycic z pamięci, że poducha była odpalana i założyć nową?

Taka jest procedura po odpaleniu napinacza pasów . W przypadku aktywacji podusi niestety nie.
Cytat:
Czy potrzebny do tego jest jakis specjalistyczny interfejs?

Tak, programator jest potrzebny i wiedza.
Cytat:
Czy zwykłym kompem dostepnym u mechników to zrobi sie

Nie.

No wiec co trzeba zrobić szpece?

No rzeczywiście jesteś "gieroy", wyjmij wkład podłokietnika i zobacz co tam masz, albo odchyl osłone nawiewu, tam jest sensor poduchy kierowcy. Nie doczytałem, że koledze chodzi o poduszkę boczną.
U mnie pod podłokietnikiem jest sensor, a co u Ciebie? To może tym masz katapultę? Chyba, że nie masz szybra, to wtedy przez dach.
Jak jesteś taki mądrala to byś sprostował, że mi pewnie, chodziło o sensor poduszki przedniej.

[ wiadomość edytowana przez: Langi_84 dnia 2008-07-02 14:39:27 ]

Jakby do tematu nie podchodzić, to pytane było o poduchy boczne.
A od tych, czujka jako żywo jest w drzwiach.
Koniec i kropka.

ps. muszę rzucić okiem na podłokietnik. Może i ja znajdę tam jakąś katapultę

Silent, tylko wtedy głowa na bok, co by tułów nie został, a głowa poleci dalej