Wariująca wskazówka temperatury

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
wskazówka pokazująca temperaturę na desce mi zaczęła wariować raz działa normalnie wszystko jest ok. a nagle w czasie jazdy przestaje pokazywać temp. czasami gdy działa i zgaszę silnik i znowu go uruchomię to też się już nie chce jej ruszyć z miejsca, tylko sobie leży . Ale gdy nie działa i wyłączę a potem włączę silnik to czasami znowu działa.
Dzisiaj wyczyściłem styki na czujniku ale nie pomogło.
Mam też zapasowy czujnik ale nie chce go wymieniać bez pewności ze on jest przyczyną.
Miał ktoś taką awarię?? Co może być przyczyną??

Wymień ten czujnik. 30 minut roboty.
Ja tak miałem i pomogło.

zdecydowanie pada czujnik, sam miałem podobnie, raz działał OK, potem spadał do zera i znów pokazywał, aż padł całkowicie. Wymień to cholerstwo, tylko nie przesadź z dokręcaniem, czujnik ma gwint "ze stożka", jak za mocno dokręcisz będzie problem

I nie zapominaj, że są 2 czujniki, jeden do kompa a drugi na deskę rozdzielczą

Cytat:
2008-07-06 23:14:08, escimo pisze:
I nie zapominaj, że są 2 czujniki, jeden do kompa a drugi na deskę rozdzielczą

fakt, są dwa, tylko co to ma do rzeczy?

Dzięki jutro wymieniam czujnik. Napisze czy pomogło. Domyslam się zę koledze "escimo" chodziło o to żebym czujnika na deske z tym drugim nie pomylił. Dzieki

Wymiana czujnika pomogła. teraz na własne oczy moge zobaczyc jak mojemu esiowi upały doskwierają.
Dzięki za pomoc

seba2020: dokładnie to miałem na myśli... Ja czujnik nowy kupiłem juz pół roku temu i jakoś nie mam okazji się zabrać do wymianki Ale może jutro

ja go wymieniłem przy okażji wymiany przewodu chłodnicy. Wymiana czujnika trwała może z 5 min. fakt że pomół suchy układ chłodniczy, ale tak czy siak warto to zrobić a dużo roboty z tym nie ma.

jak są dwa czujniki to który trzeba wymienić? Który jest ten od wskażnika i gdzie on sie znajduje

Na górze obudowy termostatu masz czujnik, który podaje temperaturę na komputer.
Jak to w życiu bywa, ten, który chcesz wymienić znajduję się u dołu obudowy termostatu i żeby dostać się do niego kluczem najprawdopodobniej będziesz musiał odkręcić przewody gumowe od obudowy termostatu.

ten od wskażnika znajduje się pod teromstatem, jak chcesz to wieczorkiem moge ci wrzucic fotke jak to wygląda u mnie.

niekoniecznie trzeba przewody odkręcać... ja wymieniłem bez sciągania. klucz chyba 22

[ wiadomość edytowana przez: seba2020 dnia 2008-07-23 15:49:49 ]