Wyciek oleju silnikowego accent 1.3 1996r.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam wszystkich! mam spory wyciek oleju silnikowego...autko kupilem 1mc temu i podejrzewam miejsce wycieku bylo czyms zaklajstowane "na sprzedarz" bo nic nie cieklo.Teraz wyciek jest obfity i.... wlasnie sek w tym ze nie wiem skad cieknie???Przod i boki silnika sa suche,natomiast z tylu jest mokro ale nie potrafie okreslic skad sie to bierze.Mokre zaczyna sie na wysokosci rozrusznika ale widocznosc jest zla bo pelno wezow i wtryski przeszkadzaja itp.Łapa silnika (srodkowa) jest cala mokra i korpus skrzyni biegow na samym dole.Nie mam nic do czytania o moim accencie wiec moze wy cos podpowiecie?plis!!!(gora silnika jest sucha a przy wymianie rozrzadu nie bylo najmniejszych wyciekow)

prawdopodobnie semerling (uszczelniacz) wałka rozrządu lub walu korbowego sam semerling kosztuje 10-20 zł wymiana jest trosze bardziej skomplikowana jednak jesli ktos ma smykałke do mechaniki da rade samemu wymienic

[ wiadomość edytowana przez: airvolf dnia 2008-08-10 21:05:56 ]

fajnie ze odpisales!!!...mam pytanie ..5dni temu wymienialem rozrzad..(pasek)tam bylo idealnie czysto!!!wyciek mam od 1mc...czy z przeciwnej strony walka takze jest uszczelniacz??...i powiedz mi czy jesli to uszczelniacz walu korbowego ...to trzeba odkrecac glowice??

Uszczelaniacze masz po dwóch stronach wału korbowego. Od strony koła zamachowego i od strony rozrządu. Jeżeli góra silnika jest sucha, to głowicy nie trzeba zdejmować. Upewnij się, że z tyłu spod głowicy nic nie cieknie. Na przykłąd metodą lusterka, lub telefonu z kamerą. Jeżeli mokra jest skrzynka, to prawdopodobnie puszcza symering wału od strona koła zamachowego, ale zajrzeć pod obudowę rozrządu nie zaszkodzi

hej dzieki za info...ostatnio podnioslem autko na widlaku.i juz sam nie wiem gdzie jest wyciek?prawy gumowy kaptur od półośki jest mokry!!!i jego otoczenie....byc moze mam wyciek oleju silnikowego i skrzyniowego.ciekawe jest to ze gdy doleje olej do silnika to plama pod autem jest spora...a gdy juz olej jest na minimum to wyciek sie uspokaja i plama jest malutka.poza tym wszystkim autko pieknie sie buja..pozdrawiam.