MotoNews.pl

Jak odpalić awaryjnie na gazie BRC Sequent24

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Czy ktoś z szanownych forumowiczów potrafi podpowiedzieć mi jak
można odpalić samochód od razu na gazie.
Instalacja BRC Sequent24, dwupozycyjny przełącznik (benzyna -
benzyna/gaz) nie ma możliwości niczego wcisnąć i przytrzymać.

Jeżeli mógłbym, to proszę nie piszcie, że tak nie należy, co mi może grozić, itp.

Po prostu zdażyło mi się dwa razy, że nie mogłem odpalić samochodu na benzynie. Przyczyna tego tkwi prawdopodobnie w pompie paliwowej lub w instalacji zasilającej pompę. Twierdzę tak ponieważ, kiedy nie mogłem odpalić na benzynie, po przekręceniu kluczyka nie słyszałem dźwięku pracującej pompy. Po kilkudziesięciu próbach (włączanie zapłonu, wyłączanie chwila przerwy i powtórka) pompa zaczęła pracować i samochód odpalił. Oczywiscie mógłbym wymienić pompę i pewnie
to zrobię, ale mam jesze nadzieję że chodzi o brak styku w zasilaniu.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

z tego co mi wiadomo , to nie ma mozliwosci zapalania na gazie auta z sekwencyjna instalacja gazowa.

Jako ciekawostke moze przytocze , ze zdarzylo mi sie z kumplem, jak w firmowym samochodzie zabraklo benzyny , akurat byla pod reka dosc dluga gorka , odpalic auto "na pych" na tej gorce , na tyle ze silnik pod wplywem toczenia sie z gorki pracowal w miare normalnie bez benzyny i po chwili przelaczyc dopiero na gaz.Silnik oczywiscie byl rozgrzany, a instalacja sekwencyjna.

Dac to sie napewno da odpalic z sekwencyjna instalacja. Za przykład podam stag 300. Na wlaczonym zaplonie trzeba trzymac guzik gazu i odpalac caly czas na wcisnietym fuziku...

Pzdr

niestety nie jest to możliwe w SQ24 chyba że podgrzejesz czujnik temperatury gazu i będziesz kręcił rozrusznikiem około 45 sekund...

Witam , specjalnie zarejestrowałem aby odpowiedzieć na Twój post.
A więc miałem kiedyś BMW z takim gazem.
W momencie gdy popsuł mi się czujnik wału , udało mi się odpalić na gazie poprzez holowanie. Gdy samochód nabrał prędkości , gdy na obrotomierzu przekroczyło wartość ustawienia dla przełączenia gazu ( w moim przypadku było to 2 tys. obrotów/ min.) silnik zapalił na gazie.
pOZDRAWIAM.

Ja kiedyś tak miałem żeby przełączyć auto na gaz to trzeba było tak zrobić

stacyjkę dać w pozycje zapłon a na centralce gazowej guzik ustawić na gaz > wrócić na benzynę > i znowu przełączyć na gaz. wtedy się zapalała kontrolka że auto jest na gazie i odpalało się z gazu. Ale nie wiem w jakiej firmy to było instalacji. Pozdrawiam

Po przekręceniu kluczyka zaobserwuj, ktore lampki się zapalają. Być może to wina immobilajzera (ikonka z autem się nie świeci).