Problem z obrotami na zimnym silniku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam problem z zetekiem 1.6 16v z plastikowym kolektorem a mainowicie chodzi o obroty na zimnym silniku jak zaczne jechac i silnik nabiera temperatury to ni niechcom spadac obroty i utrzymujom sie na 1800/2000 wtedy musze sie calkiem zaczymac i po kilku sekundach spadnom na 800obr i to jest na bezynie czy gazie wymienilem sonde i 2 silniczki krokowe i nic i to samo sie dzieje nieraz na rozgrzanym silniku przyjade ze sklepu i zgasze silnik a za pol godziny odpale i zaczne jechac to obroty mam na 2000i sie musze zatrzymac prosze o pomoc bo mnie juz to dobija pomalu

najpierw musisz sprawdzic, czy wszystkie przewody podcisnieniowe w ukladzie dolotowym sa szczelne i czy nie lapie lewego powietrza

sprawdz kolektor czy nie pekniety i tak jak kolega mówi czy nie łapie lewego powietrza!ja tak mialem i zmieniłem wlasnie kolektor i silniczek krokowy i jest sii

ja też tak mam czasem w swoim essie.. ale przeważnie tylko jak popada na niego deszcz i.. zmoknie

Ja miałem tak samo. Na początku jak dałem w gaz - szybkie uderzenie - to pomagało. Później już nie. Pomogło przesmarowanie 007 sprężyny na przepustnicy bo gdzieś się zawieszała.