Głośniki do espero

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Na wstepie chciałbym prosic abyscie nie odsyłali mnie do szukajki bo juz tam bylem i dalej nic nie wiem Musze tez dodać ze jestem kompletnie zielony w temacie... w zasadzie to nie mam o głosnikach pojecia A teraz do rzeczy... Otoz ze w moim espero praktycznie nie da sie juz nic słuchac chcialbym zmienic głosniki. Chodzi mi o przod i tyl. Z uwagi ze to już tylko resztki samochodu nie chce wydawac majatku max 250zł. Prosze o konkretne propozycje z allegro badz jakiegos sklepu internetowego

[ wiadomość edytowana przez: michpanek dnia 2008-10-22 23:02:09 ]

Kup 2 zestawy

Zmieścisz się w 250zł i będziesz bardzo zadowolony z efektu.

Z przodu trochę porzeźbisz, ale magnesy zmieszczą się w fabryczne otwory. Dystanse weź z MDFu żeby łatwo je dopasować do kształtu blachy. Będziesz musiał troche zmodyfikować boczek od środka - nożycami obetniesz zbędną "tekturę" boczka. Nie przejmuj się, nic nie zepsujesz

Przycisk otwierania bagażnika zostanie spokojnie w swoim miejscu.

Mi zamontowanie tego zestawu z przodu wraz z całą rzeźbą zajęło 2 godziny - w tym nowe kable od samego radia i piszczki w osłonie lusterek (kup wiertło do określonych otworów).

Polecam, bo sam miałem taki zestaw - 8 pięknie grających głośników

A nie da rady bez zbednego kombinowania? Wyjac stare wsadzic nowe?

Cytat:
2008-10-22 23:12:15, michpanek pisze:
A nie da rady bez zbednego kombinowania? Wyjac stare wsadzic nowe?

Wtedy do przodu kup 10cm a na tył 165mm... ale wówczas przód będzie prawie niesłyszalny.

Jak chcesz iść na łatwiznę to kup zestawy dwudrożne (takie)

A na tył takie...

Może i to zagra

To "może" nie wyglada mi dobrze;P Naprawde ta druga opcja to bedzie taka katastrofa?

Spokojnie i wystarczająco zagra pod warunkiem, że ściszysz tył. W złomgunie mam większe g*wno i gra jako tako.

No dobra, powiedzmy ze kupiłbym taki zestawik (choc prosiłbym o jeszcze jakies propozycje ) Czy musze jeszcze dokupowac jakies pierdoly czy wszystko juz bede mial w zestawie?

[ wiadomość edytowana przez: michpanek dnia 2008-10-23 00:16:18 ]]

Czy takie na przód nie byłyby lepsze?

[ wiadomość edytowana przez: michpanek dnia 2008-10-23 00:17:26 ]

null i takie na tył

[ wiadomość edytowana przez: michpanek dnia 2008-10-23 00:20:03 ]

hejka.
z tymi wieloksciami i wogole pakowaniem wiekszych rozmiarów niz standard, to jakieś "cudowne" wymysły i całkowicie niepotrzebne kombinacje.
165mm zagra Tak Samo jak 135mm
Wiercenie,cięcie , cudowanie i ograniaczanie miejsca od gory w bagazniku.
W dzwiach. to wogole porazka! PO CO ? lepszy efekt byłby Po ich wytłumieniu.! i to słyszalny!
A na tyl zalozenie glosnikow separowanych(komponentowych) ze zwrotnicami. Wytłumiać niepotrzeba tyłu.

Rozmiar:
Przód: 100mm
Tył: 1300-135mm
Moc znamionowa podawana przez producenta jako RMS
Przód: 25W wystarczy.
Tył: 35 W <--- nawet za duzo
Wszystko podane w standardzie przy uzyciu tylko grajka.

Cytat:
2008-10-22 23:38:27, piotr_ek pisze:
Spokojnie i wystarczająco zagra pod warunkiem, że ściszysz tył. W złomgunie mam większe g*wno i gra jako tako.

a nie przód ? w koncu ustawienie zestawu odwoluje się do kierujacego
a samo dolne usytułowanie głosników, nie jest korzystne ... dla całego "zestawu audio"

[ wiadomość edytowana przez: franko25 dnia 2008-10-23 00:58:13 ]

1. Mata wygłuszająca, którą warto zamontować choćby jako "podkładkę" pod głośniki żeby nic nie drżało.

2. Lutownica

3. Przynajmniej 10 metrów kabla

4. Śrubki lub wkręty

5. Izolacja

Głośniki, które zaproponowałeś na pewno się sprawdzą, ale ja wolę gdy to przód jest mocniejszy - pewnie znasz to z Vectry

Gorąco Cię zachęcam do "szesnastek" na przód, mimo że trzeba trochę się pobawić, ale efekt gwarantowany

Cytat:
2008-10-23 00:45:01, franko25 pisze:
hejka. z tymi wieloksciami i wogole pakowaniem wiekszych rozmiarów niz standard, to jakieś "cudowne" wymysły i całkowicie niepotrzebne kombinacje. 165mm zagra Tak Samo jak 135mm Wiercenie,cięcie , cudowanie i ograniaczanie miejsca od gory w bagazniku. W dzwiach. to wogole porazka! PO CO ? lepszy efekt byłby Po ich wytłumieniu.! i to słyszalny! A na tyl zalozenie glosnikow separowanych(komponentowych) ze zwrotnicami. Wytłumiać niepotrzeba tyłu. Rozmiar: Przód: 100mm Tył: 1300-135mm Moc znamionowa podawana przez producenta jako RMS Przód: 25W wystarczy. Tył: 35 W <--- nawet za duzo Wszystko podane w standardzie przy uzyciu tylko grajka.

Nie zgadzam się z żadnym z powyższych twierdzeń, bez wyjątków.

Cytat:
2008-10-23 00:57:14, Skorupa-S1 pisze:
Nie zgadzam się z żadnym z powyższych twierdzeń, bez wyjątków.

dlaczego ? jesli tak, to To Uzasadnij.

p.s
Przedstawiane głosniki ,ponizej i kolejne inne do ok. 1k zagraja lepiej lub gorzej (parametry) nawet bym Się nim NIE SUGEROWAŁ DALEKO OD RZECZYWISTOSCI.
I dalej ...
nie od dzisiaj wiadomo, ze papierowe mębrany (z tanszej półki) graja znacznie lepiej pod względem miekkości ,niż jakieś tytanowe,srebre plastikowe, "kewlarowe" i podobne wynalazki

[ wiadomość edytowana przez: franko25 dnia 2008-10-23 01:11:07 ]

Cytat:
2008-10-23 01:00:12, franko25 pisze:
dlaczego ? jesli tak, to To Uzasadnij.

Co tutaj jest do uzasadniania?

1. 135 zagra tak samo jak 165? Wręcz nieprawdopodobne! To chyba logiczne, że większe potrafi więcej (mówię o głośnikach).

2. Bagażnik absolutnie nie ucierpi na objętości i funkcjonalności w przypadku montażu nawet wielkich magnesów.

3. Wytłumione 135 będą lepsze niż niewytłumione 165, no ale chyba zapewniamy takie same warunki montażu jeśli porównujemy 165 ze 135.

4. Odseparowany system będzie lepszy od głośników 2 drożnych, chociazby ze względu na mozliwość optymalnego umiejscowienia tweeterów.

5. Wiercić nie trzeba - wystarczą blachowkręty, a boczek jest wdzięcznym obiektem rzeźbiarskim w przypadku Espero.

6. Mega, ekstra, super wytłumione przednie drzwi ze 100mm zagrają gorzej od jako tako zamontowanych 165...

Sprawdziłem na swoim i wiem

Nie mowcie mi tu o wytłumieniu drzwi bo ja drzwi w zasadzie nie mam haha bo ruda zeżarła Tak wiec poprosze jeszcze o jakies linki do głosnikow ktore polecacie;P I pamietajcie ze nie szukam głosnikow do mercedesa czy bentleya tylko do złomiaka

Cytat:
2008-10-23 01:14:04, Skorupa-S1 pisze:
Co tutaj jest do uzasadniania? 1. 135 zagra tak samo jak 165? Wręcz nieprawdopodobne! To chyba logiczne, że większe potrafi więcej (mówię o głośnikach). 2. Bagażnik absolutnie nie ucierpi na objętości i funkcjonalności w przypadku montażu nawet wielkich magnesów. 3. Wytłumione 135 będą lepsze niż niewytłumione 165, no ale chyba zapewniamy takie same warunki montażu jeśli porównujemy 165 ze 135. 4. Odseparowany system będzie lepszy od głośników 2 drożnych, chociazby ze względu na mozliwość optymalnego umiejscowienia tweeterów. 5. Wiercić nie trzeba - wystarczą blachowkręty, a boczek jest wdzięcznym obiektem rzeźbiarskim w przypadku Espero. 6. Mega, ekstra, super wytłumione przednie drzwi ze 100mm zagrają gorzej od jako tako zamontowanych 165... Sprawdziłem na swoim i wiem

1. nie zagra lepiej tylko tak Samo - 165mm od 250mm ofcorse. ale nie 165mm od 135
2. nie wiem dokładnie, ale Mi by to mogło przeszkadzac.
3. jasne. I kazde z nich zagra identycznie ( w tych samych warunkach)
4. dokładnie. przecież o tym piszę! komponentowe miały być w cudzysłowiu.
5. nie próbowałem, bo nie znalazłem w tym sensu - całkiem powaznie. a Dlaczego: sam głośniki i to idzie wypatrzeć w dobrych zestawach al HI-FI powinien mieć duzo przestrzeni za Sobą najlepiej niewytłuminej (tylniej włącznie)
6. pewnie chyba z samego faktu, ze ktoś przewidział iż w przednich dzwiach zestawu Audio Espero miało coś pyrkać a nie grac.
Podoba Mi się rozwiazanie w KIA Ceed. Ktoś pomyslał i naprawdę umca to przyzwoicie !

Jak juz kiedyś wczesnije pisałem, wytłumianie wszystkiego na pałę też mija się z celem (nie mam juz siły pisać dlaczego)

[ wiadomość edytowana przez: franko25 dnia 2008-10-23 02:00:05 ]

Nie ułatwiacie mi taka dyskusja Czekam na propozycje konkretnych zestawów

[ wiadomość edytowana przez: michpanek dnia 2008-10-23 01:45:14 ]

Cytat:
2008-10-23 01:44:51, michpanek pisze:
Nie ułatwiacie mi taka dyskusja Czekam na propozycje konkretnych zestawów [ wiadomość edytowana przez: michpanek dnia 2008-10-23 01:45:14 ]

Jak Nie ?
jakie byś głosniki nie kupił czy Pajonier czy Buszmen, czy też Magnety to One bedą grać podobnie. Kupuj te odseparowane i w niskich cenach Wystrzegaj się: 2-3 drożnych . I wszystko standardowym rozmiarze.
oczywiscie zakładając, ze bedzie cały zestawik napędzał grajek bez odatkowych wzmaków.

Ewentualnie nowe kable do Nich, jakbyś z czasem nie miał co zrobić, to bedzie dodatkowa zabawa.

[ wiadomość edytowana przez: franko25 dnia 2008-10-23 01:56:26 ]

Skoro 135 gra jak 165 to nowe 100 bedą grać jak stare 100, więc po co kasę wydawać? Jak już to chyba po to żeby poczuć różnicę, nieprawdaż?

Reasumując:

Zrobisz tak jak mówi Franko - będzie lipa, czyli 100 na przód i 135 na tył (uwazaj żeby przez dziurę nie przeleciały)

Zrobisz jak mówię ja - będziesz happy

Ja się nie znam na car audio, ale w Espero eksperymentowałem na wiele sposobów i dopiero na tym co Ci poleciłem zaprzestałem, bo było super.

Ostatecznie jak nie chcesz rzeźbić to kup chociaż 165 na tył - bedziesz miał później o jeden wydatek mniej jak już bedziesz poprawiał przód

I tak jak mówi Franko - papierowe membrany rzeczywiście są najlepsze

Powodzenia i dobrej nocy

Cytat:
2008-10-23 00:45:01, franko25 pisze:
a nie przód ?

A gdzie masz mocniejsze głośniki?

Cytat:
2008-10-23 09:25:14, piotr_ek pisze:
A gdzie masz mocniejsze głośniki?

napewno nie głosniejsze tylko "mocniejsze" w cudzysłowiu bo na moc głosnika, nie składa siętylko jeden parametr.
ogolnie bardziej dostosowane do warunków ładnijeszego zagrania TO te oczywiscie z tyłu

ja miałem z przodu Magnaty 13 cm, zamontowane na dystansach ze sklejki, które sam wykonałem, uszczelnione z nadwoziem masą akrylową, tweeterki miałem zamontowane w trójkącikach przy lusterkach.....

z tyłu sensownym głośnikiem jest 165 mm ... ale wcale tak łatwo ich nie zamontujesz bo nie znajdziesz raczej głośników które mają otwory montażowe takie jak przy fabrycznych, dlatego ja również zrobiłem dystanse ze sklejki, przymocowałem je masą akrylową do blachy pod półką i do tego przymocowałem głośniki...

Z tyłu miałem GMS 2600 z tweeterami i zwrotnicami które podwiesiłem pod sufitem...

Fotki mojego zestawu na pewno są gdzieś na forum. Poszukaj w archiwum.....

Taki zestaw w moim odczuciu grał bardzo dobrze, jakość dźwięku pogarszały jedynie fabryczne przewody od radia do głośników, więc jak będziesz mieć okazję to je zmień....

Pozdro