Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
czarny-1977 LOB NET MEMBER Omega BFL 2.5DTI Des ... Świecie | 2008-12-30 22:03:30 Witam Kolegów
chciałbym zasięgnąć opinii na temat możliwości wykonania ( bajeru ) właściwie dość przydatnej modyfikacji takiej jak doświetlanie wnętrza zakrętu przy pomocy fabrycznych Halogenów w omce B Widziałem coś takiego chyba w jakiejś Renówce -- jak gość włączał kierunkowskaz zapalał się z tej strony Halogen - to jest dość proste do wykonania ale jak zrobić by ów halogen zapalał się przy zakrętach ??? Może ktoś już kiedyś o tym myślał ??? |
katanos LOB SYMPATYK MV6 Góra Kalwaria | 2008-12-30 22:42:50 Systemy są różne:
np. w przypadku bi-ksenonów mierzony jest kąt odchylenia całego wkłady bi-ksenonu i promienia skrętu (plus cały magazyn elektroniki), system działa od pewnej prędkości. W BMW stsosowane też były doświetlacze przy włączonych kierunkach, ale chyba mało tego było. Żeby chałupniczo (co i tak nie bedzie dopuszczone do ruchu) zrobić to w miarę prosto i skorzystać z halogenów (które nie dość że świecą blisko to i szeroko) najlepiej zastosować jakiś potencjometr przy kierownicy ale to i tak straszna rzeźba będzie. TUTAJ masz stronę gdzie chłopaki już kombinowali w podobnym temacie Chyba w dość konkretny sposób wyczerpują temat doświetlania. Najprościej to wybebeszyć np. nowego Passata ze świateł i elektroniki. pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: katanos dnia 2008-12-30 22:49:00 ] |
czarny-1977 LOB NET MEMBER Omega BFL 2.5DTI Des ... Świecie | 2008-12-30 23:03:45 Dzięki za linka
niezle zaczeli ale kiepsko skonczyli ja cosik bede staral sie wyplodzic - nie wiem co z tego wyjdzie ..... zobaczymy ---- oczywiscie na wszelkie sugestie , pomysly jestem otwarty |
stapoz Omega 2.5V6+gaz, Mon ... Poznań | 2009-01-05 11:22:31 Doświetlanie przez włączanie jednego reflektora/halogena to kompletna porażka. Nie dość że wygląda biednie i żałośnie jakby ktoś sobie coś domowym sposobem zrobił to jeszcze dekoncentruje innych użytkowników - wiem z własnego doświadczenia gdy spotkałem na skrzyżowaniu jakiegos Fiata, które mają taki wynalazek montowany fabrycznie.
Jedyne sensowne i skuteczne rozwiązanie to takie jakie jest na tym pierwszym filmie. |
katanos LOB SYMPATYK MV6 Góra Kalwaria | 2009-01-07 20:42:13
Zgadzam się z Tobą, dlatego wspomniałem tu o nowym Passacie gdzie za żarówką od świateł mijania znajduje się żarówka doświetlająca i włącza się w przypadku mocniejszego skrętu kół, jednak jak to dokładnie działa to przyznam się że nie byłem dość dociekliwy. |
katanos LOB SYMPATYK MV6 Góra Kalwaria | 2009-01-07 20:46:47 Zdrugiej jednak strony, zastanawiałem się ( wprost teoretycznie ) czy nie możnaby zamontować na samym dole zderzaka po obu stronach, rzędu LED-ów które by były ustawione pod kątem 45 stopni od osi wzdłużnej pojazdu. W ten sposób tworzyłyby linię doświetlającą wewnętrzna stronę zakrętu i nie byłyby uciążliwe dla pozostałych użytkowników drogi.
Tak sobie dumałem..... |
czarny-1977 LOB NET MEMBER Omega BFL 2.5DTI Des ... Świecie | 2009-01-08 00:57:45
gdybym mial jezdzic SPORTOWO po ulicach pewnie bym nie pomyslal o tym i nie mial bym takiego pomyslu lub problemu by moze w trudnych warunkach drogowych uratowac czlowiekowi jakiemus zycie lub ustrzec sie przed rozbiciem auta
|
kozlow LOB SYMPATYK Omega 2.5 V6 CD Kwidzyn | 2010-11-26 14:53:57 Witam Kolegów
Chcę odświeżyć temat doświetlania zakrętów, czy miał ktoś możliwość przetestować coś takiego w swoim aucie? Czy układ ten będzie działał prawidłowo z modułem sygnalizującym uszkodzenie żarówek? pozdrawiam |
homer171 LOB SYMPATYK Esesman Wrocław | 2010-11-28 20:28:11 A co ma jedno do drugiego ??
|