Problem z uruchomieniem Accent1,5 04r SOHC Z sekwencją BRC

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam , Wszystkich ludzi dobrej woli , mam wyżej opisanego Accenta , pokrótce postaram się opisać co mu dolega .
Auto nabyłem uszkodzone , zapalało i jezdziło zarówno na benzynie jak i potem gdy się nagrzało na gazie działało wszystko łącznie z klimą itd..- po ok 5 mies. przestoju po wymianie całej deski rozdzielczej bez podłacznia gazu auto po złożeniu zapaliło na benzynie dosłownie tylko po przekręceniu kilku obrotów rozrusznikem - wszystko było w porządku na benzynie dopóki nie zostawiłem na włączonym zapłonie ok 10 min. i zaczołem składać przednie dzwi pasażera w pewnym momencie zdałem sobie sprawę że coś za mocno bzyczy mi na włączonym zapłonie i że nie są to świetlówki w garażu , wyłączyłem go i potem już nie odpaliło- bzyczenie dochodziło z silnika krokowego, gdy potem poruszyłem złączka od owego silnika bzyczenie ustawało więc wykręciłem go aby zobaczyć czy działa - po przekręceniu zapłonu przy wyjętym i podłączonym owym silniczku bzyczy on cały czas tak jakby nie mógł zaparkować - (chyba że tak ma być ) i jest widoczny otwór , czyli chyba tak jakby działał , dodam jeszcze że do wyłączenia zapłonu skłonił mnie również przykry zapach czegoś palącego się , ale może to być zbieg okoliczności ponieważ ćwiczyłem poskładaną szybę elektryczną , którą właśnie złożyłem ( być może lekko przeciążyłem silniczek od niej- otwierając ją świeżo złożoną - może z 5 razy )
Auto na dzień dzisiejszy nie odpala- wszystko dosłownie w elektryce działa łącznie z poduszkami powietrznymi, pompa paliwa buczy jednak nie za każdym razem - być może układ trzyma ciśnienie ?
- iskra jest
- po włożeniu bezpieczników do inst . gaz w trakcie kręcenia rozrusznikiem na centralce od gazu mrugają wszystkie diody - gaz nie działał od razu po złożeniu auta- ale na benzynie palił bez zarzutu.
Zapomniałem dodać że auto ma 23 tys. przebiegu i wszystkie złącza od czujników sterowania silnikem wyglądają jak nowe.
- do drugiej deski rozdzielczej została przełożona oryginalna instalacja elektryczna z poprzedniej.
Serdecznie proszę o pomoc aby móc odstrzelić go na benzynie to z resztą jakiś "gazolik" sobie poradzi.

Walcząc ostatnio z Hyundaiem Matrixem z pozostałościami wyciągniętej (zdemontowanej )włoskiej instalacji gazowej na metan poradziłem sobie, ale nie sądziłem że Accent tak mnie rozbroi

Pozdrawiam , Wszystkich posiadaczy Hyundai i nie tylko !!!
oraz jeszcze raz proszę o jakieś wskazówki co i jak zmierzyć aby dojść co mu dolega a nie wracać z warsztatu na lawecie i szukać od razu jakiegoś kompa do podpięcia - chyba że nie będzie wyjścia...
Radek - sjamek1

Na odległość będzie bardzo trudno wycelować co się stało, konieczne jest kompleksowe sprawdzenie instalacji elektrycznej.
Zajrzyj przynajmniej na stronkę serwisową (jest w przyklejonym wątku), obejrzyj schematy, posprawdzaj jakimś miernikiem z marketu.

rozrusznik kręci?
pierwsza podpowiedź którą mnie się nasunęła to spalone cewki WN, ale twierdzisz że iskra jest...

Witam , ponownie oczywiście , że rozrusznik kręci - mało tego to w trakcie dłuzszego kręcenia 10 sek. gaśnie immo oraz , check engine, ale przypomniałem sobie że znikneło brzęczenie otwartych dzwi kierowcy na włożonym "nie przekręconym" kluczyku w stacyjce- spróbuje to zdiagnozować , jeszcze raz serdecznie proszę o jakąś sugestię jeśli ktoś wpadnie na jakiś pomysł. Serdecznie Pozdrawiam.

Po tym kręceniu rozrusznikiem świece są suche czy zalane? Czuć paliwo z komór po wykręceniu świec?

Napiszę raz jeszcze zajrzyj strona serwisowa bo tak to będziemy zgadywać do kolejnej zimy.
Tam są schematy i opisane wszystko jak sprawdzić, pismo obrazkowe.

Jeżeli jesteś w stanie i jest coś takiego w twoim HYUNDAIU to spróbuj wybłyskać sobie kody błędów, albo pod jakiegoś kompa. W parę minut się wszystko wyjaśni po takim zabiegu.