Hamulce przód

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam toyotkę corollę 2004 d4d i zauważyłem blokowanie klocków hamulcowych na przedniej osi objawia się to piszczeniem podczas jazdy, oraz nagrzewaniem się felg i opon do wysokiej temp.
Również pedał hamulca twardnieje po kilku naciśnięciach, a gdy mam wciśnięty hamulec pedał powoli opada proszę o radę. Dziękuje.

[ wiadomość edytowana przez: robfud dnia 2009-02-08 13:42:42 ]

Szczotka druciana i smar miedziowy powinny zalatwic sprawe.Trza oczyscic kopyto i posmarowac miejsca gdzie sie przesuwa klocek i zacisk musi swobodnie plywac na prowadnicach.

Rozbierałem zaciski kilkanaście razy oczyszczałem wszystko i bez zmian

Cytat:
2009-02-08 13:50:23, robfud pisze:
Rozbierałem zaciski kilkanaście razy oczyszczałem wszystko i bez zmian

A tloczki mozna latwo wcisnac czy stawiaja duzy opor??
A okladzina na klocku nie jest spekana??
Robiles wczesniej cos z hamulcami lub wylacznikiem stopu??

auto sprowadziłem z Niemiec nie cały rok temu i od tamtej pory nic nie robiłem przy hamulcach dopiero nie dawno zauważyłem ten problem. Tłoczek chowa się ciężko i muszę go wepchnąć dopiero przy użyciu przyrządu, a klocki są w miarę dobre i nie są popękane.

mówiłeś o klockach u mnie klocek w prowadniczkę wchodzi ciasno czy to może być zły dobór klocka?

Cytat:
2009-02-08 14:43:40, robfud pisze:
mówiłeś o klockach u mnie klocek w prowadniczkę wchodzi ciasno czy to może być zły dobór klocka?

Klocek musi luzno chodzic a jak zlapiesz reka za zacisk to tloczek powinien sie dac wciskac palcami,jak nie to trzeba rozebrac przesmarowac specjalnym smarem i zlozyc.

Dziękuję za cenne rady. Będę próbował. Pozdrawiam

jeszcze jedno. Jak oczyszczę tłoczki na przedniej osi to pózniej odpowietrzam tylko przód czy wszystkie koła? Za podpowiedzi z góry dziękuję.

jeśli mogę coś zasugerować to skontroluj pływaki jażma hamulcowego czy pracują poprawnie,czy nie są skrzywione ,tylko przyjżyj się dokładnie to będzie bardzo mało widoczne lub osłony tych pływaków są popękane i dostaje się tam wilgoć przez co mogą być skorodowane i się zacierają.