Jaki skraplacz klimy?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Silnik wymieniony i chodzi jak zegarek, wiec zeby nie bylo nudno padl mi skraplacz klimy.
Co gorsze kupowalem go i sam wymienialem ( bez sciagania chlodnicy i spuszczania plynu) niecale dwa lata temu,wiec gdy sie okazlo ze jest dziurawy, wk... sie maksymalnie.
Moje pytanie, jaki na dzien dzisiejszy kupic?
Tamten byl tani,bodaj to ten za 230zl ktory jest na allegro, niech wiec to bedzie przestroga dla innych.
W jednym z postow byla mowa a jakims wzmacnianym, gdzies z Wawy czy jakos tak.Moze ktos cos wie na ten temat?
Jezeli nie ten, to jakiej firmy na bank wytrzyma dluzej?

Pozdrawiam.

Potwierdzam niską jakość skraplaczy non name. Mój kupiony na Allegro za 275zł, po 2 latach eksploatacji utracił szczelność. Oryginalny pracował 10 lat. Gwarancja udzielana przez sprzedawcę to 12 miesięcy. Teraz zamierzam kupić oryginalny lub markowy np. Hella

Cytat:
2009-04-03 00:19:41, buzerek pisze:
Witam. Silnik wymieniony i chodzi jak zegarek, wiec zeby nie bylo nudno padl mi skraplacz klimy. Co gorsze kupowalem go i sam wymienialem ( bez sciagania chlodnicy i spuszczania plynu) niecale dwa lata temu,wiec gdy sie okazlo ze jest dziurawy, wk... sie maksymalnie. Moje pytanie, jaki na dzien dzisiejszy kupic? Tamten byl tani,bodaj to ten za 230zl ktory jest na allegro, niech wiec to bedzie przestroga dla innych. W jednym z postow byla mowa a jakims wzmacnianym, gdzies z Wawy czy jakos tak.Moze ktos cos wie na ten temat? Jezeli nie ten, to jakiej firmy na bank wytrzyma dluzej? Pozdrawiam.

a jakeś Ty wytargał skraplacz bez demontażu chłodnicy? Wymontowywałem/montowałem skraplacz chyba z 10 razy, wg mnie bez wyciągnięcia chłodnicy to niemożliwe, ale napisz jak to robisz.

Cytat:
a jakeś Ty wytargał skraplacz bez demontażu chłodnicy? Wymontowywałem/montowałem skraplacz chyba z 10 razy, wg mnie bez wyciągnięcia chłodnicy to niemożliwe, ale napisz jak to robisz.

Bardzo prosto, odkrecasz skraplacz i (w przypadku znanego problemu z odkreceniem dolu) rurke ktora biegnie wzdluz silnika po stronie pasazera.Wyginasz ja lekko a nastepnie jedna lub dwie osoby musza odchylic do tylu chlodnice i skraplacz wychodzi bez problemu.Wlozenie jest bardziej skomplikowane, wtedy dwie osoby musza chlodnice odchylic i uzyc wiekszej sily.
Dodam ze cala operacja przebiega bez szczerbku dla skraplacza.
Dzieki za rade o firmie Hell, moze ktos zna jeszcze inne dobre firmy?
Zwlaszcza zalezy mi na wzmocnionym skraplaczu, bo trzeci raz nie wyrobie wymieniajac go

bardzo częśto przy próbie wyjęcia skraplacza ukręca się ta rurka na dole. Ja eliminuję ten problem nie odkręcając jej. Odkręcam łączenie na nadkolu (przy mocowaniu macpersona). W Twoim sposobie też tak robisz?

Dokladnie tak, tylko inaczej to napisalem

tu nie chodzi o żaden "wzmocniony" skraplacz

Głównym problemem było konstrukcyjne połączenie stali i alu , co powodowało korozję elektrochemiczną i szybki "szlagtrafił"

Obecnie zarówno Hella/Behr jak i Nissen produkują skraplacze full alu ....ale wobec baaardzo porównywalnej ceny tych dwóch produktów postawił bym na Hella/Behr

Pisalem o wzmocnionym, poniewaz kiedys w jednym poscie o tym bylo i zapamietalem tylko ze gdzies w Wawie.
Czy lepszy by byl originalny koreanski, czy tez Hella/Behr?

Cytat:
2009-04-04 02:29:13, buzerek pisze:
Pisalem o wzmocnionym, poniewaz kiedys w jednym poscie o tym bylo i zapamietalem tylko ze gdzies w Wawie. Czy lepszy by byl originalny koreanski, czy tez Hella/Behr?

Wg mnie nie ma porównania - na 100% Hella

Cytat:
2009-04-04 09:15:43, bogdan1 pisze:
Wg mnie nie ma porównania - na 100% Hella

Sorki Boguś, ale oryginał u mnie wytrzymał 9 lat i teraz też założyłem oryginał.Niech wytrzyma tylko te 5 lat .Ale jest jedno małe ale........ MUSI to być prawdziwy oryginał produkcji DWMC, a nie GM DAT

Nissen

u kuli nie wytrzymal 6 miesiecy

Zgadza sie niech wytrzyma tylko te 5 lat i bedzie git.
Pytanie tylko jak odroznic prawdziwy oryginał produkcji DWMC od GM DAT?
Sprzedawca bedzie wiedzial, bite jest logo?
Ile w takim razie wytrzymuje GM DAT?

Problemem nie jest to ile wytrzymuje GM DAT, ale czy jest to naprawdę GM DAT.W chwili obecnej 80% części sygnowanych marką GM DAT nie jest produkcji koreańskiej,niestety . I żaden sprzedawca nie zagwarantuje ci oryginalności części,chyba,że sam je sprowadza z Korei.

Części z kapustą DWMC nie były aż tak podrabiane i jeżeli było napisane,że DWMC to tak było (mój fabrycznie nowy skraplacz założony dokładnie rok temu był z 2001 roku). W jego cenie mógłbym kupić 2 szt na allegro .

Cytat:
2009-04-04 19:48:50, Jabuszko pisze:
Nissen u kuli nie wytrzymal 6 miesiecy

Musisz się jeszcze duuużo uczyć Kolego Owoc ..

A co do skraplacza Kuli ..nie zawsze warto się rzucać na coś co tanie ..bo tanie rzadko je dobre..

No i je Nissens i Nissens...

Jacek, dobrze napisałeś...fakt jest faktem ...tylko ta CENA full oryginału ....powalająca (
Jestem zdania że Hella w nowym wykonaniu wytrzyma spokojnie tyle co 2,5 x droższy oryginał .

Podsumowujac wiec, bede szukal z "tych" wymienionych tanszej wersji.Kupno skraplacza ktorego wartosc wyniesie 1/3 wartosci samochodu to bylo przegiecie
Mam nadzieje ze uda mi sie znalezc w cenie ok 400-600zl i bedzie ok.
Jak juz kupie napisze.
Pozdrawiam i dzieki za pomoc.

Cytat:
2009-04-05 00:21:43, buzerek pisze:
.." Mam nadzieje ze uda mi sie znalezc w cenie ok 400-600zl.."

Wg dostępności Inter Cars (ceny warsztatowe” ) zamiennie dla Daewoo D96265216 :

BEHR HELLA 8FC351 037-111 –ok.500,0zł
NISSENS NIS 94424 - ok. 400,0zł
KOREA coś tam…R90020A ok. 400,0zł
DELPHI TSP0225251 ok.570,0zł
DELPHI TSP0225413 ok.590,0zł

No i warto by dokupić osuszacz 96226924 :

HELLA 8FT351 192-211 ~140,0zł
DELPHI TSPP0175105 ~ 130,0zł

Powodzenia

Cytat:
2009-04-04 23:21:01, bogdan1 pisze:
Musisz się jeszcze duuużo uczyć Kolego Owoc .. A co do skraplacza Kuli ..nie zawsze warto się rzucać na coś co tanie ..bo tanie rzadko je dobre.. No i je Nissens i Nissens... Jacek, dobrze napisałeś...fakt jest faktem ...tylko ta CENA full oryginału ....powalająca ( Jestem zdania że Hella w nowym wykonaniu wytrzyma spokojnie tyle co 2,5 x droższy oryginał .

Sorry nissens z interkarsu w cenie 250zł ( te 400 co napisałeś i zniżki)
kager był tanszy i sie na niego jakiś nie szarpłem

Wy mnie wapniakowi przypomnijcie czemu te bebechy od klimy po 2-3 latach padają? Tak się pytam, bo w 10-cio letniej złomgunie działają idealnie.

Cos w tym jest, poniewaz w mojej 18 letniej mazdzie tez dzialaly idelanie.
Jakosc wykonania i tyle.Gdyby byly robione w Japonii...
Dzieki bogdan1 za numery katalogowe, latwiej szukac.

Cytat:
2009-04-05 20:46:14, Kula69 pisze:
Sorry nissens z interkarsu w cenie 250zł ( te 400 co napisałeś i zniżki) kager był tanszy i sie na niego jakiś nie szarpłem

Adam...sorry ale te 400 to cena PO zniżkach ..czyli już hurt..

skoro dałeś 250 to kupiłeś jakiś ..hmm...dziwny? (bo wg mnie 250 to właśnie "dziwna" cena )

aaa skoro miałeś takiego szybkiego Ph...to pewnie jesio gwarancja była ?
(a jeśli nie ...to może jednak...trza było się szarpnąć na tańszego kagera...pewnie by więcej zdzierżył )

co nie zmienia faktu , że nie zmieniam zdania

P.S. w ligancy oryginalny oryginał wytrzymał 9 lat....chociaż wyglądał idealnie , niestety b.delikatni acz skutecznie "się puścił" gdzieś w miejscu łącznia jednego ze stalowych mocowań