[MKVII] Klima nie działa - nie włącza się sprężarka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Tak jak w temacie nie działa klimatyzacja..W zeszłe lato wszystko było ok klima chłodziła choc słabo ale działała potem przestała właczac sie sprezarka od klimy.dzisiaj byłem nabic klime bo czytałem ze jezeli jest mało plynu to sprezarka sie nie załaczy ukł. jest sczelny klima nabita a sprezarka dalej sie nie włacza..gdzie szukac przyczyny ???

[ wiadomość edytowana przez: Kalor dnia 2009-04-08 23:10:53 ]
[ powód edycji: Temat!!! ]

Czy to jest temat pasujący do "zloty i spoty" ??????????????

Cytat:
2009-04-08 23:00:33, czorny12 pisze:
[...]..gdzie szukac przyczyny ???

W wyszukiwarce.

Poza tym tak jak Tiger pisał temat nie ma nic wspólnego ze spotami (no może poza tym, że w lato fajnie jest jechać na spot/zlot w klimatyzowanym aucie).

Temat przenoszę do pytań i odpowiedzi.

A ja prosze o zmianę tytułu.

Najprawdopodobniej ulotnilo Ci sie troche czynnika i klima sie nie wlaczy! Podjedz najpierw sprawdzic szczelnosci i dobić klime, powinno zaskoczyc a jesli nie, to cos z elektryka, wlacznik, zasniedziale wtyczki, skrzynka bezpiecznikow do przelutowania?!

spróbuj podłączyć sprężarkę z pominięciem czujnika ciśnienia, jeśli wtedy będzie działać bezproblemowo, to tu będziesz miał usterkę. najlepiej odepnij wtyczkę czujnika i wstaw mostek, ale uwaga tak można tylko podłączyc na chwilę.

Cytat:
2009-04-09 08:35:03, FAROW pisze:
Najprawdopodobniej ulotnilo Ci sie troche czynnika i klima sie nie wlaczy! Podjedz najpierw sprawdzic szczelnosci i dobić klime, powinno zaskoczyc a jesli nie, to cos z elektryka, wlacznik, zasniedziale wtyczki, skrzynka bezpiecznikow do przelutowania?!

Wydaje się, że kolega FAROW ma racje, skoro rok temu klima "słabo" działała to ilość czynnika już wtedy była minimalna. Układ klimatyzacji niestety zawsze ma minimalny wyciek (dla samego skraplacza szacuje się 3g/rok). Sprężarka się nie włącza, gdyż nie masz w układzie wystarczającego ciśnienia - jest to zabezpieczenie (czujnik ciśnienia przy butelce osuszacza) aby sprężarka sie nie zatarła przy braku czynnika (czynnik pełni także funkcje smarowania).

Pierwsze, co powinieneś zrobić to podjechać i nabić klimę ponownie. Ale poproś żeby nabili ci z barwnikiem. Jeżeli bedzie duży wyciek będą mogli go zlokalizować.

Sam to przerabiałem i kosztowalo mnie to jedno napełnienie extra które poszlo w powietrze. Najlepiej jedź od razu do gości, którzy zajmują się naprawianiem układu klimatyzacji