Pojawiąjące się pęcherzyki na błotnikach i masce

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam wszystkich! posiadam poloneza caro plus z 1998r 1.6 gsi. ostatnio po zimie zaczynaja wyskakiwać na błotnikach i masce pęcherzyki (rdzy). I związku z tym mam pytanie jak sie ich pozbyć? Może ktoś opisze mi krok po kroku co mam robić? pozdr

zdrap zedrzyj do golej blachy, najlepiej szczotka druciana albo wiertarka z odpowiednia koncowka! pamietaj do golej blachy nie moze zostac zaden slad rdzy! na to np. cortanin (na opakowaniu jest instrukcja jak uzywac), potem podklad antykorozyjny, lakier wlasciwy i na to lakier bezbarwny (lakiery te bez problemu dostaniesz w sklepie z farbami w sprayu), ja tak robilem jak mi purchle wyskakiwaly i bylo git trzymalo sie i nie wylazilo, wazne zeby doczyscic do golej blachy! Ale jak masz pod tymi purchlami dziury na wylot to niestety ci to nie pomoże.

-----------------
ROBUR TJUNINK KLÓP

Rdza jakiej piszesz to oznaka, że korozja żre maskę i błotniki od środka (zazwyczaj tylne) i zdzieranie do gołej blachy nic tu nie da. Możesz albo zastosować matę z włóknem szklanym i położyć ją na to co masz (po uprzednim oczyszczeniu i zagruntowaniu), potem szpachlować i lakierować (jest to niestety półśrodek) albo wyciąć skorodowane miejsca i wstawić nowe fragmenty, solidnie potem malując farbą antykorozyjną. Potem szpachla, lakier baza i bezbarwny. A najlepiej na koniec porządna konserwacja od środka.

[ wiadomość edytowana przez: MichalSW dnia 2009-04-13 18:56:36 ]

[ wiadomość edytowana przez: MichalSW dnia 2009-04-13 18:57:27 ]

Cytat:
2009-04-13 18:36:31, MichalSW pisze:
.... Możesz albo zastosować matę z włóknem szklanym i położyć ją na to co masz, potem szpachlować i lakierować .....

Z tego co napisales , wynika , ze powinien klasc szpachle na te zardzewiale miejsca , nawet ich nie czyszczac. Sprostuj to.

Cortanin kladzie sie na rdze , a nigdy na gola blache. Ja jak polozylem na oczyszczona blache , albo posmarowaelm po podkladzie , (wydawalo mi sie , ze tak bedzie lepiej), to rdzewialo po kilkudziesieciu godzinach. On jest zracy i wchodzi w reakcje z rdza , a nie z blacha.

A tak wogole , to bylo juz o tym kupe informacji w sieci napisane , nawet na motonews jest osobne forum na ten temat.

wiem ze cortanin powinno sie klasc na rdze ale ja robilem tak jak napisalem czyli: oczyscilem do golej blachy, odtluscilem i cortanin. Mimo ze blacha byla czysta to i tak sie zrobil fiolet. Pomalowalem i mi nic nie wylazlo. Wazny jest tez podklad! Jak malowalem zwykłą minia to mi wylazila ruda kurew, ale jak kupilem specjalny podklad taki w sprayu ktory tez wyglada jak minia to po nim nic nie wylazilo. Niby to samo ale byla roznica.

-----------------
ROBUR TJUNINK KLÓP