Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
7uk3r0n1n Zlomek Bydgoszcz/Poznan | 2009-04-20 00:19:52 Objaw:
Zimny na benzynie w ogóle nie chce chodzić, Troszkę się nagrzeje to chodzi jak traktor prawie gaśnie, bardzo słaba odpowiedź na pedał gazu, dopiero pow. 3000 obr. zaczyna w miarę brzmieć. Miałem uszkodzony MAP sensor, był podłączony i wężyk od podciśnienia był zaślepiony śrubką. Chodził na paliwie, ale wolne obroty były bardzo niestabilne i lał dużo paliwa. Śmierdziało w kabinie benzyną dużo palił (ok 15/100 w trasie). Jak był choć troszeczkę ciepły to w ogóle nie odpalał na benzynie. Ostatnio nabyłem inny MAP (żeby nie było wątpliwości taki sam numer) podpiąłem wszystko i nie chciał odpalić. Na LPG odpalił po przełączeniu z wciśniętym gazem zgasł. Po lekkim nagrzaniu silnika nie zgasł ale ledwo chodził (jak opisane na początku). Po odpięciu "nowego" MAP nic się nie zmieniło. Reset kompa w trakcie wymiany był zrobiony. Niedawno używałem formuły STP do wtrysków. Dziwne, że działał przed wymianą a teraz nawet na odpiętym nie chce działać. Ktoś ma jakiś pomysł? Czy zbieg okoliczności, że się coś zepsuło nagle [ wiadomość edytowana przez: 7uk3r0n1n dnia 2009-07-05 21:39:50 ] |
groobyg2 Sympatyk FEFK Mondeo mk4 Grupa | 2009-04-20 00:46:05 sprawdz najpierw bledy jakie pokazuje. możliwe ze potencjometr przepustnicy bedziesz mial do wymiany bo mialem podobne objawy w 1.4 |
7uk3r0n1n Zlomek Bydgoszcz/Poznan | 2009-04-20 17:54:02 pomierzyłem potencjometr i pokazuje od 0,6 kOhm do 3,6 kOhm a wg. książki powinno być pomiędzy 900 a 1800 czy jakoś tak... czyli wiadomo co nie tak . Wymienię i napisze czy pomogło |
7uk3r0n1n Zlomek Bydgoszcz/Poznan | 2009-07-05 21:41:29 Wreszcie wymienilem TPS-a i niestety nic nie dalo. Obecnie mam dwojke podejzanych. Albo pompka paliwa albo lambda? (Lambde sprawdze jak bede mial okazje wejsc pod auto). Może byc cos jeszcze innego? |
7uk3r0n1n Zlomek Bydgoszcz/Poznan | 2009-07-05 22:24:07 Świece i przewody maja < 10k (Motorcrafty + bosh) i na LPG nie ma objawów strzelania wiec pewnie jeszcze dają rade. Dodam, że jak postoi to nawet na Pb nie odpala... ale jak chwilke pochodzi to już potem zaskakuje. Już nie zawalam forum jak coś wymienie i nie pomoze albo cos to bede pytal dalej
P.S. TPS i tak nie trzymał książkowych wartości |