Fiat 500 zawieszenie-Co podpasuje od Fiata 126p??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Zabieram się do wymiany zawieszenia we Fiacie 500. Chce wymienić praktycznie wszystko oprócz wahaczy, czyli amortyzatory, sprężyny, tuleje gumowo-metalowe oraz możliwe że nawet resor. Czy coś z tych rzeczy będzie pasować(z przeróbkami lub bez) i funkcjonować normalnie(może też się trochę utwardzić auto, nie pogniewam się)??
Muszę to zrobić dość szybko, w jeden dzień(1 maja) gdyż auto będzie w podkładzie a potem musi szybko wrócić do lakierni na malowanie.

Według mojej pamięci pasowały będą wahacze, resor, podstawy resora i amortyzatory. Co do tyłu podobnie. W zasadzie zawieszenie cinquino i 126p to to samo, różnice polegaja np na tym ze wahacz 500 składa się z dwóch połówek ale i pierwsze 126 tak miały (jeśli źle mowie niech mnie ktoś poprawi). Wszystko zweryfikuje jutro z książkami 126 i 500 i dam Ci znać czy się nie myliłem.

Tylne wahacze raczej nie pasują (kolega miał 2 fiaciki i w obu przerabiał wahacze ze 126p żeby pasowały), z przodu z tego co pamiętam nie pasuje ośka wahacza przykręcana do budy (inny rozstaw otworów na szpilki)

dokladnie tak jak Cichy bob mowi - oska wahaczy przod i tylne wahacze sa inne reszta to samo.

Czyli jak rozumiem sitenbloki podejdą bez problemu??
Bo ja tam mam je bardzo sparciałe i jak robię to warto już je wywalić i zrobić na nowo.

Cytat:
2009-04-29 20:35:32, Marcinosik pisze:
Czyli jak rozumiem sitenbloki podejdą bez problemu?? Bo ja tam mam je bardzo sparciałe i jak robię to warto już je wywalić i zrobić na nowo.

tak, smialo kupuj.