Katalizator

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Przebieg 110kkm 13 rok złomera.
Czy katalizator spełnia jeszcze jakąs role w 13-to letnim samochodzie bo odnosze wrażenie, że silnik jakby stracił moc (może mi sie wydaje).
Zastanawiam sie czy nie lepiej by było go wyrzucic i załozyc strumienice.
Jak to jest u Was? (macie kata czy nie)
Czy będa jakieś skutki uboczne jeżeli wytne kata, a może będzie miłe rozczarowanie.
Nie za bardzo mi sie chce przy tym grzebac ale jeśli wyszło by mu (esperynie) to na zdrowie to dlaczego nie.
Popropszę o opinie

Jak nie grzechocze to nie ruszaj. Przy takim przebiegu jeszcze nic się nie dzieje.

Cytat:
2009-05-13 09:22:33, Gathor pisze:
Czy katalizator spełnia jeszcze jakąs role w 13-to letnim samochodzie

Robi Ci różnicę?

Cytat:
bo odnosze wrażenie, że silnik jakby stracił moc

Póki go nie słychać, znaczy, że ma się dobrze. Jak go będziesz słyszał to możesz go albo wyciąc, albo z grzechotaniem jeździć. Za jakiś czas albo się zatka, albo wysypie.

zamiast katalizatora mam rure zdaje sie o srednicy 8 cm
kat wysypał mi sie przy jakis 200 tys
róznica w jezdzie jest minimalna na + głównie przy wysokich obrotach
jest tez minus ze jest głosniej(przy ostrym przyspieszaniu taki swiszczaco dudniacy odgłos jak w poldku)

Cytat:
2009-05-13 11:11:16, pawel12356 pisze:
zamiast katalizatora mam rure zdaje sie o srednicy 8 cm kat wysypał mi sie przy jakis 200 tys róznica w jezdzie jest minimalna na + głównie przy wysokich obrotach jest tez minus ze jest głosniej(przy ostrym przyspieszaniu taki swiszczaco dudniacy odgłos jak w poldku)

Ostatnio kolega pokazywał mi filmik ze zlotu Citroenów. Jeden koleś w Cytrynie 2.0 16V zamiast katalizatora miał chyba jak dobrze pamiętam strumienicę. Podczas kręcenia samochodu do max. obrotów z tyłu z rury wydobywały się dwa czerwone płomienie. Wiadomo, że w codziennej eksploatacji takich rzeczy się nie robi.

Ja mam strumień od około 7 miesięcy, ciutke lepiej się kręci, dzwięk nawet miły dla ucha, napewno nie przypomina poloneza

Cytat:
2009-05-14 22:58:06, syndoktora pisze:
Ja mam strumień od około 7 miesięcy, ciutke lepiej się kręci, dzwięk nawet miły dla ucha, napewno nie przypomina poloneza

Siedziałem, słyszałem, widziałem (no może nie widziałem) ale poldka to na pewno nie przypomina

bez kata na przelotowej rurze dzwiek mi bynajmniej sie wydaje ze jest taki metaliczny, ale to moje odczucia.

PS wyciecie kata doda Ci 45 KM

Cytat:
2009-05-14 23:23:09, adamesce pisze:
PS wyciecie kata doda Ci 45 KM

i to minimalnie moim zdanie to dodaje nawet 50 KW (konie wirtualne)

[ wiadomość edytowana przez: syndoktora dnia 2009-05-14 23:33:01 ]