Niby drobiazg, a wkurza... jak założyć taką obudowę na koło?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ravka już trochę dopracowana, zawieszenie zrobione, gaz założony, teraz jeszcze czas na geometrię...
No i oczywiście uparłam się na dodatkowy gadżet w postaci plastikowej osłony na koło w kolorze zderzaka, bo widziałam taką zamontowaną w identycznej ravce... Kupiłam taką samą osłonę:
http://www.allegro.pl/item592908452_rav4_rav_4_1994_2000_oslona_kola_zapas_kompletna.html

tylko że jak się ją montuje, to wycieraczka tylna jest kompletnie zablokowana. Jeśli spróbuję podłożyć jakieś dystanse, to śrub na długości nie wystarczy, żeby cokolwiek się trzymało
Śruby wyglądają na przyspawane, a tych które idą do klapy wolałabym nie ruszać... Może coś doradzicie, bo uparłam się na tą osłonę i delikatnie mówiąc coraz bardziej się wkurzam.

hmmm... no mozesz sprobowac podlozyc jakis dystans pod sruby ktore łączą mocowanie koła z klapą lub jeżeli wolisz bardziej drastyczne rozwiązanie to wyciąć plastik z osłony na długości ruchu wycieraczki, moze da sie to zrobic w taki sposob zeby nie rzucalo sie w oczy

Hmm, obie opcje rozważałam, obecnie szukam w Wawie firm, któe zajmują się alu dystansami do felg- może coś takiego...
Ostatnio ktoś polecił mi "super" warsztat, który zajmuje się tylko autami 4x4, szykowaniem ich do rajdów, itp. Pojechałam, wyglądało zachęcająco- same land rovery, land cruisery, hiluxy, itp. Ale jak dziadek próbował wsadzić osłonę i mu nie pasowały otwory, bo trzymał ją krzywo o 45 stopni... a potem jeszcze próbował odsunąć osłonę podkładając po 5 malutkich podkładek na śrubę... wiałam gdzie pieprz rośnie, niech nas Bóg broni od takich "fachowców"! Poza tym, że nieuprzejmi, niesłowni, itd.- niektórym się włącza coś takiego na widok "baby za kierownicą"...

Jak założysz dystans to pamiętaj że śrubę która przytrzymuje część plastiku z napisem "rav4" będziesz musiała wydłużyć. Na Twoim miejscu włożył bym kilka podkładek między stelaż do mocowania koła a klapę. Dużo tańsze rozwiązanie

Nawet nie śmiałabym tam kręcić, bo wiadomo że ravki mają te klapy delikatne Tylną część osłony mam już założoną metodą kształtowania na ciepło opalarką tych 2 punktów, któe zawadzała wycieraczka. Co do centralnej śruby, to jakkolwiek osłona byłaby założona, i tak trzeba ją wymienić, bo nie założę przedniej części... nie wiem, czy gdzieś dałoby się dokupić całą dłuższą śrubę z tym prostokątnym mocowaniem??? Bo jak na razie to proponują mi przespawanie śruby na obecne mocowanie - pomysł średni, bo osłona może mi się kiedyś znudzić...