Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
snakeu FSO Polonez Caro Skierniewice | 2009-08-12 13:58:14 Wygląda tak jakby silnik chodził nie na wszystkich cylindrach, wymień świece, a jeśli objawy nie ustąpią do wymiany mogą być jeszcze przewody wysokiego napięcia.
Strzały to najprawdopodobniej zapalenie się nie przepalonej wyrzuconej do wydechu mieszanki. |
snakeu FSO Polonez Caro Skierniewice | 2009-08-13 10:21:42 Nie wiem ile mogą dodatkowo 'krzyknąć' za wymianę bo zawsze robiłem to sam.
Jeśli zdecydujesz się sama wymienić to najważniejsze żeby właśnie nie zamienić kabli wys. napięcia. Dotyczy to również wymiany samych świec, kable muszą być wpięte w to samo miejsce. Najlepiej wymieniać po jednym albo ponumerować sobie cylindry na obudowie modułu według obecnego połączenia... wtedy się nie pomylisz. (na abimex powinna być numeracja, na bosch nie wiem czy jest) Przy wkręcaniu świec na początku najlepiej palcami (bez klucza) aby nie wkręcić krzywo bo można uszkodzić gwint w głowicy. Daj znać o efekcie i czy wymiana rozwiązała problem. Pozdrawiam |