[MKVII] jaka pompa wody i rozrząd?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam, polecacie jakies pompy wody i rozrzady? chodzi mi o firmy. wiem ze sa jakies pompy wody na allegro po 80 zł a sa i po 300. jakie pompy wy kupowaliscie i czy sie sprawuja.
i co do rozrzadu, ktory. zalezy mi na jak najmniejszych kosztach no ale jak juz mam robic no to tez zeby nie było byle co.

mam do zrobienia pompe wody, pasek alternatora, i rozrzad.

ile u was za takie cos by wzieli.
ile moga kosztowac cześci.

wiem ze watek podbiega pod sklepy i warsztaty. ale rowniez pod pytanie i odpowiedzi.

[ wiadomość edytowana przez: Kalor dnia 2009-10-20 19:01:46 ]
[ powód edycji: Literówka w tytule! ]

Ja ostatnio robilem rozrzad po 150tys. i zalozylem komplet rozrzadu FORD orginal 280zl zamienniki ok 210-260. Pompe wody zostawilem orginalna mechanik powiedzial ze lepiej sie kreci niz nowy zamiennik DOLZ. Zobaczymy czy mial racje ? Pasek alternatora Geyts mechanik mowil ze nie najlepszy no ale trudno nie jest za takie wazne - 50zeta. ponoc CONTI jest lepszy, i jeszcze komplet simeringow 3sztuki 80zeta. Za robote zaplacilem 150zeta a z wymiana pomy mialo byc 180. A odnosnie pompy to poczytaj posty na wyszukiwarce generalnie chwala ORGINAL FORD i SKF ale cala masa zaklada DOLZa i DENKERMANA i smigaja. "Zalezy jak lezy"

aha. mi mechanik powiedzial ze za pompe rozrzad i pasek alternatora około 1000 +- (z robotą). jak patrze bo to czesci powinny wyjsc w granicach 500 zł. myslicie ze 1000 zł no powiedzmy 900 zł to dobra oferta?

[ wiadomość edytowana przez: pdasiek dnia 2009-10-20 19:45:09 ]

http://kxmk.istore.pl/pl/product/view?id=476626

a takie cos? warte to wogole cokolwiek? mial ktos stycznosci z takim sprzetem?

Rolki - OK
pasek - sam mam założony Dayco i zrobiłem ponad 40tyś i jest OK.
Ale pompa - to nie mam pojecia.

Ale cena coś podejrzana - rozrząd Dayco kosztuje 300zł.

pompa wody - 192zł

Rozrząd zgadza się -300,
a tu masz pompe wody POMPA

1000 cena z kosmosu

rozrząd-300
pasek(oryg.)-ok.70
pompa-120

[ wiadomość edytowana przez: kris2629 dnia 2009-10-20 17:52:23 ]

to ile normalnie biora za robocizne. bo tu wychodzi 400-500 zł.

czesci jakie mi policzyl to
pompa 160 zł skf(tak sie to pisze chyba)
pasek 60
rozrzad kompletny ~280.

ceny podobno z rabatem.

i mam pytanie. raczej chcialbym po kosztach. i samochod mniej wiecej 20-25.000 km temu mial wymieniany rozrzad. czy moge teraz tak zrobic ze wymienic pompe i pasek. a rozrzad kiedy indziej.
1. i za wymiane pompy i paska. ile biora normalnie mechanicy
2. oraz ile biora za pompe pasek i rozrzad.

No ja tez musze wymienic rozrząd ale u mnie to chodzil cały rozrzad 400 zł razem z pompa i robocizna 160 zł wiec nie wiem z kad sie wzielo 1000 he

no nic. jutro biore za sluchawke i dzwonie po warsztatach, niestety nie mam rozeznania ktory dobry w kielcach bo tu studiuje i potrzebne mi to bylo nigdy. w sklepy i warsztaty - tez nic nie widze... czyli ogolnie robota wymiany rozrzadu i pompy około 200 zł tak?

rozrząd cały ford 280 zł pompa skf 200 zł rolka napinacza wielorowkowego ina 80 zł pasek contitech 65zł płyn forda do chłodnicy 18 zł za litr koncentratu ja musiałem kupić 4 bo 3 to na minimum miałem ale wszystko z całego układu spuściłem a za robote 80 zł bo robiłem z kumplem mechanikiem razem
a rolke wielorowkowego mozesz zostawić jak nie ma luzów i jest "cicha" i dolicz wode destylowaną do płynu jak kupisz taki zestawik to 60 tyś spokój a pompa wody powinna wytrzymać 2 rozrządy

moze jeszcze ktos cos napisac na temat tej robocizny?

150 to cena ok i nie daj za więcej robić... teraz to juz bym sam zrobił

a slyszal ktos o pompie firmy STATIM?
do essi1616v robic z rozrzadem czy moze jeszcze bez?
rozrzad wlasciciel poprzedni mi powiedzial ze robiony był 2 lata temu i zrobil on około 20.000. tzn jego zona glownie. raczej wiarygodny sprzedawca.

to zależy jak leży
ja bym robił z rozrządem,jest zasada,że jak kupisz nową bryke to robi się zawsze rozrząd
a kwestia wiarygodności,,,hmmm,ale zrobisz jak uważasz

[ wiadomość edytowana przez: kris2629 dnia 2009-10-20 21:05:53 ]

słuchaj mozesz zaoszczedzić i kupić sam pasek ale to zobaczy sie dopiero po zdjeciu czy rolki sa jeszcze ok... ja wymieniłem wszystko i spokój... wydaj na skf te 200 zł bo za 10 tys mozesz nazekać ze znów cieknie pompa czy coś a jak chcesz zaoszczedzić to moge oddać za dobrą flache moją stara pompe forda w dobrym stanie... mechanik mówił ze mogła jeszcze być ale osobiście wolałem wymienić i śmigać bez stresa naprawde na tych częściach niema co oszczędzać i jak auto się trzyma kupy to wydaj tą kase i śpij spokojnie przez ok 60 tys

essi dobrze mówi,słuchaj go

no to dobra. prawdopodobie wezme pompe skf i rozrzad forda. i jakis pasek ~60-80 zl.

tylko powiedzcie mi jeszcze co do kosztow do ilu powinienem sie zgodzic. 200? 300? chodzi mi o srednia cene takie robocizny w waszych okolicach.

mechanik to ojciec kolegi, i widac ze sie zna na robocie. i napewno nie bedzie jakis nie porozumien.

i jak by mogl ktos w skrocie opisac (bardzo skrotowo) co po kolei trzeba zdejmowac zeby wymienic pompe i rozrzad. i ile srednio sie z tym schodzi.

[ wiadomość edytowana przez: pdasiek dnia 2009-10-20 21:13:44 ]

jeśli bierzesz kompletny rozrząd ,to pasek masz w komplecie,a robocizna to góra 150

[ wiadomość edytowana przez: kris2629 dnia 2009-10-20 21:20:43 ]

pół dnia ze spokojem wystarczy... w essim to jest troche inaczej niz w innych autach bo trzeba zdjąć kape zaworów i zblokować wałki ale jak jest dobry jak mój kumpel to zrobi sobie pisakiem znaki na kołach wałków i ustawi bez tego... trzeba zdjąć koło i nadkole... zdjąć pasek osprzętu koło pasowe wału obudowy rozrządu płyn zlać... zdjąć rozrząd i mompe... poskładac na nowych częściach zalać płyn odpowietrzyć i w droge a za robote to jak pisałem 150 zeta max 200

pasek alternatora mi chodzilo sorki. bo tez jest do wyimany.