Kontrolka poziomu oleju

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam podczas jazdy zapalała mi się kontrolka niskiego stanu oleju.(ta pomarańczowa) Rano sprawdziłem na bagnecie oleju jest 3/4 skali. tak wiec mówie moze olej sie zużył więc wymieniłem na nowy. Olej to mobil 1. 5/ 50 a zrobiłem na nim 9 tys. Na nowym to samo poziom oleju jest max a kontrrolka sie zapala od czasu do czasu. Przeważnie zapala sie podczas dynamiczniejszej jazdy. Cari 2.0 3s-fe 98 kw, Czy to wina czujnika czy coś innego? Proszę o podpowiedzi

Możesz mieć nadłamany czujnik, wtedy tak jest.

Przy sprawnym czujniku zaświeca dopiero jak jest 1/4 stanu, albo suchy bagnet. Oczywiście na prostej, bo jak gonisz po zakrętach, to i przy pełnym się potrafi zaświecić

pzdr

Kontrolka nie sygnalizuje poziomu oleju tylko ciśnienie. Jeśli masz nieoryginalny filtr to wymień na oryginalny albo na dobry zamiennik np. Knecht, Mann, Bosch. Jak to nie pomoże to musisz sprawdzić czujnik ciśnienia oleju i samo ciśnienie oleju bo może pada pompa.

Cytat:
2009-11-18 16:30:51, odyseuszek pisze:
Kontrolka nie sygnalizuje poziomu oleju tylko ciśnienie. [...]

Kolego, jeśli nie wiesz o czym mowa, to nie wyrażaj tak zdecydowanie swoich błędnych opinii. Przeczytaj jeszcze raz pierwszy post, następnie idź do auta i sprawdź jakiego koloru masz kontrolkę ciśnienia oleju.
Siooska doprecyzował o jaki kolor kontrolki chodzi żeby nie było wątpliwości.
Dziękuję.

Siooska, miałeś ściąganą miskę oleju ? Bardzo łatwo ubić pływak czujnika o smoka pompy Najczęściej świeci przy długiej jednostajnej jeździe ok. 2tys. obr.
Mam podobnie przy M1 5W50 i ubitym obustronnie pływaku.
Pozdro.

Dziękuje za zainteresowanie Nic nie miałem robione przy misce Wiem ze mam stan oleju dobry i olej tez tak wiec nie powinno sie nic stac ale w*****a mnie ta kontrolka ;D chyba wymienie ten czujnik i zobaczymy może ktoś sie orientuje ile takie cacko może kosztowac? A mi sie zaświeca jak Toyotke ostro pogonie i jak jade potem stałą predkościa tez ale powyzej 120 km/h nie świeci juz ;D a i czasami jak mi sie zaswieci to jak bujne ja troche na boki to gasnie ale potem znowu sie zapala wnioske jest tylko jeden jezdzic 140 km/h to sie pali nie bedzie ;D z tego co mi wiadomo to tylko 3s-fe maja ta kontrolke tak wiec trzeba koledze, chciał pomóc

Jesli kontrolka i czujnik dziala prawidłowo, zaczołbym sie rozgladać za jakims uzywanym silnikiem pomalutku

Nie strasz Ciśnienia sie nie zapala a gdzie sie znajduje ten czujnik wie ktoś może ? ;D

[ wiadomość edytowana przez: siooska dnia 2009-11-18 18:46:45 ]

Sciągnołem kleme, pogoniłem tojke i sie zapaliła kontrolka znowu. Sprawdziłem czujnik kable całe nic nie zasniedziałe. Zostaje ten pływak chyba. Jak mi sie zaswieciła to bujałem tojke na boki podczas jazdy to kontrolka gasnie na troche ale po chwili znowu sie zapala. Chyba musze sie przyzwyczaic do zaswiecajacej sie kontrolki

Cytat:
2009-11-18 21:01:20, siooska pisze:
Sciągnołem kleme, pogoniłem tojke i sie zapaliła kontrolka znowu. Sprawdziłem czujnik kable całe nic nie zasniedziałe. Zostaje ten pływak chyba. Jak mi sie zaswieciła to bujałem tojke na boki podczas jazdy to kontrolka gasnie na troche ale po chwili znowu sie zapala. Chyba musze sie przyzwyczaic do zaswiecajacej sie kontrolki

Naprawiam te czujniki.

troche daleko do KAtowic jakie koszty?

Cytat:
2009-11-18 21:50:25, siooska pisze:
troche daleko do KAtowic jakie koszty?

ostatnio za 400

chyba sobie zarówke wykrece z tej kontrolki ;D

[quote]
2009-11-18 22:00:08, siooska pisze:
chyba sobie zarówke wykrece z tej kontrolki ;D
[/quote
]Mozesz sprobowac samemu naprawic jezeli troche wladasz lutownica i masz odsysacz do cyny.

Cytat:
2009-11-18 18:37:04, Cromm pisze:
Jesli kontrolka i czujnik dziala prawidłowo, zaczołbym sie rozgladać za jakims uzywanym silnikiem pomalutku

Acha, chyba następny nie doczytał o czym mowa.
Sam se kup nowy silnik, bo ten Twój jakoś strasznie klekocze i kopci

A do przyszłych czytaczy tego tematu:
HALO !!!
MOWA JEST O POMARAŃCZOWEJ KONTROLCE POZIOMU OLEJU I CZUJNIKU POZIOMU OLEJU !!!
Tak, w mordę, taki właśnie czujnik jest w silniku 3S-FE.

Siooska, jeżeli umiesz lutować coś delikatniejszego niż rynny, pokrycia dachowe i instalacje wod-kan, to sobie go sam wyczyścisz
Tylko kup nową uszczelkę, bo stara może wyjść w kawałkach.
A przed zdjęciem pływaka sprawdź dokładnie, z której strony jest magnes na środku
Kolega BigEL kiedyś tu opisywał proces uzdatniania tegoż czujnika, a ja bodajże wrzucałem jakieś zdjęcia mojego
Pozdro.

Nie znam sie na lutowaniu i na mechanice tez tak mi to opisaliscie ze boje sie ze mi nikt tego nie zrobi w regionie

Cytat:
2009-11-19 08:21:25, siooska pisze:
Nie znam sie na lutowaniu i na mechanice tez tak mi to opisaliscie ze boje sie ze mi nikt tego nie zrobi w regionie

Jeśli to ma kosztować 400 jak opisał B-E to bym to olał a jak kontrolka denerwuje to wymontować i regularnie sprawdzać poziom oleju i po sprawie

Heh no wiem ale ja myslalem o czerwonej kontrolce

Gdzie jest ten czujnik, jakis link do toyodiy ..?

Pamietam że Perzan cos pisał o tym czujniku kiedyś cos się wieszało, pływak chyba ale nie pamietam dokladnie

Taaaa ja jak czytałem jak Big pisał jak to naprawic to czarna magia

Cytat:
2009-11-19 17:16:19, siooska pisze:
Taaaa ja jak czytałem jak Big pisał jak to naprawic to czarna magia

Jak masz ten czujnik wyjety na przeciw siebie to juz nie jest taka niewiadoma.Srednio pojetny elektryk powinien to zrobic wg mojego opisu bez wiekszych trudnosci.

Cytat:
2009-11-19 15:20:28, Cromm pisze:
[...]Gdzie jest ten czujnik, jakis link do toyodiy ..?[...]

W misce olejowej.
Poszukaj sobie 89491.
Pozdro.