Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
ryba012 lidzbark warmiński | 2009-11-29 15:39:26 Dziękuję za rady ale dzisiaj samochodu już nawet nie udało mi się odpalić, nie pomogło nawet ręczne podpompowanie paliwa.Może już trochę akumulator padł,ale wydaje mi się że problem się pogłębia bo wcześniej na zimnym silniku palił bez problemu.Jutro spróbuję,zgodnie z zalecenie Bigelektrona, sprawdzić pompę i zaworki.Pozdrawiam! |
ryba012 lidzbark warmiński | 2009-12-01 15:40:02 Witam. Dzisiaj miałem więcej czasu i pogrzebałem trochę przy pompie.Najpierw wyciągnąłem po raz drugi zaworki z pompy,przemyłem je w nafcie,pokręciłem około 20 sekund rozrusznikiem bez zaworków i wkręciłem je do pompy(przed przykręceniem sprawdziłem czy kabelkiem czy cykają). Po podpompowaniu ręczną pompką odpaliłem prevkę,trzeba było trochę pokręcić. Gdy ściągnąłem wtyczkę z zaworka samochód po kilku sekundach gasł, analogiczna sytuacja była przy drugim zaworku.Cze to oznacza że wystąpił problem z wtryskami? Proszę was o podpowiedż. |
cureczak Poznań | 2009-12-01 22:38:10 Jesli zapala sie check engine ....to znaczy, ze komputer zapamietal blad, czyz nie????? ....a odczytanie bledu w przypadku jesli previa jest sprzed 2003 roku to kwestia zmostkowania 4 z 13 pinem w pseudo OBDII....
pozdr konrad
|
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2009-12-02 19:59:32
Wynika z tego ze wiesza sie ktorys wtrysk na przelew lub wszystkie przelewaja po trochu,pod warunkiem ze uklad doprowadzenia paliwa jast szczelny-wkladales wezyk przezroczysty za filtrem aby wykluczyc zapowietrzanie sie na obsadzie filtra? |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2009-12-02 20:02:27
W tym akurat wypadku odczytanie kodu bledu nic nie pomoze,bo wiadomo jaki bedzie,78(7)lub p0627,a powodowac go moze zarowno wtrysk jak zaworki pompy,jak zapowietrzony uklad. |
ryba012 lidzbark warmiński | 2009-12-03 15:55:15 Dla zasady sprawdziłem szczelność układu montując przezroczysty wężyk za filtrem.Układ jest w miarę szczelny, tylko jak silnik się nagrzeje,przy wysokich obrotach, pojawiają się drobne pęcherzyki w wężyku.Mechanik mówił że to nie powinno mieć wpływu na palenie silnika.Twierdzi on też że to raczej nie wtryski,bo po odpaleniu równiutko silnik pracuje i nie kopci. Stawia on prędzej na pompę.Ale ja mu nie ufam bo nie potrafi konkretnie zdiagnozować. Jutro wezmę się chyba za zmianę wtrysków bo mam drugi komplet.Co o tym sądzicie drodzy forumowicze,czy warto to robić, czy jeszcze można coś sprawdzić dla pewności ?
|
marcinm TOYOTA MANIAK ... | 2009-12-03 16:07:43 Ja się na traktorach nie znam, ale książka od 1CD-FTV mi mówi, żeby sprawdzić opory na wtryskach : 2.5-3.1 Ohm przy 20 stopniach, jak również sprawdzić, czy nie ma przejścia między którymś stykiem wtrysków a masą.
Tyle, więcej ciężko mi pomóc, bo się nie znam. Zanim wymienisz, to chociaż pomierz. Aaa, no i pozamawiaj sobie o-ringi i uszczelki przed rozebraniem. Przynajmniej tak zaleca książka... pzdr [ wiadomość edytowana przez: marcinm dnia 2009-12-03 16:15:37 ] |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2009-12-03 23:11:48
Przeloz wtryski i wymien uszczelki na przelewach i podkladki ogniowe na nowe. Silnik chodzi rowniutko bo te wtryski nie leja za duzo do cylindra tylko na przelew. Malo prawdopodobne aby pompa byla uszkodzona ,poniewaz silnik gasnie po odpieciu kazdego zaworka,czyli jedna sekcja sie nie wyrabia potrzebne sa dwie sprawne a normalnie wystarczy jedna aby silnik jakos tam pracowal,wiec jest gdzies nadmierny wyplyw paliwa z listwy. Pompa ma 2 sekcje gdyby jedna sekcja byla uszkodzona to silnik zgaslby po odpieciu zaworka ze sprawnej sekcji ,gdyby wtryski nie przelewaly. Tak wiec wtryski,lub jeden konkretny wtryskiwacz przelewa. Poniewaz nie masz testera i zaslepki to nie mozesz sprawdzic ktory to. |
ryba012 lidzbark warmiński | 2009-12-04 22:58:03 Wielkie dzięki Bigelektronie za diagnozę i wyczerpujący opis naprawy usterki.Jak tylko wymienię wtryski,a zrobię to w poniedziałek, to dam znać.Pozdrawiam
|
ryba012 lidzbark warmiński | 2009-12-07 14:09:36 Właśnie wymieniłem wtryski. Prevka chodzi jak zegarek i pali od dotknięcia.Serdecznie dziękuję wszystkim za pomoc, szczególnie dla Bigelektrona za trafną diagnozę i opis usterki.A przy okazji może ktoś wie jak najłatwiej sprawdzić wtryskiacze(te wyciągnięte) żeby wiadomo było który z nich przelewał. Mam prawie cały taki silnik na części, ma zatartą jedną panewkę.Jakby ktoś czegoś potrzebował to służę pomocą.Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. |
ryba012 lidzbark warmiński | 2009-12-11 23:34:41 Sprawdziłem wtryski i okazało się że pierwszy puszczał na przelew.Pozdrawiam. |